Μόνο 10 μονάδες από την αυτοδυναμία

            Η ΧΑ έχει καταφέρει κάποια πολύ σημαντικά πράγματα. Έχει κατορθώσει να είναι σταθερά το τρίτο κόμμα και να διατηρεί τα ποσοστά της γύρω στο 7% χωρίς απώλειες. Είναι το δεύτερο κόμμα της κεντροδεξιάς και η μόνη εναλλακτική στη ΝΔ. Οι ΑΝΕΛ είναι εναλλακτική της αριστεράς. Η ΧΑ έχει ένα σκληρό πυρήνα που ήταν διαχρονικά μαζί τους. Ο σκληρός πυρήνας έχει μια συγκεκριμένη ιδεολογία και νοοτροπία. Είναι μερικές χιλιάδες, το πολύ είκοσι. Σαν ποσοστό ψήφων είναι πολύ μικρό, μέχρι 0,3%.
            Από την άλλη είναι περίπου τετρακόσιες χιλιάδες ψηφοφόροι που για κάποιους λόγους προτίμησαν τη ΧΑ από άλλα κόμματα. Αυτοί έχουν διαφορετική ιδεολογία και νοοτροπία από τον σκληρό πυρήνα. Πέρα από αυτούς τους πολίτες υπάρχουν άλλοι τόσοι και περισσότεροι που θα μπορούσαν σχετικά εύκολα να ψηφίσουν ΧΑ κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Έχουν ακόμη πιο διαφορετική ιδεολογία και νοοτροπία από το σκληρό πυρήνα της ΧΑ. 
           Αυτό το ποσοστό του εκλογικού σώματος που μπορεί να είναι έως και 10% είναι εξαιρετικά κριτικής σημασίας. Έχει ξανααναφερθεί αλλά θα το εξηγήσω πάλι γιατί είναι πολύ σημαντικό. Η διαφορά της ΧΑ (και οποιουδήποτε κόμματος) από το 7% στο 37% είναι 10 μονάδες και όχι 30. Ο λόγος είναι απλός και λέγεται πόλωση. Με περίπου 10 μονάδες η ΧΑ μπορεί να φύγει μπροστά από τη ΝΔ. Η ΧΑ θα βρεθεί με 7+10=17 και η ΝΔ με 28-10=18. Μετά θα αναλάβει τα υπόλοιπα η πόλωση και δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάτι άλλο. Οι περισσότεροι κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι ψηφίζουν το πρώτο κόμμα της παράταξης τους. Ο δρόμος προς την αυτοδυναμία είναι πλέον κατήφορος.   
            Η ΧΑ κάνει το μεγάλο λάθος να εξακολουθεί να απευθύνεται στο σκληρό πυρήνα της. Είναι η δύναμη της συνήθειας. Σε αυτούς απευθυνόταν όλα τα χρόνια που βρισκόταν κάτω από 0,3%. Θα πρέπει να απευθυνθεί στο 10% που της λείπει για να «πάρει κεφάλι» από τη ΝΔ, ακόμη και εάν δυσσαρεστήσει το σκληρό πυρήνα της.  Τα χαρακτηριστικά που έχει αυτό το 10% (που τη χωρίζει από την αυτοδυναμία) τα έχουμε εντοπίσει και ενδεχομένως να τους τα πούμε εάν μας το ζητήσουν. 

Νίκος Β