Δέκα σοβαροί άνθρωποι

Ο μπαμπούλης του Κούλη είχε πάρει στις εκλογές του ‘90 σχεδόν 47%, ένα μεγάλο ποσοστό. Πόσο είχε πάρει λίγα χρόνια πριν με το κόμμα των Νεοφιλελεύθερων που ήταν αρχηγός; Το αστρονομικό ποσοστό του 1,08%, με το 70% να προέρχεται από τη Κρήτη. Δηλαδή στην υπόλοιπη Ελλάδα είχε πάρει 0,3%. Να το επαναλάβω για να το εμπεδώσουν οι αναγνώστες. Στις εκλογές του ‘77, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε συγκεντρώσει ποσοστό 0,3% στις περιοχές εκτός Κρήτης.

          Αφού έγινε πρόεδρος της ΝΔ, δημιούργησε ένα πανίσχυρο μηχανισμό μέσα στο κόμμα, αφοσιωμένο αποκλειστικά και ολοκληρωτικά στην οικογένεια του. Χάρη σε αυτό το μηχανισμό, παρολίγο να βγάλει την κοράδα του τη Ντόρα πρόεδρο το ‘09. Η Ντόρα έκανε στη συνέχεια δικό της κόμμα, τη ΔΗΣΥ. Παρόλο το πανίσχυρο μητσοτακικό μηχανισμό, εξασφάλισε μόλις 2,55% στις εκλογές του ‘12. Ήταν στη δέκατη θέση, πίσω από του Πράσινους και το ΛΑΟΣ, σε απόσταση αναπνοής από το Τζήμερο και με μικρή διαφορά από τη Δράση του Μάνου.
          Ο Σαμαράς είχε πάρει τον Ιούνιο του 2012 ποσοστό 29,66%. Με τη Πολιτική Άνοιξη τα είχε πάει πολύ καλύτερα από τους Μητσοτάκηδες γιατί το ’93 έφτασε 4,88%. Το ’96 όμως έπεσε στο 2,94%. Ο Στέφανος Μάνος διεκδίκησε δύο φορές την ηγεσία της ΝΔ. Με το κόμμα των Φιλελεύθερων και τη Δράση κυμαινόταν στο 1,5-2%, ενίοτε με βοήθεια από άλλα κόμματα. Το ΚΕΠ του Αβραμόπουλου το είχαν ανεβάσει δημοσκοπικά στο 15%. Κράτησε μόνο ένα χρόνο από το ’01 έως το ’02 και διέκοψε την λειτουργία του γιατί ο Αβραμόπουλος κατάλαβε τι τον περιμένει στις εκλογές. Ο Στεφανόπουλος ήταν δύο φορές υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, με αξιώσεις. Η ΔΗΑΝΑ πήρε ποσοστά 1,01% και 0,67% στις εκλογές του ’89 και του ’90 αντίστοιχα.
          Ο Μιχαλολιάκος και ο Καρατζαφέρης τους «έβαλαν τα γυαλιά». Η ΧΑ κρατάει ποσοστά 6,97%, 6,92%, 6,28%, 6,99% στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις του ’12 και του ’15. Ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη πήρε 2,20%, 3,80%, 5,63% το ’04, ’07 και τον Μάιο του ’12. Μετά έπεσαν τα ποσοστά του.
          Τη συμπέρασμα βγαίνει από όλα αυτά;  Ο Κώστας Μητσοτάκης, η Ντόρα Μητσοτάκη, ο Σαμαράς, ο Αβραμόπουλος, ο Στεφανόπουλος, ο Μάνος ήταν στελέχη πρώτης γραμμής της ΝΔ. Η προσωπική απήχηση που είχαν στους ψηφοφόρους ήταν ελάχιστη. Οι κεντοδεξιοί ψηφοφόροι απλά ψηφίζουν το πρώτο κόμμα της κεντροδεξιάς. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο. Η λογική των περισσότερων είναι η εξής. Είμαι κεντροδεξιός. Η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα της κεντροδεξιάς. Άρα ψηφίζω ΝΔ.
          Η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα της κεντροδεξιάς επειδή είναι το πρώτο κόμμα της κεντροδεξιάς. Ακούγεται αλλόκοτο αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Η δύναμη της δεν οφείλεται στους μηδαμινούς πολιτικούς της (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) αλλά μόνο και μόνο στο γεγονός ότι από το ’74 διατηρεί τη πρώτη θέση στη κεντροδεξιά. Ο λόγος που κρατάει ηγεμονική θέση είναι μόνο η ΠΟΛΩΣΗ.  
          Η ΝΔ είχε πάρει το 2004 σχεδόν 3,5 (3,36) εκατομμύρια ψήφους. Στις τελευταίες εκλογές έπεσε στους 1,5 εκατομμύριο ψήφους δηλαδή 1,8 εκατομμύρια από αυτούς που ψήφισαν ΝΔ το 2004 δεν τους ψηφίζουν πια. Από το 1,5 εκατομμύριο που ακόμη τους ψηφίζουν, σχεδόν οι μισοί θα προτιμούσαν μια άλλη αξιόλογη εναλλακτική, εάν υπήρχε.
          Είναι μια τεράστια ευκαιρία αυτή τη περίοδο. Το μόνο που χρειάζεται είναι δέκα σοβαροί άνθρωποι. Εάν ένα νέο κόμμα κατορθώσει να «πάρει κεφάλι» από τη ΝΔ, θα φύγει πολύ μπροστά. Θα συμβεί ότι έγινε με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η πόλωση τώρα δουλεύει προς όφελος της ΝΔ. Μετά θα δουλεύει ενάντια στη ΝΔ και προς όφελος του νέου κόμματος που θα είναι πρώτο. Η ΝΔ θα μένει καθηλωμένη σε ποσοστά κάτω από 10%. Δέκα σοβαροί άνθρωποι μπορούν να δώσουν ένα ΤΕΛΟΣ στα τζάκια, τους γιους, τις κόρες, τους ανιψιούς, τα Κολεγιόπαιδα, τους «λαδιάρηδες», τους Παπασταύρου, τους σιχαμερούς γλύφτες, τους άχρηστους & ασήμαντους υπανθρώπους. Μπορούν να τους στείλουν στο σπίτι τους και ακόμη καλύτερα στη φυλακή. Σε μια κεντροδεξιά 4+ εκατομμυρίων δεν υπάρχουν δέκα σοβαροί άνθρωποι; 

Σωτήρης