Όχι ακόμη δημιουργία κόμματος


            Αντιλαμβανόμαστε ότι όσο παραμένουμε κίνηση και δεν γινόμαστε κόμμα, κάποιοι υποστηρικτές μας θα είναι με το ένα πόδι στη ΝΕΑ ΑΡΧΗ και με το άλλο σε κάποιο άλλο κόμμα. Η δημιουργία κόμματος είναι κάτι πολύ εύκολο και μπορούμε να το κάνουμε σε λίγες ημέρες. Χρειάζεται καταστατικό η ιδρυτική διακήρυξη, διακόσιες υπογραφές και κατάθεση στον Άρειο Πάγο. Έχουμε και τη διακήρυξη και τις υπογραφές. Οι βασικοί λόγοι που δεν θέλουμε να γίνουμε κόμμα είναι τρεις.
            Είναι γνωστό ότι αρκετές εταιρείες δημοσκοπήσεων παίζουν παιχνίδια για να επηρεάσουν τη κοινή γνώμη.  Κάποια κόμματα τα ανεβάζουν και άλλα τα κατεβάζουν για λόγους σκοπιμότητας. Λίγο πριν τις εκλογές τα προσαρμόζουν σταδιακά στα πραγματικά δεδομένα ούτως ώστε η πρόβλεψη τους να είναι σωστή. Αυτός είναι ένας λόγος που βλέπουμε κάποια κόμματα να έχουν σημαντική άνοδο και άλλα σημαντική πτώση πριν τις εκλογές.

            Εάν γίνουμε κόμμα θα μπούμε στη λίστα των δημοσκοπήσεων. Βλέπουμε πολύ πιθανό να μας δώσουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά για να μας «κάψουν». Μπορεί να έχουμε 3-5% και να μας δίνουν οι εταιρείες 0,3-0,5%. Τότε,  πολλοί υποστηρικτές μας βλέποντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θα στραφούν σε άλλα κόμματα και θα πέσουν τα ποσοστά μας.  Δεν πρόκειται να δώσουμε την δυνατότητα στις εταιρείες δημοσκοπήσεων να παίξουν παιχνίδια εις βάρος μας. Θα δημιουργήσουμε το κόμμα λίγο πριν κατέβουμε σε εκλογές.
            Ο δεύτερος λόγος είναι οικονομικός. Ένα σοβαρό κόμμα πρέπει να έχει κεντρικά γραφεία, περιφερειακά γραφεία, υπαλλήλους και  διάφορα άλλα έξοδα. Είμαστε πραγματικά μια κίνηση πολιτών. Οι περισσότεροι ανήκουμε στη μεσαία και τη λαϊκή οικονομική τάξη και τώρα με τη κρίση η οικονομική μας κατάσταση δεν είναι καλή. Εάν είχαμε φτιάξει κόμμα από το 2010 που ξεκινήσαμε θα είχαμε πολλά έξοδα μέχρι τώρα. Ξοδεύουμε κυρίως λίγο από το χρόνο μας και κάποια μικροποσά για φυλλάδια, χώρους συγκεντρώσεων κλπ. Ευτυχώς έχουμε και την εθελοντική στήριξη της GReACTIV.
            Τέλος δεν θέλουμε να κρατάμε τους υποστηρικτές μας εγκλωβισμένους σε ένα κόμμα που δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη πολιτική σκηνή. Όσο είμαστε πολιτική κίνηση, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε κάποιο άλλο κόμμα.  
            Έτσι προχωράμε σιγά-σιγά μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες και να μπορέσουμε να κατέβουμε ως κόμμα σε εθνικές εκλογές.

Σημείωση: Η φωτογραφία είναι τυχαία και δεν υποδηλώνει κάτι για τη συγκεκριμένη εταιρεία. 

Νίκος Α