Κεντροδεξιά πανστρατιά

Ακούγεται και γράφεται πολύ περί κεντροδεξιάς πανστρατιάς. Πως ακριβώς το εννοούν; Όλα το κεντροδεξιά πολιτικά πρόσωπα με τη σημαία της ΝΔ η 2-3 κεντροδεξιά κόμματα που θα συνεργαστούν μετεκλογικά;
Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να ακολουθηθεί η δεύτερη επιλογή. Όσα πολιτικά πρόσωπα και να προσχωρήσουν στη ΝΔ δεν πρόκειται να φθάσει το 30%. Αντίθετα 2-3 κεντροδεξιά κόμματα μπορούν να ξεπεράσουν το 40%.
            Ένα πιθανό σενάριο είναι τρία κόμματα. Ένα κεντρώο φιλελεύθερο, ένα πατριωτικό αντιμνημονιακό και κεντρικός άξονας η ΝΔ. Στο κεντρώο μπορεί να συμμετέχουν και πρόσωπα από την κεντροαριστερά. Πως μπορούν να συνεργαστούν μετεκλογικά μνημονιακά και αντιμνημονιακά κόμματα; Βρίσκοντας ένα μέσο δρόμο μεταξύ ακραίων μνημονιακών και αντιμνημονιακών πολιτικών.        
Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν ακολουθεί πλέον πρόσωπα αλλά πολιτικές. Τα πρόσωπα έχουν σημασία αλλά δευτερεύουσα. Ο Καρατζαφέρης πήρε σχεδόν 3%. Τι ποσοστό θα τον ακολουθήσει στη ΝΔ; Το πολύ 1%.
            Οι αντιμνημονιακοί κεντροδεξιοί είναι άσχημα «χτυπημένοι» από τις πολιτικές του μνημονίου. Μακροχρόνια άνεργοι, υπερχρεωμένοι, κατεστραμμένοι επιχειρηματίες κλπ δύσκολα θα επικροτήσουν μνημονιακές πολιτικές ψηφίζοντας ΝΔ. Θα στραφούν σε άλλα κόμματα, κυρίως τη ΧΑ.   

            Η ΝΔ αντι να πολεμάει τις προσπάθειες δημιουργίας νέων κομμάτων στην κεντροδεξιά θα έπρεπε να τις βοηθάει. Στη περίπτωση της Ένωσης για τη Πατρίδα και το Λαό τη ζημιά την έκαναν περισσότερο οι ίδιοι στον εαυτό τους. Βέβαια στη ΝΔ δεν διακρίνοντα για την στρατηγική τους ικανότητα. Εάν συνέβαινε αυτό δεν θα ήταν 20 χρόνια εκτός εξουσίας. 

Τ.Κ
Άνεργος