Πράκτορες, σαν πράκτορες & κατά λάθος πράκτορες

Mata Hari
Σε πρόσφατα άρθρα παρουσιάζεται ότι η Μ16-SIS βρισκόταν πίσω από το παλιό ΛΑΟΣ. Έχει δημιουργήσει το κλιμάκιο της μέσα στη ΝΔ από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ που προσχώρησαν σε αυτή. Είναι περίπου έτσι, όχι ακριβώς έτσι. Πίσω από όλα αυτά (ΛΑΟΣ, βουλευτές ΝΔ από ΛΑΟΣ) βρίσκονται κέντρα που έχουν έδρα το Λονδίνο και γενικότερα την Βρετανία. Τα κέντρα αυτά συνδέονται με την M16-SIS αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς η σχέση τους. Τα πιθανότερα ενδεχόμενα είναι δύο. Μπορεί πίσω από τα κέντρα αυτά να βρίσκεται η M16-SIS και να αποτελούν τη βιτρίνα της. Η άλλη εκδοχή είναι ότι τα κέντρα αυτά είναι ανεξάρτητα και η M16-SIS τα ανέχεται η/και τα υποστηρίζει.

Είναι λίγο δύσκολο να το προσδιοριστεί μια σχέση σε ξένη χώρα. Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν με αρκετή δυσκολία να ανακαλύπτουν τι γίνεται στην Ελλάδα. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να ξέρουν τι γίνεται στην Αγγλία. Δεν μπορούν να ξέρουν εάν τα κέντρα αυτά είναι η βιτρίνα της M16-SIS η απλά υπάρχει ανοχή/συνεργασία.
Εάν η M16-SIS δεν είναι από πίσω από αυτά τα κέντρα και ούτε συνεργάζεται μαζί τους, τότε θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για να τα αποκαλύψει. Αυτό είναι κάτι που εύκολα λέγεται αλλά δύσκολα γίνεται. Την M16-SIS την ενδιαφέρουν τα συμφέροντα της Βρετανίας και κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Όσο τα κέντρα αυτά προωθούν η δεν εναντιώνονται στα συμφέροντα της Βρετανίας δεν έχει λόγω να τα αποκαλύψει. Θα αποκάλυπταν ποτέ οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, ελληνικά κέντρα που προωθούν ελληνικά συμφέροντα στα Βαλκάνια ακόμη και εάν δεν συνεργαζόντουσαν μαζί τους;
Πάντως δεν είναι μόνο η M16-SIS που έχει τέτοιου είδους δραστηριότητες δηλαδή άσκησης πολιτικού ελέγχου. Όλες σχεδόν οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών που προσπαθούν να έχουν πολιτική επιρροή στην Ελλάδα το ίδιο κάνουν. Δεν περιλαμβάνονται μόνο οι μεγάλες δυνάμεις όπως ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα αλλά και χώρες όπως το Ισραήλ, η Τουρκία και Βαλκανικές χώρες. Πιθανότατα το ίδιο κάνει η Ελλάδα σε άλλες χώρες. Μια χώρα όπως πχ η Ινδονησία η η Χιλή δεν έχει σοβαρό λόγο να ασκήσει πολιτική επιρροή στην Ελλάδα.
Έχει γραφτεί ότι υπάρχουν πράκτορες στη κυριολεξία και αυτοί που είναι σαν πράκτορες. Οι πράκτορες στη κυριολεξία έχουν συμφωνία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις ξένες μυστικές υπηρεσίες. Στη περίπτωση αυτών που είναι σαν πράκτορες δεν υπάρχει συμφωνία αλλά κατανόηση αλληλοβοήθειας και αλληλοϋποστήριξης. Όταν ένας πολιτικός, εκδότης, καναλάρχης, επιχειρηματίας κλπ δέχεται σημαντική χρηματοδότηση από κέντρα που βρίσκονται σε ξένη χώρα, τι άλλο μπορεί να σημαίνει από το ότι δέχεται να είναι σαν πράκτορας εάν όχι πράκτορας στην κυριολεξία;
Δεν αναφέρθηκε όμως μια άλλη κατηγορία που είναι οι κατά λάθος πράκτορες. Θεωρώ ότι η Παπαγγελή δεν είναι Ελληνίδα Μάτα Χάρι. Είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις των κατά λάθος πρακτόρων. Οι κατά λάθος πράκτορες είναι η μεγάλη πλειοψηφία μεταξύ των τριών κατηγοριών. Αυτοί που είναι στη κυριολεξία πράκτορες είναι μια μικρή μειοψηφία.
Οι κατά λάθος πράκτορες πιστεύουν ότι κάνουν κάτι άλλο ενώ στη πραγματικότητα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ξένης χώρας. Μπορεί να είναι χρήσιμοι ηλίθιοι που το κάνουν από ιδεολογία η απλά το κάνουν από ιδιοτέλεια και εξυπηρετούν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Μπορεί να υποπτεύονται αλλά δεν γνωρίζουν ότι έμμεσα υπηρετούν τα συμφέροντα της ξένης χώρας.
Συνήθως το σύστημα δουλεύει ως εξής. Οι στη κυριολεξία πράκτορες βρίσκουν τους σαν πράκτορες και αναπτύσσεται μια κατανόηση αλληλοβοήθειας και αλληλοϋποστήριξης. Οι σαν πράκτορες δημιουργούν ένα μεγάλο κύκλο από κατά λάθος πράκτορες που θεωρούν ότι εργάζονται για άλλους σκοπούς η το κάνουν για το προσωπικό τους συμφέρον αλλά εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ξένων χωρών. Εννοείται ότι πάντα βρίσκονται δικαιολογίες και προφάσεις για να στηρίξουν μια ενέργεια, άποψη η πολιτική. Η πραγματική αιτία πίσω από τις δικαιολογίες και τις προφάσεις είναι τα συμφέροντα της ξένης χώρας. 

Το παραπάνω αποτελεί προσωπική μου άποψη για την οποία δεν μπορώ να έχω απόλυτη βεβαιότητα.

Η. Π.