Μετεξέλιξη Χρυσής Αυγής

             
            Συμφωνώ απόλυτα με τη λογική του προηγούμενου άρθρου. Μου αρέσει πολύ ο διαχωρισμός σε βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι. Πράγματι αυτή τη στιγμή οι επιλογές στη κεντροδεξιά είναι μόνο δύο: ΝΔ και ΧΑ. Οι ΑΝΕΛ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Είναι σαν να ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ με τη προτίμηση να γίνει ο Καμένος Υπουργός Άμυνας.
            Είναι πραγματικά αστείο να περιμένει κανείς να αλλάξει η ΝΔ. Πετάνε διάφορα επικοινωνιακά συνθήματα όπως: «Να ανοίξουμε στη κοινωνία», «Να μπουν νέα πρόσωπα» κλπ. Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί. Τα τζάκια έχουν πιάσει όλες τις καρέκλες και δεν τις αφήνουν με τίποτα. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να αλλάξει η ΝΔ και δεν είναι άλλος από το να δει δραματική πτώση των ποσοστών της και άνοδο άλλου κόμματος στη κεντροδεξιά. Η ΝΔ πρέπει να καταρρεύσει για χίλιους λόγους που ήδη έχουν γραφτεί ξανά και ξανά εδώ μέσα. Για να καταρρεύσει η ΝΔ πρέπει οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι να πάνε σε ένα άλλο κόμμα μαζικά. Δυστυχώς (η για άλλους ευτυχώς), άλλο κόμμα εκτός από τη ΧΑ δεν υπάρχει.

            Τους πήρε είκοσι χρόνια για να μπορέσουν να μπουν στη Βουλή. Άλλα τόσα πήρε και τον Λεβέντη. Ίσως τόσα να χρειαστούν από μια καινούργια πολιτική προσπάθεια στη κεντροδεξιά. Η ΧΑ έχει παγιωθεί σε ποσοστά 7% και αντίθετα με άλλα κόμματα όπως το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ δεν έχει πτώση. Από την άλλη δεν έχει και άνοδο.
            Η ΧΑ έχει δύο σοβαρά προβλήματα που δεν την αφήνουν να ανέβει. Το ένα είναι οι διάφορες κατηγορίες, με πρώτη την υπόθεση Φύσσα. Το άλλο είναι η ακραία στάση σε διάφορα ζητήματα. Πρέπει πρώτα να ξεπεράσει νομικά  και στη συνέχεια επικοινωνιακά τις κατηγορίες.  Μετά πρέπει να μετεξελιχθεί πολιτικά χωρίς να χάσει τον πατριωτικό χαρακτήρα. Η μετεξέλιξη πρέπει να γίνει σε θέσεις αλλά και σε πρόσωπα
           Οι  θέσεις πρέπει να εμπλουτιστούν και κάποιες ακραίες να στρογγυλοποιηθούνΠέρα από το γενικό διαχωρισμό κεντροδεξιά-κεντροαριστερά, τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρουν πολύ οι ιδεολογίες αλλά οι λύσεις στα προβλήματα τους. Εάν η ΧΑ μπορέσει να παρουσιάσει ρεαλιστικές λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, νομίζω ότι θα έχει μεγάλο πολιτικό όφελος που θα μεταφρασεί σε άνοδο των ποσοστών. Χρειάζεται επίσης, παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα πρόσωπα, να παρουσιάσει νέα, μετριοπαθή και κάποιου επιπέδου.
            Η ΧΑ πρέπει να γίνει ένα κόμμα της λαϊκής δεξιάς. Κατ’ ιδίαν ας λένε και ας πιστεύουν ότι θέλουν. Δημόσια πρέπει να απαρνηθούν το ναζισμό και τον φασισμό. Ενδεχομένως στο παρελθόν να πειραματίστηκαν ιδεολογικά με αυτούς τους χώρους. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι δεν έχουν πλέον σχέση. Σημασία δεν έχει τόσο από που ξεκίνησες αλλά που είσαι τώρα. Μη ξεχνάμε ότι στους σοσιαλδημοκράτες αλλά και στη κεντροδεξιά, έχουμε πολιτικούς που ξεκίνησαν από την άκρα αριστερά. Η ΧΑ πρέπει να αποδείξει στους ψηφοφόρους ότι είναι λαϊκή δεξιά και δεν είναι φασίστες η ναζιστές. Κάποια στιγμή, πριν τις συλλήψεις, είχαν φτάσει δημοσκοπικά πάνω από 15%. Το 15% των ψηφοφόρων δεν ανακάλυψαν ξαφνικά αυτή την ιδεολογία. Αναζητούσαν μια άλλη εναλλακτική από τη ΝΔ, με εθνική αξιοπρέπεια και πιο κοντά στα προβλήματα της μεσαίας και της λαϊκής τάξης.
            Εάν η ΧΑ κάνει όσα αναφέρω, πιστεύω ότι θα μπορέσουν οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι να πάνε μαζικά με το μέρος τους γιατί θέλουν πραγματικά κάτι άλλο από τη ΝΔ που την ψηφίζουν αναγκαστικά. Το δύσκολο στάδιο είναι μέχρι να φθάσουν τα δύο κόμματα στα ίδια ποσοστά. Από εκεί και πέρα είναι περίπατος και έρχεται από μόνο του. Το κριτικό σημείο είναι να μπορέσει να πάρει κεφάλι. Εάν ανέβει η ΧΑ 10 μονάδες θα πέσει η ΝΔ άλλες τόσες και τα δύο κόμματα θα βρεθούν στα ίδια ποσοστά 17-18%. Εάν πάρει κεφάλι, θα φύγει μετά πολύ μπροστά. Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τόσο της κεντροδεξιάς όσο και της κεντροαριστεράς ψηφίζουν, χωρίς να το πολυσκεφτούν, το πρώτο κόμμα της παράταξης τους. Το είδαμε που έγινε με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ. Με το που πήρε κεφάλι ο ΣΥΡΙΖΑ ξέφυγε 10, 20 και στο τέλος 30 μονάδες μπροστά.
            Η ΝΔ απέτυχε οικτρά. Χρεοκόπησε τη χώρα και έκανε κάκιστη διαχείριση της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς και θα αποτύχει ακόμη περισσότερο. Θα εναλλάσσονται στην εξουσία οι αποτυχημένοι; Να κάνουν τι; Μία από τα ίδια; Πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Τόσο η  κεντροδεξιά όσο και η χώρα, χρειάζονται κάτι πολύ καλύτερο από αυτή τη ΝΔ. Η μετεξέλιξη της ΧΑ όπως τη περιγράφω μπορεί να είναι κάτι καλύτερο. Ακόμη και εάν δεν είναι, θα βοηθήσει να έρθει το καλύτερο που χρειάζεται η κεντροδεξιά και η Ελλάδα. 

Αντώνης Κ