Σενάρια κεντροδεξιάς

            
Θα έβλεπα θετικά το κόμμα που ακούγεται με Παύλο Γλύξμπουργκ, Γιάννα (Αγγελοπούλου), Βασίλη Μαρκεζίνη, στρατηγό Φράγκο. Η προσέγγιση άξονα ΗΠΑ – Μεγάλης Βρετανίας - Ισραήλ φαίνεται ενδιαφέρουσα. Υπάρχει κάποια πρόταση; Έχει ακουστεί για διπλό νόμισμα και ισοτιμία σε σχέση με την Αγγλική λίρα. Θα μπορούσαν να συμμετέχουν και άλλα πρόσωπα από ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ, ΝΔ όπως: Καμένος, Κουντουρά, Κουίκ, Καρατζαφέρης, Βορίδης, Γεωργιάδης, Μπαλτάκος, Κρανιδιώτης κλπ. Δεν ξέρω τις μεταξύ τους σχέσεις. Μπορεί να μην είναι καλές. Τον Γεωργιάδη τον αναφέρω σε περίπτωση που δεν εκλεγεί αρχηγός. Εννοείται ότι δεν θα φύγει από αρχηγός της ΝΔ για να πάει σε ένα νέο κόμμα που τουλάχιστον στην αρχή θα είναι μικρότερο.
             Η Γιάννα είναι παρεξηγημένη. Έχει ένα στυλ με πέραση στους πλούσιους που είναι όμως αντιπαθητικό σε όλους τους άλλους. Έχουν φορτώσει επάνω της όλα τα στραβά των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων δεν ήταν δική της απόφαση και η εκτέλεση των έργων δεν ήταν στη δικαιοδοσία της όπως δεν ήταν και η διαχείριση τους μετά.  Στην Αθήνα 2004, «τρώγανε» από κάτω Πασόκοι και Νουδούληδες αλλά η Γιάννα έβαλε από τη τσέπη του Θόδωρου. Βέβαια, αυτή είχε την τελική ευθύνη. Τι να κάνει όμως με όλους αυτούς που είχαν «ασυγκράτητες μασέλες» και «γερές πολιτικές πλάτες»; Πάντως έχει βοηθήσει την Ελλάδα όπως και  ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.
            Το κόμμα της Γιάννας έχει ξανακουστεί. Το 2009 ιδρύθηκε από το Μελέτη Μελετόπουλο το κόμμα των Δημοκρατικών που είχε αρχικά επαφές με τη Γιάννα. Το κόμμα βρίσκεται στο φιλελεύθερο χώρο και συμμετέχουν αρκετοί απόστρατοι αξιωματικοί. Είχε επιχειρήσει συνεργασία το 2012 με τη Δημιουργία Ξανά του Τζήμερου. Το 2013,  πριν ιδρύσει ο Γιώργος Παπανδρέου το ΚΙΔΗΣΟ, ακούστηκε για συμμετοχή του μαζί με τη Γιάννα σε κόμμα στα πρότυπα του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ  που θα λεγόταν Δημοκρατικοί. Είναι το ίδιο η άλλο; Το καλοκαίρι του 2015 εντάχθηκαν στους Δημοκρατικούς ο Θόδωρος Κασίμης και ο Δημήτρης Πανοζάχος, δεξί χέρι του Ιβάν Σαββίδη.
            Στις 20 Ιουλίου (2015) έγινε κλειστή εκδήλωση στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας στην οποία σημαντικό ρόλο είχε το κόμμα των Δημοκρατικών. Όπως φημολογείται συμμετείχαν μεταξύ άλλων: Χρήστος Ζώης, εφοπλιστές, άτομα του κύκλου της Γιάννας, στελέχη της Κοινωνίας Αξιών και οι απόστρατοι Φράγκος Φραγκούλης, Δημήτρης Γράψας, Κωνσταντίνος Γκίνης, Χρήστος Μανωλάς.  Το υπό εξέταση πολιτικό κόμμα θα είχε πολιτικό στίγμα τον πατριωτικό κοινωνικό φιλελευθερισμό, παραπλήσιο με της Νέας Μέρας (Ζώης) και των Δημοκρατικών. Θα συμπεριελάμβανε τη λεξη ΝΕΟ. Τελικά οι Δημοκρατικοί κατέβηκαν σε συνασπισμό με την Κοινωνία Αξιών και τους Πειρατές και πήραν ένα χαμηλό ποσοστό της τάξης του 0,28%.           
            Τέλος, ακούω πολλούς Νεοδημοκράτες να ονειρεύονται την επιστροφή του Καραμανλή. Εμένα μου είναι κάπως αδιάφορο. Χρειάζεται να πάμε μπροστά και όχι να γυρίσουμε πίσω. Πάντως σίγουρα ο Καραμανλής δεν θα είναι χειρότερος από όλους τους άλλους και για αυτό το αντιμετωπίζω αδιάφορα και όχι αρνητικά. Ένα τρόπο βλέπω να γυρίσει στα πράγματα. Εάν χωριστεί η ΝΔ σε 2-3 κόμματα και αναλάβει Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής σε συγκυβέρνηση. Άς υποθέσουμε ότι κερδίζει την κούρσα της αρχηγίας ο Μεϊμαράκης. Θα μπορούσε ο Μητσοτάκης να φτιάξει ένα φιλελεύθερο κόμμα μαζί με τον Τζήμερο και άλλους φιλελεύθερους. Επίσης Βορίδης, Άδωνις, Μπαλτάκος, Κρανιδιώτης θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα κόμμα στα δεξιά της ΝΔ και τα τρία κόμματα να  συγκυβερνήσουν με Πρωθυπουργό τον Καραμανλή. 

Σταύρος Ν