Μπορεί η Βρετανία να μας απελευθερώσει ξανά;

Επιχείρηση Γοργοπόταμου
Στις 6 Απριλίου του 1941, ξεκίνησε η γερμανική επίθεση από βουλγαρικό έδαφος εναντίον της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας. Η Αγγλία ζήτησε από την Τουρκία να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με την Γερμανία, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Έλληνες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ραστού Σαράτσογλου το αρνήθηκε και μάλιστα τον Ιούλιο του 1941 υπέγραψε σύμφωνο φιλίας με τη Γερμανία. Η Τουρκία εφοδίαζε καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τη Γερμανία με χρώμιο και άλλα μέταλλα για την κατασκευή όπλων.
Την 25η Νοεμβρίου 1942 πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση με τον κωδικό Herling. Σκοπός ήταν να διακοπεί ο εφοδιασμός του Ρόμελ μέσω της Ελλάδας. Αρχηγός της αποστολής ήταν ο Συνταγματάρχης Edmund Charles Wolf Myers. Η Βρετανική αποστολή αποτελούνταν από τρεις ομάδες, τεσσάρων ανδρών η καθεμία, δηλαδή συνολική δώδεκα άνδρες. Στις 30 Σεπτεμβρίου 1942, έπεσαν με αλεξίπτωτο απο χωριστά Β-24. Οι δύο ομάδες έπεσαν στη Γκιώνα και η τρίτη στο Καρπενήσι. Η τρίτη ομάδα ήρθε σε επαφή αμέσως με άνδρες του ΕΛΑΣ. Στις 2 Νοεμβρίου, οι δύο πρώτες ομάδες ήρθαν σε επαφή με άνδρες του ΕΔΕΣ και στις 14 Νοεμβρίου συναντήθηκαν με τη τρίτη ομάδα που συνεργαζόταν ήδη με τον ΕΛΑΣ. Στις 25 Νοεμβρίου, μια ομάδα αποτελούμενη από 12 Βρετανούς, 84 αντάρτες του ΕΛΑΣ και 32 του ΕΔΕΣ ανατίναξε τη γέφυρα του Γοργοπόταμου.

Το Σεπτέμβριο του 1943, οι Ιταλοί συνθηκολόγησαν και παραδόθηκαν στου Συμμάχους. Επακολούθησαν σύντομες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Ιταλών και Γερμανών που συχνά συνοδεύονταν από αγριότητες σε βάρος των Ιταλών αιχμαλώτων όπως η σφαγή της Μεραρχίας Acqui στη Κεφαλλονιά. Βρετανικές και ελληνικές δυνάμεις, με την βοήθεια Ιταλών, προσπάθησαν να καταλάβουν τα Δωδεκάνησα που ήταν υπό ιταλική κατοχή. Βρετανικές και ελληνικές ειδικές δυνάμεις έκαναν επιδρομές στα νησιά του Αιγαίου. Γενικά η συμβολή των Βρετανών στην αντίσταση κατά των Γερμανών ήταν σημαντική.
Την ίδια εποχή, ο πατέρας του Σημίτη είχε διοριστεί Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Τοποθετήθηκε από τον στενό του φίλο, θείο της Μελίνας Μερκούρη που ήταν πρόεδρος του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος Ελλάδας, του μόνου νόμιμου κόμματος κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Ο Σημίτης διετέλεσε πρωθυπουργός από τον Ιανουάριο του 1996 μέχρι το  Μάρτιου του 2004. Βασικός στόχος της πρωθυπουργίας του ήταν η ένταξη στη νομισματική Ένωση και το κατάφερε την 1η Ιανουραίου 2002. Το ενιαίο νόμισμα διάβρωσε σιγά σιγά τις βάσεις της ελληνικής οικονομίας και την αποδυνάμωσε. Ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή που ήταν αυτή πού έφθασε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ισχυρίζονται ότι ο λόγος της εκτίναξης των δημοσίων δαπανών ήταν η ολοκλήρωση ενεργειών σε συμφωνίες της κυβέρνησης Σημίτη.
Το ελληνικό χρέος ήταν κυρίως σε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Η ελληνική χρεοκοπία προκάλεσε την οικονομική υποδούλωση της Ελλάδας στην ΕΕ που με τη σειρά της δημιούργησε την πολιτική υποδούλωση. Στην ΕΕ, η ισχυρή χώρα και αυτή που «κάνει κουμάντο» είναι η Γερμανία. Έτσι, η Ελλάδα είναι έμμεσα οικονομικά και πολιτικά υποδουλωμένη στη Γερμανία. Αυτό οφείλεται σε ενέργειες της κυβέρνησης Σημίτη που τοποθετήθηκε στη πρωθυπουργία της Ελλάδας από την Γερμανία.
Η Βρετανία έμεινε απέξω από την Νομισματική Ένωση και την Συνθήκη Σένγκεν. Μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα θα βρεθεί και εκτός ΕΕ. Μήπως το Brexit καταλήξει τελικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας από την γερμανική οικονομική και πολιτική υποδούλωση; Μήπως η Ιστορία ξαναγράφεται με λίγο διαφορετικό τρόπο και αντί για τις πολεμικές επιχειρήσεις απελευθέρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχουμε πολιτικοοικονομικές; 

Β. Β.