Επιστολή στο Πρωθυπουργό για την ανεργία με πολλούς αποδέκτες

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Καταλαβαίνω ότι είχατε την ατυχία να αναλάβετε καθήκοντα σε πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, δεν ευθύνεστε προσωπικά για τη κατάσταση που παραλάβετε, καταβάλετε μια φιλότιμη προσπάθεια και  σε κάποια ζητήματα πραγματοποιούνται αργά θετικά βήματα.

Όπως και ο προκάτοχος σας κ. Παπανδρέου, είτε για επικοινωνιακούς λόγους είτε γιατί πραγματικά το πιστεύετε, ισχυρίζεστε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας. Για το 2014 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Η εκτίμηση αρκετών πολιτών είναι ότι με συνεχώς αυξανόμενη ανεργία σε αυτά τα επίπεδα, έχετε το πολύ ένα χρόνο, όσα καλά και να κάνετε σε κάποιους  άλλους τομείς.
Παλαιότερα υπήρχε ένα σταθερό ποσοστό ανεργίας, δεν ήταν όμως οι ίδιοι άνθρωποι αλλά άλλαζαν. Δηλαδή κάποιος έβγαινε στην ανεργία για λίγο και μετά έβρισκε πάλι δουλειά. Η βραχυχρόνια ανεργία είναι συνήθως - όχι πάντα - διαχειρίσιμη. Μπορεί να αντέξει κάποιος για λίγο χωρίς δουλειά. Δεν μπορεί όμως να αντέξει για χρόνια.  Σήμερα, μεγάλο ποσοστό των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Σας έχουμε κάνει από τις 8 Απριλίου, δηλαδή εδώ και τέσσερις σχεδόν μήνες, μια πρόταση για άμεσο μηδενισμό του επιπέδου της ανεργίας. Επαναλαμβάνω εδώ τη πρόταση:
_____________________________________________________

Μείωση εβδομαδιαίας εργασίας σε 30 -35 ώρες και ανάλογη μείωση αποδοχών και εισφορών.

Η ανεργία βρίσκεται περίπου στο 25%. Η προτεινόμενη μείωση είναι της τάξης του 12,5% - 25% σε ώρες εργασίας και αποδοχές που θα φέρει όμως επίπεδα ανεργίας 14,3% και 0% αντίστοιχα όπως προκύπτει:

(75 χ 40)/35 = 85,7     100 - 85,7 = 14,3
(75 χ 40)/30 = 100     100 – 100 =  0

Στη δεύτερη περίπτωση το ποσοστό ανεργίας δεν θα είναι ακριβώς 0% αλλά κάπου εκεί κοντά, λόγω δομικής και εποχιακής ανεργίας. Θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό με νόμο οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ανάλογες προσλήψεις με τη μείωση των ωρών απασχόλησης.  Είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη το μέτρο αυτό καθώς:
- Δεν θα έχει επίπτωση  στις επιχειρήσεις ούτε στα ταμεία εάν οι αποδοχές και οι εισφορές είναι ανάλογες με τις ώρες εργασίας.
- Θα είναι στη κυριολεξία σωτήριο για κάποιες κατηγορίες όπως μακροχρόνια ανέργους και οικογένειες με δύο γονείς ανέργους.
- Οικογένειες με έναν άνεργο και έναν εργαζόμενο θα ωφεληθούν. Θα μειωθεί μεν το εισόδημα του εργαζόμενου μέλους της οικογένειας αλλά θα αυξηθεί το συνολικό οικογενειακό εισόδημα καθώς το άνεργο μέλος θα βρει εργασία.
- Οικογένειες με δύο εργαζόμενους θα δουν μια μικρή μείωση στα εισοδήματα τους.  Στην σημερινή οικονομική κατάσταση οι οικογένειες αυτές είναι λίγες και προνομιούχες και θα πρέπει να υποστούν μια θυσία για να βοηθήσουν τα αδέλφια τους η τα παιδιά τους καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιο στενό συγγενικό τους πρόσωπο είναι άνεργο.  Παράλληλα όμως θα έχουν σημαντικά οφέλη όπως περισσότερο χρόνο για τις αγαπημένες τους ασχολίες, μείωση φόρων, επαγγελματική ασφάλεια, καλύτερη ψυχολογία (εξηγούνται πιο κάτω). 
- Το κράτος δηλαδή το σύνολο των φορολογούμενων θα ωφεληθεί καθώς θα μειωθούν επιδόματα και επιδοτήσεις ανέργων.  
- Θα αλλάξει η ψυχολογία όλων διότι και αυτοί που ακόμη κρατούν τις δουλειές τους βρίσκονται υπο το διαρκή φόβο της απόλυσης. 
- Θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος καθώς θα δείξει ότι μεριμνά και ενδιαφέρεται για τους πολίτες του και δεν τους εγκαταλείπει στο «έλεος του Θεού».
- Θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση καθώς η οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό ψυχολογία.
_____________________________________________________

Προτείνουμε μια λύση όπου «όλοι θα ζήσουμε». Εάν το κόμμα σας και εσείς προσωπικά υποστηρίζετε την άποψη  «κάποιοι να ζήσουν και κάποιοι να πεθάνουν» ας το δηλώσετε ανοιχτά ούτως ώστε να το λάβουν υπόψη τους  οι ψηφοφόροι σας στις επόμενες εκλογές.
Η πρόταση είναι ριζοσπαστική και χρειάζεται θάρρος και τόλμη. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις στο λαό για τους λόγους που γίνεται και ποιοι και με ποιο τρόπο θα ωφεληθούν. Έχει θετικά αποτελέσματα για το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών. Όπως αναφέρουμε, τα μόνα νοικοκυριά που θίγονται είναι αυτά με δύο εργαζόμενους αλλά θα υποστούν μια θυσία για χάρη στενών συγγενών τους που σίγουρα είναι άνεργοι. Μπορεί να γίνει σταδιακά η εφαρμογή της και επίσης να μεταβάλλονται οι εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης ανάλογα με τις συνθήκες. Ίσως  χρησιμεύσει σαν οδηγός σε άλλες  χώρες με ψηλά επίπεδα ανεργίας.

Ποιός είναι ο λόγος που δεν εφαρμόζετε τη πρόταση ;  Ενδεχομένως σκέφτεστε το πολιτικό κόστος.  Βέβαια, το πολιτικό κόστος της υψηλής ανεργίας είναι ακόμη μεγαλύτερο. 
Έχουν εφαρμοσθεί μέτρα με πολύ μεγαλύτερο πολιτικό κόστος. Ποια ήταν η διαφορά; Στο ότι τα μέτρα αυτά υπαγορεύθηκαν από τη τρόϊκα. Οι στόχοι της τρόικας είναι:  α) να μην δημιουργηθεί παγκόσμια οικονομική κρίση με την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας β) να μην ξεκινήσει η διάλυση της ευρωζώνης γ) να προστατευτούν οι  τράπεζες που είχαν δανείσει στην Ελλάδα δ) να πάρουν τα χρήματα τους πίσω. Τους είναι παντελώς αδιάφορο πόσοι Έλληνες θα αυτοκτονήσουν, θα μένουν στους δρόμους,  θα  τρώνε από τα συσσίτια και τα σκουπίδια, θα χάσουν τις περιουσίες τους η μπούνε φυλακή.

Ο ελληνικός λαός έδωσε σε εσάς και το κόμμα της ΝΔ την εντολή (με συνεργασία) διακυβέρνησης της χώρας και όχι στη τρόικα.  Τη κ. Μέρκελ τη ψήφισε ο γερμανικός λαός για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του και αυτό κάνει. Ο ελληνικός λαός ψήφισε εσάς και εσείς έχετε την ευθύνη και είστε υπόλογος για τα προβλήματα του ελληνικού λαού. 
Τους ανθρώπους που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση τους σκέφτεστε ; Θα πρέπει ειδικά εσείς να έχετε μεγάλη ευαισθησία στο θέμα της μακροχρόνιας ανεργίας.  Κατά δική σας ομολογία, υπήρξε μεγάλο διάστημα πολιτικής ερήμου όπου «κοιτάζατε το ταβάνι».  Είχατε τη τύχη να προέρχεστε από μια πλούσια οικογένεια και ενδεχομένως αυτό το διάστημα δεν αντιμετωπίζατε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Φανταστείτε πως θα ήταν να μην μπορούσατε να προσφέρετε στην οικογένεια σας τα απαραίτητα για τη επιβίωση τους. 

Κατά την άποψη μας η πρόταση που προαναφέραμε είναι η μοναδική που θα δώσει άμεση και δραστική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η επαγγελλόμενη ανάπτυξη έρχεται. Ξέρετε πολύ καλά, όπως ξέρουν όλοι, ότι η ανάπτυξη δεν θα δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα της ανεργίας αλλά σε βάθος πάρα πολλών ετών. Παρουσιάζεστε ως υπερασπιστής της αλήθειας. Γιατί δεν το λέτε αυτό ανοιχτά στο κόσμο ;

Εάν δεν θέλετε να ακολουθήσετε τη δική μας πρόταση, βρείτε μια άλλη λύση. Όχι εσείς προσωπικά αλλά οι άνθρωποι που έχετε επιλέξει σε διάφορες θέσεις. Εάν δεν μπορούν, αλλάξτε τους. Από τους βασικούς ρόλους του ηγέτη είναι η επιλογή των κατάλληλων προσώπων.
Το να δείχνει κανείς την ευγνωμοσύνη του σε ανθρώπους που τον στήριξαν είναι δείγμα καλού χαρακτήρα. Η τήρηση ενδοκυβερνητικών και εσωκομματικών ισορροπιών είναι μέχρι ένα σημείο απαραίτητη και δείγμα σύνεσης.  Όμως η Πατρίδα, στην δύσκολη αυτή στιγμή, χρειάζεται τους καλύτερους, τους ικανότερους συμβούλους, συνεργάτες, υπουργούς, υφυπουργούς  κλπ.

Σας προτείνουμε μια λύση μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας. Υπάρχουν άλλες λύσεις από εναλλακτικά οικονομικά συστήματα.  Είναι σχεδόν σίγουρο ότι εάν αναλάβουν διακυβέρνηση κομμουνιστικά κόμματα η ανεργία θα μειωθεί μέσα σε λίγους μήνες σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Όμως το «πακέτο» έχει και άλλες ανεπιθύμητες  επιπτώσεις.
Υποστηρικτές κομμουνιστικών κομμάτων είναι συνήθως, εκτός από τους ιδεολόγους, τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Η επιλογή τους αυτή είναι ορθολογική και σύμφωνα με τα συμφέροντα τους καθώς  η κατάσταση τους θα βελτιωθεί σε περίπτωση εφαρμογής κομμουνιστικού μοντέλου. 
Το ζητούμενο είναι τι επίπεδο ζωής μπορεί να εξασφαλίσει το κάθε πολιτικοοικονομικό σύστημα. Στην κοινή γνώμη επικρατεί η αντίληψη ότι η μεικτή οικονομία εξασφαλίζει ψηλότερο επίπεδο διαβίωσης για τη πλειοψηφία των πολιτών. Ένα κομμουνιστικό καθεστώς όμως  εξασφαλίζει για όλους μια ανεκτή διαβίωση, κατοικία, φαγητό και τα απαραίτητα.

Καθώς μειώνεται το οικονομικό επίπεδο όλο και περισσότερων πολιτών, η κομμουνιστική εναλλακτική θα είναι προτιμότερη. Όσοι έχουν χάσει τις δουλειές τους, τις περιουσίες τους, τις επιχειρήσεις τους και βλέπουν ότι οι πιθανότητες είναι λίγες να τις ξανά-αποκτήσουν, θα αρχίσουν σιγά-σιγά να διώχνουν τις αστικές ιδεοληψίες τους και να αντιλαμβάνονται  ότι θα είναι σε καλύτερη κατάσταση κάτω από ένα κομμουνιστικό καθεστώς. Καλύτερα φτωχός κομμουνιστής παρά άνεργος, άστεγος, πεινασμένος, φυλακισμένος η νεκρός καπιταλιστής. Παίρνει καιρό να αποτινάξει κανείς ιδεοληψίες μιάς ζωής. Αργά η γρήγορα όμως θα γίνει. Θα είχε γίνει εάν τα κομμουνιστικά κόμματα ακολουθούσαν καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική. Αντί να αναλώνονται σε αντί-μνημονιακή αντιδραστική στάση και στείρα κριτική θα έπρεπε να προσπαθούν να εξηγήσουν σε  ένα μέρος των πολιτών γιατί η κατάσταση τους θα είναι καλύτερη  εάν αναλάβουν διακυβέρνηση.  

Εάν δεν μπορείτε να αντιληφθείτε όλα αυτά εσείς, δεν μπορούν να τα αντιληφθούν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος της ΝΔ; Ο Πρόεδρος του κάθε κόμματος έχει σαφώς το πρώτο λόγο αλλά το κάθε κόμμα ανήκει στα μέλη και τους ψηφοφόρους του και δεν είναι «μαγαζί» κανενός.
Θα θυμάστε τις εσωκομματικές εκλογές. Κάποιοι από εμάς τις θυμούνται καλά, καθώς είμαστε στη πρώτη γραμμή της εκλογικής διαδικασίας και μετράγαμε ψήφους μέχρι μετά τα μεσάνυχτα.  Εκλεγήκατε με τις ψήφους των μελών και φίλων του κόμματος. Σε αυτούς ανήκει το κόμμα  και στο 40% του ελληνικού λαού που διαχρονικά εκφραζόταν μέσα από το κόμμα της ΝΔ.
Είναι δικαίωμα σας να επιλέξετε σε προσωπικό επίπεδο οποιαδήποτε στρατηγική θελήσετε αλλά δεν είναι δικαίωμα σας να απαξιώσετε το κόμμα της ΝΔ στρέφοντας αρκετούς από τους εναπομείναντες ψηφοφόρους σε άλλα κόμματα.

Μετά την αποχώρηση σας από το αξίωμα του πρωθυπουργού προτιμάτε να σας γιουχάρουν όπου βρεθείτε όπως συμβαίνει με το προκάτοχο σας κ. Παπανδρέου η να διεκδικήσετε με καλές πιθανότητες τη θέση του Προέδρου που όπως όλα δείχνουν θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες ;  Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς ;  Η υστεροφημία σας και τι θα γράφουν τα ιστορικά βιβλία του μέλλοντος η περισσότερος χρόνος στην πρωθυπουργία;


Με εκτίμηση,

Γιάννης
Μακροχρόνια  άνεργος
Μέλος ΝΔ