Brussels made paketo


            Η συμφωνία είναι πακέτο και έχει γίνει στις Βρυξέλλες. Ο Τσίπρας υπογράφει το Γ’ Μνημόνιο.  Ο Σαμαράς φεύγει γιατί έχει σκυλιάσει και είναι αποφασισμένος να κάνει πολύ σκληρή αντιπολίτευση στο Τσίπρα όπως του έκανε και αυτός. Έρχεται η Ντόρα που θα κάνει πολύ light αντιπολίτευση στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και σε κάποια σημεία θα τους αβαντάρει κιόλας. Έτσι θα τους δώσει το περιθώριο να εξαντλήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της θητείας τους.
            Όταν τα πράγματα φθάσουν στο απροχώρητο από πλευράς λαϊκής αγανάκτησης, θα γίνουν εκλογές και θα δημιουργηθεί μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας. Η Ντόρα θα το γυρίσει σε σκληρή αντιπολίτευση όταν την ειδοποιήσει ο Τσίπρας ότι πάει για εκλογές. Θα υποστηρίξει ότι του έδωσε όλα τα περιθώρια αλλά δεν πάει άλλο πια. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μεγάλη πτώση αλλά θα εξακολουθήσουν να είναι τα πρώτα κόμματα.  Στη συγκυβέρνηση θα συμμετάσχουν σίγουρα το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. 
   
Έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι. Πρώτα από όλα οι δανειστές γιατί συνεχίζονται τα Μνημόνια χωρίς σημαντική αλλαγή. Ο Τσίπρας είναι πολύ ευχαριστημένος γιατί θα εξαντλήσει μεγάλο μέρος της τετραετίας και στη συνέχεια ίσως εξακολουθήσει να είναι Πρωθυπουργός στη κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας. Η Ντόρα επιτέλους θα πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής της να γίνει αρχηγός της ΝΔ. Έχει μια μικρή πιθανότητα να γίνει Πρωθυπουργός στη μελλοντική συγκυβέρνηση. 
            ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είναι επίσης ευχαριστημένοι. Θα κάνουν λίγο υπομονή για να γίνουν μέρος της κυβέρνησης. Ο Θοδωράκης η ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής. Οι ΑΝΕΛ ίσως να μη κατορθώσουν να μπουν στη Βουλή στις επόμενες εκλογές. Θα έχουν όμως συγκυβερνήσει μια τετραετία. Εάν δούν τα πράγματα σκούρα, Καμένος κλπ θα επιστρέψουν στη ΝΔ πριν τις εκλογές και θα συμμετάσχουν σα πρόσωπα στη συγκυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.
            Ο Σαμαράς θα είναι δυσαρεστημένος αλλά μη τα θέλει και όλα δικά του. Από τη πολιτική έρημο που βρισκόταν, έγινε για 2,5 χρόνια Πρωθυπουργός. Σίγουρα ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός.

Στάθης Δ