Αριστερή παρένθεση


            Ο Σαμαράς είχε και δίκιο σε κάποια πράγματα. Ένα από αυτά ήταν η αριστερή παρένθεση. Η υπογραφή του Γ’ Μνημονίου θα είναι η αρχή του τέλους για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η διακυβέρνηση τους θα διαρκέσει λιγότερο από τα δύο χρόνια που κράτησαν ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου. Πριν τη κρίση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έπαιρναν 40% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κόμμα και οι ΑΝΕΛ δεν υπήρχαν. Το δυνατό χαρτί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν ο αντιμνημονιακός χαρακτήρας. Με το Γ’ Μνημόνιο χάνουν το μεγάλο πλεονέκτημα τους και αρχίζει η κατάρρευση.            
            Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα του 3-5%. Εκτοξεύτηκε στο 36% παίρνοντας ψήφους κυρίως από το ΠΑΣΟΚ χάρη στην αντιμνημονιακή ρητορική. Ο πρώην Πασόκος δεν θα έχει κανένα λόγο να μη γυρίσει στο ΠΑΣΟΚ (η σε κάποιο Πασοκογενές κόμμα) αφού και με ΠΑΣΟΚ και με ΣΥΡΙΖΑ πάλι Μνημόνιο έχουμε.  Στο ΠΑΣΟΚ έχει και τους φίλους του που γνωρίζονται χρόνια. Έμαθα ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη αρχίσει να ανοίγουν σαμπάνιες. Αναμένεται αθρόα επιστροφή και εκτίναξη των ποσοστών του.
            Οι ΑΝΕΛ ήταν ένα ανύπαρκτο κόμμα. Και αυτοί κατόρθωσαν να μπούν στη Βουλή με την αντιμνημονιακή ρητορική. Η Ντόρα έχει πολύ μεγαλύτερο πολιτικό εκτόπισμα από το Καμένο αλλά δεν μπόρεσε να μπει στη Βουλή γιατί επέλεξε μνημονιακό χαρακτήρα. Εάν ο Καμένος έκανε ένα μνημονιακό κόμμα τι ποσοστά θα έπαιρνε; Η απάντηση είναι το πολύ-πολύ 0,5%. Σε αυτά τα ποσοστά θα πέσει. Μάλλον δεν ανησυχούν γιατί σίγουρα θα έχουν ήδη γίνει συμφωνίες για επιστροφή των ΑΝΕΛ στη ΝΔ.

            Ίσως και να ήταν όλα προσχεδιασμένα και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να λειτούργησαν για να γίνει αποσυμπίεση της λαϊκής οργής. Ένα είδος αναχώματος για να μη πάει ο κόσμος στο ΚΚΕ και τη ΧΑ. Μπορεί να ήταν οι αναπληρωματικοί που μπήκαν για να ξεκουραστούν οι βασικοί παίκτες. Για τους ΑΝΕΛ κυκλοφορούσε πολύ αυτό το σενάριο. Δεν θα μάθουμε ποτέ εκτός εάν κάποιος από αυτούς αποφασίσει να πει την αλήθεια λίγο πριν πεθάνει. 


Κώστας Μ