Νεοελληνικό άρπα κόλλα

           Κάθε καλοκαίρι βρίσκεται όλη η Ελλάδα προ τεράστιας έκπληξης όταν με αφορμή τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες ξεσπάνε φωτιές σε όλη τη χώρα. Με μια υπερβολικά επιφανειακή αντιμετώπιση, ασχολούνται συνεχώς όλα τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί. Κάνουν βαρυσήμαντες δηλώσεις και τοποθετήσεις και μετά το ξεχνάνε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Οι φωτιές είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ. Στη ΝΕΑ ΑΡΧΗ έχουμε ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια (πρώτα ως ΕΛΟΚ και μετά ως ΔΕΚΑ) μια προσπάθεια να αναδείξουμε το πρόβλημα, να το αναλύσουμε και να προτείνουμε λύσεις. Το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ προσπαθούν να μη το βλέπουν όπως κάνει η στρουθοκάμηλος όταν βάζει το κεφάλι της στο έδαφος.
          Το ακούσαμε και αυτό ότι δηλαδή φταίμε εμείς για τις φωτιές. Τι άλλο θα ακούσουμε στη χώρα των τρελών; Θυμίζει την συνηθισμένη τακτική των τυράννων στην Αρχαία Ελλάδα που σκότωναν τον αγγελιοφόρο.  Είναι σαν να λέει κανείς ότι ο Γιαννίτσης φταίει για την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων η ότι ο Μητσοτάκης φταίει για την χρεωκοπία του ελληνικού δημοσίου. Δεν έχω καμιά συμπάθεια αλλά ούτε και αντιπάθεια στα συγκεκριμένα άτομα. Μου είναι μάλλον αδιάφορα.  Σίγουρα όμως είναι οι τελευταίοι άνθρωποι που ευθύνονται για την καταστροφική εξέλιξη των δύο αυτών σημαντικών ζητημάτων.
          Μιλάνε για προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας και για εμπρησμούς. Τις περισσότερες φορές οι πυργκαγιές οφείλονται σε ατύχημα. Τελικά, οι «εχθροί της χώρας» στην Ηλεία το 2007 ήταν μια μια ογδονταπεντάχρονη γιαγιά. Σίγουρα υπάρχουν και περιπτώσεις εμπρησμών. Είτε είναι ατύχημα είτε εμπρησμός, η φωτιά θα περιοριζόταν σε λίγα στρέμματα εάν υπήρχε η κατάλληλη πυροπροστασία με η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Τις αντιπυρικές ζώνες τις εμποδίζουν διάφοροι υπερβολικά ανόητοι άνθρωποι στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η νεοελληνική βλακεία σε όλο το μεγαλείο της! Για να προστατέψουν το περιβάλλον συντελούν στην ολοσχερή καταστροφή του.
          Η αδυναμία δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών είναι μέρος του ευρύτερου προβλήματος που είναι το δασικό πρόβλημα. Είναι ένα σύνθετο και δύσκολο πρόβλημα αλλά όχι άλυτο. Είναι σαφέστατα πολύ ευκολότερο από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Πως θα λύσουμε δυσκολότερα προβλήματα όταν δεν μπορούμε να λύσουμε τα πιο εύκολα; Πολιτικοί και ΜΜΕ δείχνουν απίστευτη επιπολαιότητα για το ζήτημα. Το ελληνικό «άρπα κόλλα» σε όλο του το μεγαλείο.  Όταν λυθεί το δασικό πρόβλημα θα σταματήσουν και οι φωτιές. 
          Οι πραγματικοί εγκληματίες πρέπει να πληρώσουν πολύ ακριβά! Δεν είναι μόνο η γιαγιά που καταδικάστηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Είναι και άλλοι ένοχοι. Είναι αυτοί που εμποδίζουν τη δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών και γενικότερα όσοι εμποδίζουν την επίλυση του δασικού προβλήματος! Είναι γνωστοί, έχουν όνομα και επώνυμο και ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οργανώσεις και κόμματα.  

Γρηγόρης Λ