Μόνο δύο δρόμοι

Μας έχουν κατηγορήσει (τη ΝΑ) ότι ανήκουμε στο λόμπυ της δραχμής. Μας έχουν επίσης κατηγορήσει ότι είμαστε Φεντεραλιστές δηλαδή υπερ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Το έχουμε ήδη απαντήσει. Και οι δύο δρόμοι είναι καλύτεροι από το σημερινό.
Η Ελλάδα έχει περιέλθει σε ένα φαύλο κύκλο. Εκτός από το φαύλο κύκλο ύφεσης που έχει περιγραφεί ήδη, έχει περιέλθει και σε ένα φαύλο κύκλο αστάθειας. Τα μέτρα είναι πολύ σκληρά και το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Αυτό δημιουργεί έντονη αντίδραση και αστάθεια. Η αστάθεια με τη σειρά της δημιουργεί κακό επενδυτικό κλίμα που εμποδίζει την ανάπτυξη και διαιωνίζει την ύφεση. Η λύση που ακολουθείται δεν είναι λύση. Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και με αυτό το δρόμο ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ. Για να έρθει ανάπτυξη υπάρχουν δύο δρόμοι.

Ο ένας δρόμος είναι η δημιουργία Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας καθώς αυτό θα βοηθήσει οικονομικά με πολλούς τρόπους. Η ΕΕ θα είναι πλέον μία χώρα και η Ελλάδα θα είναι πολιτεία της. Πολλοί Έλληνες άνεργοι θα μπορέσουν να μετακινηθούν με ευκολία μέσα στην ΕΕ, πράγμα που σήμερα είναι δύσκολο. Η ΕΕ θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση προς την Ελλάδα. Τώρα η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να φύγει από την Ένωση. Μια πολιτεία της (η ΕΕ) θα την αντιμετωπίσει με περισσότερη κατανόηση και αλληλεγγύη. Η Ομοσπονδία θα δώσει σταθερότητα στην Ελλάδα. Πολλοί Ευρωπαίοι επενδυτές θα επενδύσουν καθώς θα πρόκειται για την ίδια χώρα. Επίσης το ίδιο θα κάνουν ξένοι, μη Ευρωπαίοι, επενδυτές καθώς θα εκλείψει ο παράγοντας αστάθεια.
Αυτή είναι η οικονομική σκοπιά. Υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από εθνική σκοπιά που είναι απόλυτα κατανοητές και σεβαστές. Η Ελλάδα θα πάψει να είναι χώρα και θα γίνει πολιτεία. Το ίδιο βέβαια θα ισχύει και για τις άλλες χώρες. Όπως και να έχει, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες αφού ενημερωθούν σωστά. Όμως η συζήτηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είναι τελείως θεωρητική. Με τις υπάρχουσες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, είναι κάτι πολύ μακρινό, εάν ποτέ γίνει. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεση λύση στα προβλήματα της.
Ο άλλος δρόμος είναι η αλλαγή και υποτίμηση του νομίσματος που με μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων θα δημιουργήσει ανάπτυξη μεσοχρόνια. Αλλαγή νομίσματος δεν σημαίνει απαραίτητα μόνο δραχμή. Μπορεί μέσα στην ΕΕ να δημιουργηθούν 2 η περισσότερες νομισματικές ζώνες. Γίνεται πολύ κουβέντα για το ευρώ του Νότου αλλά όλα μένουν μόνο στα λόγια. Εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να έχει ένα κοινό υποτιμημένο νόμισμα μαζί με άλλες χώρες, εντός η εκτός ΕΕ, τότε θα πρέπει να έχει το δικό της υποτιμημένο νόμισμα.
Αυτό θα μπορούσε να είναι το Greuro που θα ξεκινήσει με μια ισοτιμία 1:1 με το ευρώ και θα υποτιμηθεί σταδιακά με ελεγχόμενο τρόπο. Επίσης η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν χρειάζεται να είναι μόνιμη αλλά μπορεί να είναι προσωρινή. Βέβαια όταν λέμε προσωρινή δεν εννοούμε 1-2 χρόνια αλλά τουλάχιστον 5-10 χρόνια. Για να επανασυνδεθεί η Ελλάδα με το ευρώ θα πρέπει η ισοτιμία να προσεγγίσει πάλι στο 1:1. Πάντως ότι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. 

Μάρκος