Μαγείρεμα και από τις δύο πλευρές

Έχω δουλέψει χρόνια στο οικονομικό τμήμα εταιρειών. Ξέρω ότι το «μαγείρεμα» στοιχείων μπορεί να γίνει και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Δεν το έκανα ποτέ εγώ αλλά ξέρω πως γίνεται. Να δώσω ένα παράδειγμα. Οι πωλήσεις μπορούν να «μαγειρευτούν» και να φαίνονται χαμηλότερες η ψηλότερες από το κανονικό. Συνήθως γίνεται προς τα κάτω αλλά μπορεί να γίνει και προς τα πάνω. Εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς. Ο περισσότερος κόσμος ξέρει μαγείρεμα προς τα κάτω που γίνεται κυρίως για να κατεβάσει τους φόρους.
Τι λόγο έχει μια εταιρεία να μαγειρέψει τα έσοδα προς τα πάνω; Το κάνει για να δείξει μια καλύτερη εικόνα από τη πραγματική. Εάν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο η τιμή της θα ανέβει. Εάν θέλει κάποιο δάνειο θα το πάρει πιο εύκολα και με καλύτερους όρους. Εάν θέλει να πουλήσει μέρος η όλη την επιχείρηση θα πιάσει καλύτερη τιμή.

Κατά αναλογία δεν μπορούμε να έχουμε  καμία εμπιστοσύνη ότι είναι αληθινά τα οικονομικά στοιχεία που μας σερβίρει η κάθε κυβέρνηση. Τόσα χρόνια υποτίθεται ότι μαγείρευαν το χρέος και το έλλειμμα προς τα κάτω για να δείξουν καλύτερη εικόνα από τη πραγματική. Με την ίδια ευκολία που το μαγείρευαν προς τα κάτω, μπορούν να το μαγειρέψουν και προς τα πάνω. Θα το κάνουν για διαφορετικούς λόγους και συγκεκριμένα για να μας κλέψουν χωρίς να το καταλάβουμε.
Να δώσω ένα παράδειγμα. Μπορεί το έλλειμμα να είναι 22 δις και αυτοί να το μαγειρεύουν στα 23 ούτως ώστε να φάνε όλοι μαζί 1 δις.  Το ίδιο μπορούν να κάνουν με οποιοδήποτε λογαριασμό. Μπορεί τα έσοδα να είναι 50 δις και να τα κάνουν 48 δις για να φάνε μαζί τα 2 δις.  Να διευκρινίσω ότι οι λογαριασμοί είναι αλληλένδετοι και μεταβολή σε έναν επηρεάζει και άλλους.
Στις επιχειρήσεις το μαγείρεμα μπορεί να γίνει σε ένα ποσοστό μόνο. Υπάρχει έλεγχος από την Εφορία, τις τράπεζες κλπ. Στο κράτος το μαγείρεμα μπορεί να γίνει σε μεγαλύτερο ποσοστό γιατί δεν τους ελέγχει κανείς. Ποιος τους ελέγχει; Για να κάνεις σωστό έλεγχο πρέπει να μπεις σε βάθος. Δεν ξέρω εάν η τρόικα το κάνει. Και ποιος μας λέει ότι δεν είναι και αυτοί στο κόλπο. Ίσως να το κάνει ελεγκτική εταιρεία. Καλά εντάξει! Και ποιος τη βάζει την ελεγκτική εταιρεία. Οι ίδιοι. Ποιος την πληρώνει; Οι ίδιοι.  Σε ποιον δίνουν αναφορά; Στους ίδιους! Τώρα καταλάβατε τι έλεγχο κάνει!

Ηλίας