Αργεντινή 2001


Στη δεκαετία του ’90,  η Αργεντινή καθόρισε τη σχέση του νομίσματος της με το δολάριο σε 1 προς 1 με αποτέλεσμα :
- περιορισμό του υπεrπληθωρισμού
- αύξηση του δανεισμού σε δολάρια
- αύξηση μισθών και  κόστους  επιχειρήσεων
-  μικρότερη ανταγωνιστικότητα  
Το νόμισμα της χώρας δεν μπορούσε να υποτιμηθεί για να βελτιώσει τις εξαγωγές της. Όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του Νότου σήμερα, η Αργεντινή έπρεπε να περιμένει τη πτώση των μισθών σε αρκετά χαμηλά ώστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική ξανά.
Το Δεκέμβριο του 2001 σε δημοσκόπηση το 62% δήλωνε υπέρ της σύνδεσης με το δολάριο ενώ  μόλις το 14% ήταν κατά. Πρόκειται για το ίδιο σχεδόν ποσοστό των Ισπανών και Ελλήνων που δηλώνουν ότι θέλουν να κρατήσουν το ευρώ σήμερα. Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωνε : «Η υποτίμηση δεν αποτελεί επιλογή για την Αργεντινή. Και με τόσο υψηλό επίπεδο δολαριοποίησης, μια υποτίμηση θα ήταν επίσης κοστοβόρος».
Η οικονομία της Αργεντινής είχε συρρικνωθεί κατά περίπου 8% σε τρία χρόνια. Οι Αργεντίνοι αποφάσισαν πως ότι και να έρθει στη συνέχεια, δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο από την ατελείωτη ύφεση η μεσαία τάξη βγήκε στους δρόμους του Μπουένος Άιρες. Οι ταραχές σε ολόκληρη τη χώρα «έριξαν» την κυβέρνηση. Η Αργεντινή χρεοκόπησε και λίγο αργότερα η χώρα εγκατέλειψε τη σύνδεση με το δολάριο.

ΝΕΑ ΑΡΧΗ