Δύσκολη απόφαση για ΑΝΕΛ


            Από ότι διαβάζω σε προηγούμενα άρθρα, όλοι λίγο-πολύ συμφωνούμε ότι πάμε για Γ’ Μνημόνιο. Θεωρώ ότι οι ΑΝΕΛ θα πρέπει να πάρουν μια δύσκολη απόφαση.  Εάν το ψηφίσουν θα κρατήσουν τα υπουργεία τους για κάποιο διάστημα που και εγώ το προσδιορίζω 1-2 χρόνια. Όμως θα έχουν πτωτική πορεία όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και σιγά σιγά θα φουντώνει η λαϊκή αγανάκτηση εναντίον τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετά περιθώρια πτώσης από το 36%. Ακόμη και 10% να πέσει που είναι περίπου 30% θα φθάσει στο 25% και ίσως με αυτό το ποσοστό να είναι πάλι πρώτο κόμμα. Νομίζω ότι η ΝΔ δεν θα μπορέσει να φθάσει το 25% στις επόμενες εκλογές.
        
Οι ΑΝΕΛ όμως εάν πέσουν 30% θα φθάσουν οριακά το 3% περίπου και θα κινδυνεύουν να μη μπουν στη Βουλή. Σε περίπτωση που  δεν υπογράψουν το Γ’ Μνημόνιο πιθανώς να μπορέσουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη κεντροδεξιά και να δουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται σημαντικά. Θα μείνουν το τελευταίο αντιμνημονιακό προπύργιο εκτός ΚΚΕ και ΧΑ. Ίσως καταφέρουν να γίνουν η κύρια δύναμη της κεντροδεξιάς και να αντικαταστήσουν τη ΝΔ. Όμως και με σημαντικά αυξημένα ποσοστά δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετέχουν σε μελλοντική συγκυβέρνηση. Ακόμη και να συμμετέχουν δεν μπορούν να ξέρουν ποια υπουργεία θα πάρουν.  Είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, τι ποσοστά θα πάρουν και τι μετεκλογικές συνεργασίες θα δημιουργηθούν.
            Πιστεύω ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση για το Πάνο Καμένο. Από τη μια έχει στα σίγουρα κάποια υπουργεία για 1-2 χρόνια ακόμη αλλά σχεδόν σίγουρη πτώση και το κίνδυνο να μη μπει στη Βουλή τις επόμενες εκλογές. Από την άλλη έχει τη δυνατότητα να παίξει ένα πολύ πιο σημαντικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό σε 1-2 χρόνια μένοντας εκτός κυβέρνησης για το μεσοδιάστημα.  Η αίσθηση μου είναι ότι του αρέσει το ρίσκο. Του αρέσει όμως και η θέση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Είμαι περίεργη/ος να δω τι θα κάνει τελικά! Εάν το δούμε στενά κομματικά, εμάς στη ΝΕΑ ΑΡΧΗ μας εξυπηρετεί να υπογράψει το Γ" Μνημόνιο. Λιγότερος ανταγωνισμός στη κεντροδεξιά!

Ελένη & Νίκος Σ