Κολλημένοι Νεοδημοκράτες (& Πασόκοι)


           Οι άνθρωποι στη ΝΔ είναι τελείως κολλημένοι στο παλιό δικομματικό μοντέλο. Βγαίνουν στα κανάλια και μιλάνε για ανασύσταση της κεντροδεξιάς παράταξης από το Κέντρο μέχρι τη Δημοκρατική Δεξιά.  Θέλουν να συνεχίσουν να κρατούν εγκλωβισμένους στο συντηρητικό κόμμα τους προοδευτικούς ανθρώπους. Όπως το ΠΑΣΟΚ κρατά εγκλωβισμένους στον αριστερίστικο κρατισμό του, ψηφοφόρους που είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της επιχειρηματικότητας και του μικρού κράτους.

Ρε Καραμήτροι αποφασίστε εάν θέλετε να ακολουθείτε το παράδειγμα της Ευρώπης η όχι. Μήπως το κάνετε μόνο όπου σας βολεύει ; Σε όλη την ΕΕ υπάρχει ένα γκρουπ κομμάτων ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες. Από το 2010 είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα με 70 ευρωβουλευτές, 4 Πρωθυπουργούς (Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Εσθονία και Ολλανδία) και έναν αναπληρωτή Πρωθυπουργό (Μεγάλη Βρετανία). Συμμετέχει στη κυβέρνηση σε ένδεκα άλλες χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Δανία, Φιλανδία, Λιθουανία κλπ)

To ALDE  (Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party) είναι στην ουσία συμμαχία δύο πολιτικών γκρουπ του ELDR (European Liberal Democrat and Reform Party ) και του EDP (European Democratic Party).
Το  EDP είναι ένα κεντρώο γκρούπ που δημιουργήθηκε με αποχωρήσεις από το EPP (European People's Party). Ο συνιδρυτής του  François Bayrou το περιγράφει κάτι σαν το Αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα, ένα κόμμα για ανθρώπους που δεν αυτοπροσδιορίζονται ούτε συντηρητικοί ούτε σοσιαλδημοκράτες.

Στη Ελλάδα επίσημο μέλος του ALDE είναι η Δράση. Είναι φανερό ότι δεν «τραβάει». Μαζί με τη Δημιουργία Ξανά πήραν ως Γέφυρες 0,9%.  Νέα παρουσία στο χώρο είναι το κόμμα του Χατζημαρκάκη, Ευρωπαίοι Έλληνες Πολίτες. Τα πήγε σχετικά καλά με ποσοστό σχεδόν 1,5%. Υπάρχουν διάφορα μικρά κόμματα, Ένωση Κεντρώων, Κοινωνία Αξιών κλπ. Όλα μαζί συγκεντρώνουν πάνω απο 3%. Κεντρώοι ψηφοφόροι βρίσκονται σε πολλά άλλα κόμματα όπως ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, ΕΠΑΛ κλπ. Εάν παρουσιαστεί μια αξιόλογη, ισχυρή κεντρώα εναλλακτική μπορεί να την προτιμήσουν. 

         
 Ακούμε για ανασύνταξη κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς. Πράγματι χρειάζεται, αλλά πιο αναγκαία για τη χώρα είναι η δημιουργία ισχυρού κεντρώου πόλου.

Α.Π.

Οικιστής