ΝΕΔΗΣΟΚ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες η συγχώνευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα επικρατέστερα ονόματα του νέου κεντρώου κόμματος είναι ΝΕΔΗΣΟΚ (Νεοδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα) και Κόμμα Φιλελεύθερων, με πολιτική τοποθέτηση το κοινωνικό φιλελευθερισμό. Με το νέο κόμμα θα ενωθούν διάφορα μικρά κόμματα του φιλελεύθερου χώρου.
Αναμένεται η αποχώρηση πολλών στελεχών της λαϊκής δεξιάς από τη ΝΔ. Μαζί με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, τη Νέα Μέρα, το ΛΑΟΣ, το δεξιό τμήμα των ΑΝΕΛ και άλλα μικρότερα κόμματα θα δημιουργήσουν το μετριοπαθές Λαϊκό κόμμα. 
Ανάλογη αποχώρηση προβλέπεται και στο ΠΑΣΟΚ. Μεγάλο μέρος των «μη Βενιζελικών» στελεχών μαζί με ΔΗΜΑΡ, Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, Κοινωνική Συμφωνία κλπ θα δημιουργήσουν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που είχαν στραφεί προς το ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθουν. Αναμενόμενα εκλογικά αποτελέσματα:

ΚΟΜΜΑ
ΑΠΟ
ΕΩΣ
Μ.Ο.

%
%
%
ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ
25
30
27,5
ΣΥΡΙΖΑ
20
25
22,5
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
15
20
17,5
ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ
10
15
12,5
ΧΑ
5
10
7,5
ΚΚΕ
5
10
7,5
ΑΛΛΑ
2,5
7,5
5,0
ΣΥΝΟΛΟ


100,0




Σύμφωνα με τους εμπνευστές της ιδέας, είναι σχεδόν αναπόφευκτη η δημιουργία μετριοπαθούς κεντροδεξιάς  αντιμνημονιακής πατριωτικής  συμμαχίας που θα αποδυναμώσει εκλογικά τη ΝΔ. Θεωρούν ότι στη μετατροϊκανή εποχή που πλησιάζει δεν θα υπάρχει πλέον ο διαχωρισμός των κομμάτων σε μνημονιακά και αντιμνημονιακά. Το ΝΕΔΗΣΟΚ, βρισκόμενο στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, θα είναι παράγοντας πολιτικής σταθερότητας και παντοτινό μέλος κυβερνήσεων συνεργασίας. Τα παραπάνω αναφερόμενα είναι ένα από τα πολλά σενάρια που κυκλοφορούν, εμπλουτισμένο με μικρή δόση προσωπικού χιούμορ και φαντασίας. Ποιο από όλα τα σενάρια θα πραγματοποιηθεί είναι άγνωστο.

Σημείωση: Οι συμμετοχές που αναφέρω αφορούν ολόκληρα κόμματα η μεγάλα τμήματα τους που μπορεί να μην συμπεριλαμβάνουν την ηγεσία.  

Σταμάτης
άνεργος
υπερχεωμένος