Ζητούνται πενηντάρηδες




Εμφανίσιμος, με ικανότητα λόγου και ηγετικά προσόντα να αναλάβει επικεφαλής πολιτικού χώρου. Παρακαλώ αποστείλατε βιογραφικά στη διεύθυνση:  Συγγρού 340, Καλλιθέα 176 73.


Ενδέχεται να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να πραγματοποιηθεί η διαδοχή του κ. Σαμαρά. Όμως, με τη ρευστή πολιτική κατάσταση, μπορεί και να μην είναι τόσο μακριά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, έχει ήδη αρχίσει δειλά-δειλά η κούρσα διαδοχής.
Λογικό είναι να αναλάβει κάποιος(α) γύρω στα πενήντα, λίγο παραπάνω η λίγο παρακάτω (45-55). Είναι μια καλή ηλικία διότι συνδυάζει εμπειρία αλλά και σχετική νεότητα. Επίσης υπάρχουν χρονικά περιθώρια να μείνει στην ηγεσία αρκετά χρόνια. Σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ επικρατέστεροι διεκδικητές είναι αλφαβητικά (σε παρένθεση το έτος γέννησης) : Βαρβιτσιώτης (69), Βορίδης (64), Ζώης (68), Καμένος (65), Κεφαλογιάννης (59), Μητσοτάκης (68), Σπηλιωτόπουλος (66), Χατζηδάκης (65),  (δεν υπάρχει κάποια γυναίκα). Όλοι έχουν θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία. Ίσως έχει καλύτερες ελπίδες κάποιος με λιγότερα αρνητικά και όχι περισσότερα θετικά.

Ο διαχωρισμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς κάποια στιγμή θα εκλείψει. Η αντιμνημονιακή στάση θεωρείται προσόν γιατί σε αντίθεση με την ηγεσία, η βάση της ΝΔ που θα εκλέξει τον αρχηγό είναι αντιμνημονιακή. Καμένος  και Ζώης  έχουν εμπειρία ως αρχηγοί κομμάτων. Στη προηγούμενη αλλαγή ηγεσίας, δύο από τους τρεις διεκδικητές είχαν ιδρύσει δικό τους κόμμα. Η τρίτη το έκανε μετά, Ο Καμένος θα είχε καλές πιθανότητες εάν δεν είχει κρατήσει ακραία στάση σε πολλά θέματα και δεν είχε κάνει το πολιτικό φλερτ με το ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανά χαμηλά ποσοστά του κόμματος του Ζώη θα είναι ανασταλτικά στην υποψηφιότητα του.
Η αποφοίτηση από το Κολέγιο Αθηνών θεωρείται σοβαρό μειονέκτημα με τόσα που πέρασε η χώρα από τους αποφοίτους του Κολεγίου τον καιρό των Μνημονίων. Επίσης η καταγωγή από πολιτικά τζάκια είναι πλέον αρνητικό στοιχείο ενώ  αντίθετα η ταπεινή & μέση καταγωγή θεωρείται πλεονέκτημα. Μην ξεχνάμε ότι ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ταπεινής καταγωγής.
Σημαντικότερη εμπειρία ως υπουργός έχει ο Χατζηδάκης και ακολουθεί ο Σπηλιωτόπουλος. Για τον Σπηλιωτόπουλο, κάποιες φήμες σε προσωπικά ζητήματα, αν και ίσως ανυπόστατες, ενδέχεται να έχουν κάποια επίπτωση στο πιο συντηρητικό τμήμα των ψηφοφόρων. Ο Βορίδης θεωρείται ξένο σώμα και το ακροδεξιό παρελθόν θεωρείται σοβαρό μειονέκτημα. Εμπλοκή κάποιων ονομάτων στη λίστα Λαγκάρντ είναι επίσης ένα θέμα. 
Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Δεν αποκλείεται να δούμε στη κούρσα της διαδοχής πρόσωπα όπως ο Κουμουτσάκος (61), ο Νικολόπουλος (58), ο Λυκουρέντζος (57), ο Σκυλακάκης (59) η ο Τζήμερος (61). Είναι πιθανό να προκύψει άλλη υποψηφιότητα από το κομματικό μηχανισμό η την κοινωνία, με μικρή αναγνωρισιμότητα στο ευρύ κοινό. Τέλος ενδέχεται η κεντροδεξιά παράταξη να χωριστεί σε δύο η και τρία κόμματα με αρχηγούς πενηντάρηδες που θα ενωθούν σε συμμαχία κάτω από κάποιον(α) λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, (γύρω στα εξήντα) πχ Καραμανλή (56), Σαμαρά (51), Μπακογιάννη (54), Αβραμόπουλο (53), Πολύδωρα (47) κλπ.


Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ. ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. ΤΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΓΙΑ ΑΡΧΗΓΟ ΝΔ ΗΤΑΝ ΠΑΣΟΚΟΙ.

Γ.Κ.
Μέλος ΝΔ

Σημείωση: Δεχτήκαμε διάφορες διαμαρτυρίες γιατί δεν συμπεριλάβαμε κάποιους άλλους διεκδικητές. Δημοσιεύσαμε την άποψη ενός φίλου που μας την μετέφερε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Είναι η γνώμη ενός μόνο προσώπου και κανενός άλλου. Κάποιος άλλος μπορεί να έφτιαχνε μια τελείως διαφορετική λίστα. Όποιος θέλει να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ δεν περιμένει μια δημοσίευση ενός blog για να το αποφασίσει.