Ποιοι φταίνε για τη Μεγάλη Εθνική Καταστροφή;

κάντε κλικ για μεγέθυνση
Πριν περίπου ένα χρόνο, φίλος της κίνησης είχε δημοσιεύσει ένα μικρό άρθρο με τέσσερα διαγράμματα. Σωστά έγραψε ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, πόσο μάλλον τέσσερις. Τα διαγράμματα τα λένε όλα. Πάραυτα θα εξηγήσουμε λίγο περισσότερο από ότι έκανε ο φίλος γιατί δεν έχουν όλοι οι αναγνώστες μεγάλη ευκολία στο να διαβάζουν διαγράμματα.
Από το δεύτερο διάγραμμα, διαπιστώνεται ότι η μεγάλη άνοδος του χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ,  έγινε στη πρώτη περίοδο Ανδρέα Παπανδρέου και συνεχίστηκε στη περίοδο Μητσοτάκη.
Η έναρξη της ανόδου συμπίπτει με την είσοδο στην ΕΕ, κάτι που μπορεί να έχει σχέση η να είναι τυχαίο. Στη δεύτερη περίοδο Παπανδρέου δηλαδή μετά το ’93 το χρέος παρέμεινε σταθερό. Στη περίοδο Σημίτη είχαμε σταδιακή μείωση του χρέους. Στη πρώτη διακυβέρνηση Κώστα Καραμανλή είχαμε σταθεροποίηση ενώ στη δεύτερη εκτόξευση του.
Το πρώτο διάγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί περιέχει όλες τις πληροφορίες. Τα υπόλοιπα διαγράμματα είναι συμπληρωματικά και βοηθητικά. Η άνοδος του χρέους συμπίπτει με την άνοδο του κόστους δανεισμού. Στο τέλος της περιόδου Μητσοτάκη ξεκινάει η σταδιακή μείωση του κόστους δανεισμού που συνεχίζεται στη δεύτερη περίοδο Ανδρέα Παπανδρέου και στη περίοδο Σημίτη ενώ κατά τη διακυβέρνηση Καραμανλή έχουμε σταθεροποίηση του.
Στο τρίτο διάγραμμα φαίνεται καλύτερα το πλεόνασμα – έλλειμμα του προϋπολογισμού. Από τα μικρά πλεονάσματα που είχαμε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, πήγαμε στα ελλείμματα επί Παπανδρέου. Επανήλθαμε στα πλεονάσματα επί Μητσοτάκη, με τα ψηλότερα να παρατηρούνται στη πρώτη διακυβέρνηση Σημίτη. Στη δεύτερη διακυβέρνηση Σημίτη έχουμε σημαντική μείωση πλεονασμάτων και προς το τέλος γίνονται σχεδόν μηδενικά. Στη πρώτη περίοδο Καραμανλή διατηρούνται περίπου μηδενικά ενώ εκτοξεύονται τα ελλείμματα στη δεύτερη περίοδο. Να διευκρινίσουμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν περιλαμβάνει την εξυπηρέτηση του χρέους.
κάντε κλικ για μεγέθυνση
Με μια πρόχειρη ματιά υπεύθυνοι για την καταστροφή είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής. Μια πρόχειρη ματιά δεν αρκεί. Τη περίοδο Παπανδρέου είχαμε άνοδο του κόστους δανεισμού που μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην εκτόξευση του χρέους. Η τάση άρχισε να αντιστρέφεται προς το τέλος της περιόδου Μητσοτάκη που ενδεχομένως να βοήθησε στη σταθεροποίηση και μείωση του χρέους.
Το ’91 περάσαμε από τα ελλείμματα στα πρωτογενή πλεονάσματα. Η τάση ήταν σταδιακά αυξητική με κορύφωση το τέλος της πρώτης τετραετίας Σημίτη. Από εκεί άρχισε η καθοδική πορεία και στο τέλος της δεύτερης τετραετίας σχεδόν μηδενίστηκαν τα πλεονάσματα. Η πρώτη τετραετία Καραμανλή τα διατήρησε σε αυτά τα επίπεδα ενώ στη δεύτερη είχαμε μεγάλη πτώση δηλαδή μεγάλα ελλείμματα. Βέβαια αυτό συνέπεσε με την διεθνή κρίση. Επιπλέον η πλευρά Καραμανλή ισχυρίζεται ότι η εκτόξευση των ελλειμμάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εκπλήρωση υποχρεώσεων που προήλθαν από την κυβέρνηση Σημίτη.
Πέρα από αυτό, η πορεία του χρέους και των ελλειμμάτων – πλεονασμάτων είναι μια μόνο παράμετρος. Πτώχευση είναι η αδυναμία να ανταποκριθεί η οικονομική μονάδα στις υποχρεώσεις της. Αδυναμία μπορεί να υπάρχει και με χαμηλό η μηδενικό χρέος. Όταν μια επιχείρηση είναι ζημιογόνος, έχει δυσκολία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας ακόμη και σε κερδοφόρο εταιρία, εάν καθυστερούν η δεν εισπράττονται τα έσοδα. Όταν έχει μηδενικό η χαμηλό χρέος, συνήθως καταφεύγει σε δανεισμό αλλά ενδέχεται για κάποιους λόγους αυτό να μην είναι δυνατό.
κάντε κλικ για μεγέθυνση
Στη περίπτωση του ελληνικού κράτους δεν είναι θέμα μόνο χρέους και ελλειμμάτων αλλά συνολικής κατάστασης της οικονομίας. Μια άρρωστη οικονομία όπως η ελληνική δεν μπορεί να αποδώσει. Επομένως πρέπει να εξεταστεί συνολικά ποιοι έχουν την ευθύνη για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας.
Για αυτό προτιθέμεθα να δημιουργήσουμε Ειδική Εξεταστική Επιτροπή με τη συμμετοχή τεχνοκρατών που θα εξετάσει σε βάθος και όχι πρόχειρα, τα ζητήματα της οικονομικής καταστροφής, της χρεοκοπίας και των Μνημονίων. Θα βγάλει συμπεράσματα, θα αποδώσει ευθύνες πολιτικές και ακόμη ποινικές εάν προκύψει. 

Μέχρι τότε την ευθύνη την αναλαμβάνουν συνολικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ 
και δεν έχουν δικαίωμα να ζητάνε την ψήφο του ελληνικού λαού 
μετά από την Μεγάλη Εθνική Καταστροφή που προκάλεσαν.