Όλα υπέρ μας (των Ελλήνων) !

            
            Ας υποθέσουμε ότι μαζεύονται 19 μέτοχοι και κάνουν μια εταιρεία. Οι μισοί περίπου έχουν μια συγκεκριμένη αντίληψη ενώ οι υπόλοιποι έχουν διαφορετική άποψη για το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Ειδικά ο ένας από τους υπόλοιπους είναι αλλού για αλλού. Τι πρέπει να γίνει; Τι είναι το πιο λογικό; Όσοι συμφωνούν να παραμείνουν και οι υπόλοιποι να φύγουν. Εάν θέλουν ας κάνουν μια άλλη εταιρεία. 
            Υπάρχει ένας πολύ καλός άνθρωπος στη Γερμανία που λέγεται Χανς Βέρνερ Ζιν. Είναι καθηγητής Οικονομικών, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου και σύμβουλος του Σόιμπλε. Διετέλεσε για πολλά χρόνια επικεφαλής των «πέντε σοφών» – συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Τι λέει λοιπόν αυτός ο πολύ καλός άνθρωπος;
      
             Παιδιά, έτσι πάτε στη καταστροφή, καταλάβατε το!  Όχι μόνο πάτε εσείς στη καταστροφή αλλά και το ευρώ δεν θα επιβιώσει. Με ένα υποτιμημένο νόμισμα θα γίνει η οικονομία σας πιο ανταγωνιστική και θα μπορέσει να ανακάμψει. Στην αρχή θα είναι δύσκολα αλλά θα σας βοηθήσουμε δεν θα σας αφήσουμε έτσι. Εάν δεν μπορείτε να πληρώσετε όλο το χρέος, μη το πληρώνετε. Τι να κάνουμε;  Όταν λύσετε τα προβλήματα σας και θέλετε, μπορείτε να ξαναγυρίσετε στο ευρώ. Δηλαδή ουσιαστικά τι λέει; Όλα υπέρ μας (των Ελλήνων)! Αυτό είναι ένα παλιό σχέδιο που τοποθετήθηκε χτες στο τραπέζι στις Βρυξέλλες ως σχέδιο Β. 
            Τον πολύ καλό άνθρωπο Δρ Σιν τον βαφτίσαμε υπερσυντηρητικό, σκληροπυρηνικό, ακροδεξιό, γεράκι, εχθρό της Ελλάδας κλπ. Όλα αυτά επειδή θέλει να μας σώσει από τη καταστροφή και δέχεται να είναι όλα υπέρ μας. Εμείς τι λέμε; Δεν θέλουμε εγχώριο νόμισμα και σωτηρία αλλά ευρώ και καταστροφή. Ποιος έχει λοιπόν το πρόβλημα εμείς η οι άλλοι; Όποιος στην Ελλάδα τολμήσει να διατυπώσει μια παρόμοια πρόταση του την «πέφτουν» όλοι να τον «ξεσκίσουν». Ανήκει στο λόμπυ της δραχμής, υποκινείται από εγχώρια και ξένα οικονομικά συμφέροντα κλπ. Αντίθετα αυτοί που επιμένουν στην καταστροφή της χώρας θεωρούνται υπεράνω πάσης υποψίας. Σίγουρα κάποιοι θα ωφεληθούν από την επιστροφή σε εγχώριο νόμισμα. Δεν είναι όμως καθένας που εκφράζει το λογικό και το αυτονόητο υποκινούμενος.
            Είναι πλέον η στιγμή να γίνει μαι πολύ σοβαρή συζήτηση με τις χώρες του Νότου για το ευρώ του Νότου, ειδικά με την Γαλλία και την Ιταλία που φάνηκε ότι είναι πολύ κοντά μας στις τελευταίες διαπραγματεύσεις. Δεν θα σημάνει την διάλυση της ΕΕ και της Ευρωζώνης αλλά την δημιουργία 2-3 υποενώσεων μέσα στη μεγάλη ένωση. Η σύγκλιση μπορεί να συνεχιστεί. Σε βάθος πολλών ετών μπορεί να εξεταστεί ξανά τα 2-3 νομίσματα να ενωθούν σε ένα. Σίγουρα είναι φασαρία και μπέρδεμα. Καλύτερα φασαρία και μπέρδεμα παρά καταστροφή. Εάν οι άλλες χώρες δεν θέλουν, ας πάρουμε το plan B όσο βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πρόβατα ξυπνάτε όπως λέει και ο μεγάλος φιλόσοφος Νότης!

Βασίλης Χ