Ευρωανοησίες

Οι προπαγανδιστές του ευρώ λένε και γράφουν διάφορες ανοησίες που δείχνει ότι είναι άσχετοι η βαλτοί. Μερικές περιπτώσεις και οι απαντήσεις σε αυτές.
  • Δεν θα είμαστε μέρος της Ευρωπαϊκής οικογένειας.
Έντεχνα η ασυνείδητα μπερδεύουν το ευρώ με την ΕΕ. Μάλλον επίτηδες το κάνουν γιατί είναι λίγο δύσκολο να μην δύνανται να τα ξεχωρίσουν.  Είναι δύο διαφορετικές αποφάσεις. Μπορούμε να είμαστε εκτός ευρώ και μέσα στην ΕΕ συνεχίζοντας τη σύγκλιση σε διάφορα ζητήματα. Μετά από καιρό, όταν έχουμε λύσει τα προβλήματα μας θα ξαναμπούμε στη Ευρωζώνη.

  • Τη άλλη μέρα το πρωί θα συμβούν πολλά.
Η Ελλάδα μπορεί να κρατήσει ισοτιμία 1:1 για κάποιο διάστημα και μετά να ακολουθήσει σταδιακή ελεγχόμενη υποτίμηση. Επίσης μπορεί να ανακοινώσει την μετατροπή σε μια μελλοντική ημερομηνία. Έτσι την άλλη μέρα το πρωί δεν χρειάζεται να συμβεί τίποτα.
  • Οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Όσοι έχουν τα χρήματα τους σε συνάλλαγμα θα γίνουν πλουσιότεροι σε βάθος χρόνου, είτε είναι πλούσιοι είτε φτωχοί. Καταθέσεις σε συνάλλαγμα μπορεί να έχει κανείς και σε ελληνικές τράπεζες. Τα εισαγόμενα προϊόντα θα γίνουν πιο ακριβά και για τους πλούσιους και για τους φτωχούς. Όμως μέσω της αναστροφής της εσωτερικής υποτίμησης (εσωτερική ανατίμηση) και της ανάπτυξης, η διαφορά στην αγοραστική δύναμη δεν θα είναι σημαντική.

  • Δεν θα έχουμε λεφτά να πληρώσουμε τις συντάξεις.
Θα έχουμε όσα λεφτά θέλουμε για να πληρώσουμε τις συντάξεις και οτιδήποτε άλλο γιατί θα τα τυπώνουμε μόνοι μας.
  • Θα αγοράσουν την Ελλάδα οι ξένοι.
Δεν αγοράζει κανείς με το ζόρι εάν δεν υπάρχει κάποιος να πουλήσει. Οι πωλητές θα πετύχουν καλύτερες τιμές. Οι ξένες επενδύσεις θα αυξηθούν και αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο διότι θα φέρει ανάπτυξη.
  • Δεν θα έχουμε πετρέλαιο.
Πετρέλαιο θα έχουμε όσο θέλουμε εφόσον το πληρώνουμε σε ένα άλλο νόμισμα η σε φιξαρισμένη τιμή σχετικά με ένα σταθερό νόμισμα. Εκτός αυτού υπάρχουν χρηματοοικονομικά εργαλεία που ασφαλίζουν ενάντια σε διακυμάνσεις συναλλάγματος.
  • Θα γίνει πανάκριβο το πετρέλαιο.
Το πετρέλαιο σταδιακά θα γίνει λίγο πιο ακριβό. Θα εξαρτηθεί από την ισοτιμία του εγχώριου νομίσματος με το δολλάριο.  Το μεγαλύτερο μέρος της τιμής του πετρελαίου είναι οι φόροι. Έτσι για να μην αλλάξει η τιμή του θα πρέπει ένα μέρος από τη φορολόγηση του πετρελαίου να αντικατασταθεί με έναν άλλο φόρο.
  • Θα εκτοξευτεί το δημόσιο χρέος.
Θα μεγαλώσει το δημόσιο χρέος εάν είναι σε ευρώ. Εάν μετατραπεί στο ελληνικό νόμισμα δεν θα μεγαλώσει.

Σταματήστε επιτέλους να λέτε ευρωανοησίες γιατί εκτίθεστε και μπερδεύετε το κόσμο. Ψάξτε να βρείτε αληθινά επιχειρήματα υπέρ του ευρώ. Υπάρχουν μερικά.

Σ.Β.
Εξοντωμένος Οικονομολόγος