Ηχηρό χαστούκι στο Μητσοτάκη έδωσαν οι Αμερικάνοι

Δεν θεωρήσαμε ότι υπάρχει λόγος να ταχθούμε υπερ της μιας η της άλλης υποψηφιότητας στις εκλογές των ΗΠΑ. Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Σε κάποια θέματα συμφωνούμε με τον Τραμπ, σε άλλα με την Κλίντον και στα υπόλοιπα με κανένα. Είναι όμως λάθος να συγκρίνει κανείς ανόμοια πράγματα. Λέμε ότι οι σωστές πολιτικές εξαρτώνται από το χώρο και το χρόνο.  Ο μέσος Έλληνας ψηφοφόρος βρίσκεται πιο αριστερά από τον μέσο Ευρωπαίο που με τη σειρά του βρίσκεται πιο αριστερά από το μέσο Αμερικάνο. Επίσης οι συνθήκες στις δύο χώρες, Ελλάδα και ΗΠΑ, είναι πολύ διαφορετικές. Η Ελλάδα έχει πάνω από 30% πραγματική ανεργία ενώ στις ΗΠΑ είναι 5%. Η Ελλάδα βρίσκεται στον 8ο χρόνο μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης ενώ στις ΗΠΑ, η κρίση ξεπεράστηκε γρήγορα.

Στις εκλογές των ΗΠΑ δεν έχασε η Χίλαρυ, οι θέσεις της, οι Κλίντον, το Δημοκρατικό κόμμα. Έχασε το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο, ΑΥΤΗ η Παγκοσμιοποίηση και η οικογενειοκρατία. Είναι η τρίτη περίπτωση που το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο στήριξε μια εναλλακτική και έχασε. Η πρώτη ήταν στο ελληνικό δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 και η δεύτερη ένα χρόνο μετά στο BREXIT.
Ο Τραμπ ως εκατομμυριούχος ανήκει στο οικονομικό κατεστημένο αλλά είναι outsider στο πολιτικό κατεστημένο. Φέρθηκε έξυπνα, αναγνώρισε τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί στην αμερικανική κοινωνία και την έκφρασε. Το ίδιο έκαναν στην Αγγλία ο Φάρατζ και ο Μπόρις Τζόνσον. Τα θέματα που ανέδειξε ο Τράμπ είναι τα ίδια που οδήγησαν στο BREXIT και αυτά που έκαναν τους Έλληνες να ψηφίσουν ΟΧΙ. Είναι οι συνέπειες ΑΥΤΗΣ της Παγκοσμιοποίησης. Όπως και στην Αγγλία με το BREXIT, η μετανάστευση και οι οικονομικές επιπτώσεις της πολιτικής που εφαρμόζεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη ήταν αυτά που έφεραν τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο.
Στη Νέα Αρχή εκφράζουμε την ίδια κοινωνική δυναμική που έφερε τον Τραμπ στην εξουσία και οδήγησε στο Brexit. Δεν συμφωνούμε απαραίτητα μαζί τους στις τοποθετήσεις τους. Εκεί που συμφωνούμε είναι ότι αναγνωρίζουμε την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων, κάτι που το πολιτικό κατεστημένο αρνείται να δει. Τα προβλήματα υπάρχουν και το πολιτικό κατεστημένο τα αγνοεί. Εάν δεν παρουσιαστούν μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις που να προσφέρουν μετριοπαθείς πολιτικές λύσεις στα προβλήματα, τότε οι ψηφοφόροι θα στραφούν σε ακραίες δυνάμεις και ακραίες λύσεις. Εμείς προσφέρουμε λύσεις στα προβλήματα χωρίς να έχουμε ακραίες τοποθετήσεις.
Αναγνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι σοβαρό. Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα φτιάξει τείχος με το Μεξικό, μέλλει να δούμε εάν θα το κάνει. Ακόμη και να το κάνει, θα μπαίνουν από αλλού. Το ζητούμενο μας δεν είναι να αναλύσουμε τις πολιτικές του Τραμπ. Στη προεκλογική εκστρατεία χρησιμοποιούνται και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που δεν αποτελούν επεξεργασμένες πολιτικές θέσεις. Το θέμα είναι πως αναγνώρισε το πρόβλημα της μετανάστευσης και πρότεινε μια λύση. Εμείς προτείνουμε το φόρο μετανάστευσης που το θεωρούμε καλύτερη λύση.
Επίσης αναγνώρισε ότι η απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου δεν είναι μια win-win κατάσταση όπως προσπαθούν απελπισμένα να μας πείσουν. Εστίασε περισσότερο στη περίπτωση της Κίνας. Η απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου έχει κερδισμένους και χαμένους. Όπως φάνηκε στα αποτελέσματα των Αμερικανικών εκλογών, οι περισσότεροι Αμερικάνοι θεωρούν τους ευατούς τους χαμένους.
Σε σύγκριση με τους Άγγλους και τους Αμερικάνους, οι Έλληνες ασχολούνται πολύ περισσότερο με τη πολιτική. Διαβάζουν βιβλία, ενημερώνονται μέσα από τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο. Όμως δεν έχουν πρακτική σκέψη και κοινή λογική όπως οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι που παρόλο που είναι λιγότερο ενημερωμένοι γύρω από τα πολιτικά, κατάλαβαν τι τους συμφέρει. Βέβαια οι χώρες αυτές είναι αναπτυγμένες και υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία του τύπου, της γνώμης και της σκέψης.
Οι θέσεις μας τόσο στο θέμα της ΕΕ όσο και σε αυτό της Παγκοσμιοποίησης είναι γνωστές. Δεν είμαστε ενάντια σε κάθε πλευρά της Παγκοσμιοποίησης. Υποστηρίζουμε τη καθιέρωση μιας Παγκόσμιας γλώσσας, τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Συντονιστικού οργάνου (όχι Παγκόσμια Κυβέρνηση), την επικοινωνία και κατανόηση μεταξύ των λαών, την εξάπλωση των ιδεών κλπ. Θεωρούμε ότι ο τρόπος που γίνεται η Παγκοσμιοποίηση είναι επιπόλαιος και καταστροφικός για ένα μεγάλο μέρος των κοινωνιών των Δυτικών χωρών.  Επί της αρχής είμαστε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ιδέας αλλά θεωρούμε ότι η ΕΕ και το κοινό νόμισμα έχουν συμβάλλει στην οικονομική καταστροφή της Ελλάδας.
Στις ΗΠΑ το πολιτικό κατεστημένο μπορεί να κατηγορηθεί για αδιαφορία και ιδιοτέλεια, όχι όμως για ανικανότητα, διαφθορά και εγκληματική δράση. Στην Ελλάδα αντίθετα έχουμε ένα πολιτικό κατεστημένο που δεν είναι μόνο τελείως ανίκανοι και ιδιοτελείς. Είναι απόλυτα διεθφαρμένοι και έχουν διαπράξει σοβαρότατα εγκλήματα. Είναι ένα πολιτικό κατεστημένο που λόγω της μεγάλης ανικανότητας και διαφθοράς κατέστρεψε τη χώρα και εξαθλίωσε τους πολίτες. Αυτό το πολιτικό κατεστημένο έχει συσπειρωθεί γύρω από το πρόσωπο του Μητσοτάκη. Είναι ο εκφραστής του κατεστημένου, της οικογενειοκρατίας και αυτής της λανθασμένης πορείας της Παγκοσμιοποίησης.
Τέλος, αναφορικά με την εκλογή του Τραμπ, θεωρούμε ότι η Κλίντον θα ήταν περίπου μια από τα ίδια. Ο Τραμπ θα είναι κάτι κάπως διαφορετικό, μπορεί χειρότερο μπορεί και καλύτερο. Και αυτό πάλι είναι σχετικό, ανάλογα με την θέση που βρίσκεται καθένας. Για άλλους θα είναι χειρότερα και για άλλους καλύτερα. Ευελπιστούμε πως θα είναι καλύτερα, σε σχέση με τα ελληνικά θέματα και στο βαθμό που οι ΗΠΑ, ως παγκόσμια υπερδύναμη, επηρεάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα.

  ΝΕΑ ΑΡΧΗ