Νομπελίστες – παπαγαλάκια 2


Από τη μια πλευρά έχουμε Νομπελίστες, διάσημους οικονομολόγους, τον πιο επιτυχημένο επενδυτή του 20ου αιώνα. Γουόρεν Μπάφετ, Τζόζεφ Στίγκλιτς, Πώλ Κρούγκμαν, Νουριέλ Ρουμπινί είναι μόνο μερικά από τα «τρανταχτά» ονόματα που υποστηρίζουν την έξοδο από το ευρώ (βλ. People). Από τη άλλη έχουμε διάφορα ευρώ-παπαγαλάκια. Ποιοί κερδίζουν; Τα ευρώ-παπαγαλάκια με διαφορά. Πως είναι δυνατόν να επικρατούν τα ευρωπαπαγαλάκια απέναντι σε Νομπελίστες Οικονομικών;
Όπως εξηγήθηκε και σε προηγούμενο άρθρο (Ποιους δεν συμφέρει το greuro;η παραμονή στο ευρώ εξυπηρετεί διάφορες πολυεθνικές όπως πχ τη Siemens. Επίσης εξυπηρετεί τους εισαγωγείς. Οι περισσότεροι μεγαλοεπιχειρηματίες στην Ελλάδα είναι εισαγωγείς. Επιχειρηματίες και πολυεθνικές έχουν στο μισθολόγιο τους βουλευτές και δημοσιογράφους.
Τα ευρωπαπαγαλάκια έχουν την υποστήριξη των εγχώριων ΜΜΕ και ειδικά των καναλιών. Σπάνια φιλοξενείται κάποια άποψη υπέρ της εξόδου από το ευρώ. Η προβολή απόψεων υπέρ του ευρώ είναι εκατό φορές μεγαλύτερη.
Πως γίνεται διάσημοι οικονομολόγοι στο εξωτερικό να υποστηρίζουν το Grexit και κανένας στην Ελλάδα; Οι οικονομολόγοι είναι σχεδόν όλοι καθηγητές Πανεπιστημίου. Ποιοί τους έβαλαν στο Πανεπιστήμιο; Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που είναι υπέρ του ευρώ. Ακόμη και εάν έχουν διαφορετική άποψη δεν τολμούν να την εκφράσουν γιατί και θα έδειχναν αχαριστία και θα υπήρχαν επιπτώσεις στην καριέρα τους.
 Ένας τελευταίος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν κατάλληλα κόμματα στην Ελλάδα που να υποστηρίζουν την επιστροφή σε εγχώριο νόμισμα. Τα περισσότερα είναι ακραία όπως το ΚΚΕ και η ΧΑ. Κάποια πιο μετριοπαθή δεν είχαν επιτυχία.  Οι Έλληνες ψηφοφόροι επιλέγουν κάποιο κόμμα για όλους τους λανθασμένους λόγους (παράδοση, πελατειακές σχέσεις κλπ). Στη συνέχεια υποστηρίζουν όλες τις θέσεις του κόμματος.

Τ.Χ.
Άνεργος