Κυβέρνηση αρίστων αντί αχρήστων

            
Το βαθύ κατεστημένο ονειρεύεται κυβέρνηση τετραετίας. Εάν επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι το τέλος μας. Θα συμφωνήσω σε Βουλή τετραετίας αλλά η πρώτη κυβέρνηση πρέπει να έχει το πολύ ορίζοντα τριμήνου. Η πρώτη κυβέρνηση θα ορκιστεί γύρω στις 25 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τα Χριστούγεννα πρέπει να έχει πέσει ώστε η νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει τον καινούργιο χρόνο. Η πρώτη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση πολιτικών δηλαδή ανίκανων και διεφθαρμένων ανθρώπων. Τα μέλη της νέας  κυβέρνησης των αρίστων πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • πολύ ικανοί
  • πολύ έντιμοι
  • πολύ σχετικοί

            Αυτό ισχύει  όχι μόνο για τα υπουργεία αλλά και για τους δημόσιους οργανισμούς. Πιστεύω ότι σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων μπορούν να βρεθούν 500 άνθρωποι. Θα πρέπει να είναι στη πλειοψηφία τους εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής. Εάν βρεθούν λίγοι πολιτικοί με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν χρειάζεται να αποκλειστούν. Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ανίκανοι και διεφθαρμένοι, είναι όμως οι περισσότεροι. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή διότι στις ψηλές θέσεις δεν βρίσκονται απαραίτητα άνθρωποι με πολλά προσόντα αλλά με μεγάλα μέσα. Δεν μιλάω για μαριονέτες τύπου κυβέρνησης Παπαδήμου.
            Προέρχομαι από το χώρα των επιχειρήσεων. Οι πολιτικοί είναι σαν τους καλούς πωλητές. Συχνά οι καλοί πωλητές δεν είναι καλοί manager και το αντίστροφο. Οι πολιτικοί κάνουν πολύ καλή δουλειά στο να επιτύχουν την εκλογή τους. Αυτή όμως δεν είναι η δουλειά αλλά αναζήτηση εργασίας. Η δουλειά τους ξεκινάει αφού εκλεγούν και είναι η δημόσια διοίκηση. Σε αυτό κάνουν πολύ κακή δουλειά.
            Οι περισσότεροι πολιτικοί είναι τελείως άσχετοι με το αντικείμενο που αναλαμβάνουν. Στη κυβέρνηση των αρίστων όλοι πρέπει να είναι πολύ σχετικοί με το αντικείμενο τους. Έτσι κατάλληλος για το ΥΠΕΘΑ είναι στρατιωτικός, για το Δημόσιας Τάξης αστυνομικός, για το Παιδείας εκπαιδευτικός, για το Δικαιοσύνης δικαστικός η νομικός, για το Πολιτισμού κάποιος από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών κ.ο.κ. Τα οικονομικά υπουργεία πρέπει να τα αναλάβουν άνθρωποι από το χώρο των επιχειρήσεων και να βάλουν τους καθηγητάδες σε δεύτερο ρόλο. Η μόνη που έχουν διοικήσει οι καθηγητάδες είναι η γραμματέας τους και δεν είναι σίγουρο ότι έχουν. Οι καθηγητάδες είναι χρήσιμοι αλλά σε βοηθητικό ρόλο.
            Η πρώτη κυβέρνηση των αχρήστων πρέπει να ανατραπεί γρήγορα από το λαό και να αντικατασταθεί από την κυβέρνηση αρίστων. Για να ανατραπεί η κυβέρνηση των αχρήστων και να αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση αρίστων χρειάζεται αντίσταση του λαού με κοινωνική ανυπακοή. Το θέμα της κοινωνικής ανυπακοής είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και έχουν γραφτεί πολλά βιβλία και άρθρα. Περιγραφές μεθόδων κοινωνικής ανυπακοής υπάρχουν σε πολλά άρθρα μέσα σε αυτό το e Βήμα και ειδικά στην ομάδα κατηγοριών Αντίδραση - Αστάθεια - Χάος. Καλούμε από τώρα σε παραίτηση τον πανάχρηστο ψευδοπρωθυπουργό που θα καθίσει στη καρέκλα του Μαξίμου. Εάν μαζεύονται καθημερινά χιλιάδες λαού γύρω από του Μαξίμου και απαιτούν την παραίτηση του τι θα κάνει; Δεν θα παραιτηθεί;   
            Θα περάσουμε δύσκολα και με την κυβέρνηση αρίστων. Θα ξέρουμε όμως ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό με τις δεδομένες συνθήκες και όχι το χειρότερο δυνατό.  Όπου υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα θα εφαρμόζονται. Θεωρώ ότι μέσα σε διάστημα ενός περίπου έτους από τη στιγμή που θα αναλάβει η κυβέρνηση των αρίστων η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί. Μέχρι να τελειώσει η τετραετία αυτής της Βουλής η χώρα θα έχει ανακάμψει και βρίσκεται σε φάση σημαντικής ανάπτυξης. Αντίθετα εάν επιτρέψουμε στη κυβέρνηση των αχρήστων να παραμείνει δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα άλλα από την ολοσχερή εξόντωση μας.

Βασίλης Ψ