Εκλογές Νοέμβριο 2016 - κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας

            Πολλές είναι οι ημερομηνίες που ακούγονται για τις επόμενες εκλογές. Οι κοντινότερες είναι τον Ιούλιο η το φθινόπωρο του 2015 και η πιο μακρινές το φθινόπωρο του 2018 η τον Ιανουάριο του 2019. Η τελευταία είναι εκ των πραγμάτων η πιο μακρινή δυνατή διότι λήγει η τετραετία. Εγώ ως πιθανότερη κρίνω αυτή του Νοεμβρίου 2016. Κανείς δεν θέλει τώρα εκλογές ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση αλλά ούτε και η ΕΕ.
             Η κυβέρνηση δεν θέλει γιατί επί της ουσίας δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει σε κάτι. Κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να διαπραγματευτεί σκληρά και να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Η διαπραγμάτευση δεν τους βγήκε και δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Τη στήριξη του ελληνικού λαού την έχει και σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που τη ψήφισε. Το πρόβλημα τους όμως δεν είναι αυτό.  Το πρόβλημα τους είναι η στάση των δανειστών. Δεν νομίζω ότι οι δανειστές θα αλλάξουν στάση μετά από νέες ελληνικές εκλογές όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα.
           Ποιο θα είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών; Πάλι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσ/νίκης;  Δυο ερωτήματα μπορούν να θέσουν:
  • Μνημόνιο με εμάς η Μνημόνιο με τους άλλους;
  • Ρήξη και έξοδο με εμάς η Μμημόνιο με τους άλλους;
Παρόλο που θα δείξουν έντιμη στάση δεν νομίζω ότι κάποιο από τα δύο ερωτήματα θα έχει θετική ανταπόκριση από τους ψηφοφόρους. Με το πρώτο παραδέχονται ότι έκαναν μεγάλο λάθος για όλα όσα υποστήριζαν και οι άλλοι τελικά είχαν δίκιο που εφάρμοζαν τα Μνημόνια.  Όσον αφορά το δεύτερο, η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού για σκληρή διαπραγμάτευση αλλά δεν ξέρω πόσοι θα στηρίξουν και την έξοδο.
           
Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε χαμηλά ποσοστά και με εσωκομματικά προβλήματα.  Είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει τις εκλογές εάν γίνουν σύντομα. Έτσι θεωρώ ότι εάν γίνουν εκλογές τώρα η το φθινόπωρο, θα έχουμε περίπου τα ίδια αποτελέσματα με αυτά του Ιανουαρίου. Δεν εξυπηρετεί κανένα. Ίσως μόνο να εξυπηρετούσε τους αρχηγούς των κομμάτων για να δημιουργήσουν κοινοβουλευτικές ομάδες πιο φιλικά διακείμενες προς αυτούς. Οι εκλογές όμως θα έχουν οικονομικό κόστος και θα δημιουργήσουν αστάθεια. Έτσι οι φιλικότερες κοινοβουλευτικές ομάδες δεν είναι αρκετός λόγος για να μπει η χώρα σε μια τέτοια περιπέτεια αυτή τη στιγμή.

            Το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να το παλέψει μέχρι τελευταία στιγμή και μετά να έρθει σε κάποια συμφωνία δηλαδή να υπογράψει το Γ’ Μνημόνιο. Η υπογραφή του Γ’ Μνημονίου θα είναι η αρχή μιας πτωτικής πορείας για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Από την άλλη όμως πτωτική πορεία προβλέπεται και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη ΝΔ. Αναμένονται εξελίξεις στη κεντροδεξιά και άνοδος υπαρχόντων η νέων κομμάτων. Και στη κεντροαριστερά τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ θα την εισπράττουν άλλες πολιτικές δυνάμεις. Έτσι θα πέφτουν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΝΔ και θα ανεβαίνουν άλλα κόμματα. Παράλληλα θα αυξάνει η λαϊκή αγανάκτηση. Αυτή η κατάσταση υπολογίζω να κρατήσει 1-1,5 χρόνο δηλαδή μέχρι το φθινόπωρο του 2016 που θα γίνουν πάλι βουλευτικές εκλογές.  Η κυβέρνηση θα έχει συμπληρώσει σχεδόν δύο χρόνια στην εξουσία, περίπου όσο διήρκεσαν και οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις. Κατά την εκτίμηση μου θα έχουμε 8-10 κόμματα στη Βουλή που θα κυμαίνονται από 4-25% και θα δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας. 

Ιάσων Μ