Ομαλοποίηση μόνο με αλλαγή στη κεντροδεξιά

Την Ελλάδα την κατέστρεψαν και την χρεοκόπησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον μεταξύ δεύτερης και τέταρτης θέσης στην κεντροαριστερά. Η ΝΔ εξακολουθεί να είναι ακόμη το πρώτο κόμμα της κεντροδεξιάς και κόμμα εξουσίας. Είναι τελείως άδικο αλλά υπάρχουν εξηγήσεις.
Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι προτιμούν ένα κόμμα της κεντροδεξιάς στην εξουσία. Για αυτό, 1,5 εκατομμύριο εξακολουθούν να ψηφίζουν ΝΔ. Από αυτούς, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τις μεγάλες ευθύνες της ΝΔ για τη καταστροφή της χώρας. Όσοι έχουν αίσθηση δικαίου, θεωρούν ότι η ΝΔ πρέπει να τιμωρηθεί για τα δεινά που έφερε στο τόπο μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Η ελάχιστή τιμωρία είναι να έχουν τη μοίρα του ΠΑΣΟΚ δηλαδή να πέσουν σε ποσοστά 5-8% και να εκλέγουν 12-20 βουλευτές. Το πρόβλημα για τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

Τα καθαρά φιλελεύθερα κόμματα όπως η Δράση και Δημιουργία Ξανά απευθύνονται σε ένα μικρό κοινό της ανώτερης οικονομικής τάξης. Το κοινό είναι βέβαια μεγαλύτερο από τα ποσοστά που παίρνουν. Ο λόγος είναι ότι στο ίδιο κοινό απευθύνονται και πολιτικοί της ΝΔ όπως ο Μητσοτάκης, ο Βαρβιτσιώτης, ο Δένδιας και ο Χατζηδάκης. Σε ένα άλλο μικρό ακροατήριο απευθύνονται ΛΑΟΣ και ΧΑ. Το ΛΑΟΣ απευθύνεται σε θρήσκους και συντηρητικούς πατριώτες και η ΧΑ σε εθνικιστές.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένα κόμμα που να μπορεί να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ της κεντροδεξιάς. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί. Πρέπει να έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με το ΣΥΡΙΖΑ. Να απευθύνεται σε πλατιές λαϊκές μάζες, να μην έχει στο επίκεντρο πρόσωπα πρώτης γραμμής της ΝΔ και να εκπέμπει μια αντιμνημονιακή αίσθηση.
Στο ΣΥΡΙΖΑ διείσδυσαν πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι όμως δεν ήταν στη πρώτη γραμμή του ΠΑΣΟΚ. Ανάλογα, το καινούργιο κεντροδεξιό κόμμα μπορεί να έχει πρόσωπα από τη ΝΔ αλλά αυτά τα πρόσωπα δεν πρέπει να είχαν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό στις κυβερνήσεις ΝΔ.
Αυτή είναι η ιδανική λύση που έχει ένα πρόβλημα. Πως μπορεί να δημιουργηθεί αυτό το κόμμα; Πως μπορούν να μαζευτούν άγνωστοι και πρόσωπα δεύτερης γραμμής της ΝΔ και να φτιάξουν ένα κόμμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κόμμα αλλά βρισκόταν ήδη στο πολιτικό σκηνικό. Τα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αναγνωρισιμότητα, δημόσια προβολή και δυνατότητα εκφοράς δημόσιου λόγου.
Εναλλακτικά μπορεί να πραγματοποιηθεί συμβιβαστική λύση ανάγκης. Μπορεί κάποια πρόσωπα πρώτης και δεύτερης γραμμής της ΝΔ να δημιουργήσουν ένα φορέα μαζί με πολλά νέα πρόσωπα. Στη ΝΔ, η μόνη τάση που απευθύνεται στις πλατιές λαϊκές μάζες, είναι η καραμανλική. Τόσο η φιλελεύθερη των Μητσοτάκη, Βαρβιτσιώτη κλπ, όσο και η δεξιά των Γεωργιάδη, Βορίδη κλπ έχουν μικρά ακροατήρια. Ένας άλλος λόγος που το νέο σχήμα πρέπει να γίνει από τη καραμανλική τάση είναι ότι στην εξουσία ήρθε η συμμαχία φιλελεύθερων και δεξιών. Είναι πέρα από κάθε λογική, οι νικητές της εσωκομματικής αναμέτρησης να φύγουν από το κόμμα.
Η πατρίδα είναι πάνω από τα κομματικά συμφέροντα. Εάν οι Καραμανλικοί (και ο Καραμανλής ο ίδιος) ενδιαφέρονται για το καλό της πατρίδας, πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτικό σχήμα με λίγα παλιά πρόσωπα και πολλά νέα. Αυτό, εκτός από το καλό της πατρίδας, τυγχάνει να είναι και δικό τους καλό, παρόλο που μάλλον δεν το αντιλαμβάνονται .
Τα πράγματα δεν θα ηρεμήσουν και δεν θα στρώσουν όσο η ΝΔ παραμένει κόμμα εξουσίας. Μόνο έτσι όπως περιγράφω θα πάρουν ένα δρόμο οι εξελίξεις και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Αλλιώς, η ΝΔ θα φυλλορροεί, οι αντιδράσεις θα συνεχίζονται και γενικά θα επικρατεί αναταραχή και αναστάτωση. Η αλλαγή στην κεντροαριστερά έγινε. Μένει να γίνει η αλλαγή στη κεντροδεξιά. 

Πάνος