Επιστολή στο Πρωθυπουργό κ. Γ. Στουρνάρα

κε Πρωθυπουργέ,

Σας αποκαλώ έτσι γιατί θεωρώ ότι είστε ο πραγματικός Πρωθυπουργός της χώρας καθώς εσείς αποφασίζετε επί των σημαντικότερων θεμάτων. Πολίτες, σύλλογοι, οργανώσεις λανθασμένα απευθύνονται στο τυπικά Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά. Οι αρμοδιότητες του είναι επί δευτερευόντων και κυρίως επικοινωνιακών θεμάτων.
Σαν καθηγητής οικονομικών γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δασμολογική και νομισματική ένωση δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις  πιο αδύναμες χώρες και εξασθένισε τις οικονομίες τους ενώ δυνάμωσε τις οικονομίες των ισχυρών χωρών.
Οι ισχυρές χώρες αρνούνται να το αναγνωρίσουν και θέλουν να αποδώσουν την ελληνική κρίση σε άλλους πραγματικούς λόγους που δεν είναι όμως οι βασικοί. Ο βασικός λόγος της κρίσης είναι το ενιαίο νόμισμα. Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο. Αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε τη αιτία που προκαλεί τη κρίση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια πολύ ωραία ιδέα στη θεωρία. Οι ιδέες δοκιμάζονται στη πράξη. Όπως πάρα πολλές άλλες ωραίες ιδέες, έτσι και αυτή απέτυχε στη πράξη, τουλάχιστον για χώρες όπως η Ελλάδα. Ενδεχομένως να υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η δασμολογική και νομισματική ένωση. Όμως από τη στιγμή που δεν εφαρμόζονται είναι σε τελείως θεωρητικό επίπεδο και άνευ σημασίας.
Προέρχομαι απο τον ιδιωτικό τομέα και γνωρίζω ότι όταν σε ένα επιχειρηματικό συνεταιρισμό ο ένας εταίρος ενδιαφέρεται μόνο για τα δικά του συμφέροντα και αγνοεί τα συμφέροντα των υπολοίπων, τότε ο συνεταιρισμός διαλύεται. Θέλω να κάνω απολύτως κατανοητό ότι τα προβλήματα δεν τα δημιούργησε η Γερμανία αλλά το ενιαίο νόμισμα. Όμως η Γερμανία δεν θέλησε να δώσει λύσεις.
Στη Ελλάδα σήμερα υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών, οι βαλλόμενοι και οι βολεμένοι. Στη κάθε κατηγορία υπάρχουν διαβαθμίσεις. Στους βαλλόμενους ανήκουν άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, υπερχρεωμένοι, υπερφορολογημένοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, επιχειρηματίες (μικροί η μεγάλοι) που δυσκολεύονται πολύ κλπ. Στους βολεμένους ανήκει το πολιτικό σύστημα, προνομιούχες κοινωνικές τάξεις, συστημικοί επιχειρηματίες, υψηλόμισθοι, υψηλοεισοδηματίες, υψηλοσυνταξιούχοι κλπ. Και αυτοί μπορεί να έχουν πληγεί σε ένα βαθμό από τη κρίση αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Έχετε επιλέξει μαζί με την τριανδρία των τοποτηρητών να εξακολουθήσετε μια πολιτική που αυξάνει συνεχώς το ποσοστό των βαλλόμενων και μειώνει το ποσοστό των βολεμένων.
Επειδή ζείτε σε μια γυάλα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι παντού στη κοινωνία υπάρχει η αντίληψη ότι η κατάσταση δεν «πάει άλλο» και πρέπει κάτι να γίνει. Κυκλοφορούν ευρέως διάφορες προτάσεις για συντονισμένες αντιδράσεις όπως παύση πληρωμών προς την Εφορία και τους οργανισμούς του Δημοσίου, άρση καταθέσεων από τις Τράπεζες, συνολικές απεργίες κλπ. Εάν δεν με πιστεύετε αναθέστε σε  ανθρώπους σας να το διαπιστώσουν. Η πρόθεση υπάρχει, μόνο ο συντονισμός λείπει.
Οι ενέργειες αυτές θα έχουν μια σύντομη αρνητική επίπτωση για τη χώρα, αλλά μακροχρόνια θα είναι ωφέλιμες.  Υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν εάν μπορέσετε να πείσετε τους φίλους σας της τρόικας ότι : 1) η βασική αιτία της κρίσης των χωρών του Νότου και ιδιαίτερα της ελληνικής είναι το ενιαίο νόμισμα 2) ο ελληνικός λαός και συγκεκριμένα η μεγάλη πλειοψηφία των βαλλόμενων θα προτιμήσει μια προσωρινή αστάθεια από τη συνέχιση της καταστροφικής σταθερότητας 3) εάν εξακολουθούν να θέλουν ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να βρουν λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί  το ενιαίο νόμισμα.
Εάν δεν το καταφέρετε υπάρχουν δύο δρόμοι : 1) συνεννόηση με τις χώρες του Νότου και άλλες αδύναμες οικονομικά χώρες για ενιαίο νόμισμα η 2) έξοδος από το ευρώ.

Με εκτίμηση,

Χαράλαμπος
άνεργος
υπερφορολογημένος
υπερχρεωμένος

Για να μην διωχθώ η συλληφθώ γνωστοποιώ ότι δέχομαι να υπογράψω δήλωση δημοκρατικών φρονημάτων αν μου ζητηθεί.
από: DEKA <3and7ten@gmail.com>
προς: ystourn@econ.uoa.gr
κοιν.: asamaras@parliament.gr,
 a.tsipras@parliament.gr,
 proedros@pasok.gr,
 p.kammenos@anexartitoiellines.gr,
 n.mihaloliakos@parliament.gr,
 kouvelis@parliament.gr,
 gram_pe@nd.gr,
 info@syn.gr,
 pasok@pasok.gr,
 info@anexartitoiellines.gr,
 xrushaugh@gmail.com,
 info@dimokratikiaristera.gr,
 kke@parliament.gr
ημερομηνία: 22 Σεπτεμβρίου 2013 - 5:27 μ.μ.
θέμα: Επιστολή στο Πρωθυπουργό κ. Γ. Στουρνάρα