Sex it – OUT IS (a different type of) IN

Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως από την ΕΕ μπορεί ένα μέλος να κάνει check out αλλά δεν μπορεί ποτέ να φύγει. Παραθέτω την απόδειξη παρακάτω:

"This could be Heaven or this could be Hell"
..............................................................
Plenty of room at the Hotel California
Any time of year (Any time of year)
You can find it here
............................
And she said "We are all just prisoners here, of our own device"
..........................................................................................
Last thing I remember, I was
Running for the door
I had to find the passage back
To the place I was before
"Relax, " said the night man,
"We are programmed to receive.
You can check-out any time you like,
But you can never leave!


Από τη στιγμή που αναφέρεται καθαρά στο Hotel California δεν χρειάζεται να γίνει ειδική μνεία στα έγγραφα της ΕΕ. Είναι αυτονόητο ότι You can check out any time you like, but you can never leave”. Οι πολίτες της Βρετανίας ψήφισαν να κάνουν check out αλλά όχι να φύγουν γιατί “they can never leave”.
Πέρα από τη πλάκα, εάν θέλουμε να ακριβολογήσουμε, το ερώτημα στο δημοψήφισμα ήταν “Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?” Οι ψηφοφόροι ψήφισαν να μην είναι πια μέλη της ΕΕ αλλά δεν ψήφισαν να μην έχουν οποιαδήποτε σχέση με την ΕΕ. Το ερώτημα δεν ήτανShould the UK be related or no related at all with the EU?” Εξάλλου το στρατόπεδο του Leave έκανε ξεκάθαρο και προεκλογικά και μετεκλογικά ότι θα επιδιώξει μια ιδιαίτερη σχέση με την ΕΕ. Απλά η σχέση αυτή θα είναι πιο χαλαρή από την υπάρχουσα και το status δεν θα λέγεται member αλλά κάτι άλλο.
Ο Γιούγκερ ήταν αυτός που παραμονές του δημοψηφίσματος είπε ότι “Out is Out”. Το έκανε για να αναγκάσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν Remain. Είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που έλεγαν στο Ελληνικό δημοψήφισμα ότι το ΟΧΙ σημαίνει έξοδο από την ΕΕ. Νομίζω ότι τώρα πια ισχύει ότι “OUT is a different type of IN”. Εκτός από το Brexit και το Grexit έχουμε και το Sexit (Sex it) δηλαδή Semi-exit η μισή έξοδο.
Οι εναλλακτικές της ΕΕ-2 και της πολυεπίπεδης Ένωσης που περιγράφονται από τους συναγωνιστές, σε αυτή τη κατεύθυνση κινούνται. Νομίζω ότι συμφέρει τους Βρετανούς να «μαζέψουν» όλες τις δυσαρεστημένες χώρες και να διαπραγματευτούν συλλογικά μια πολυεπίπεδη Ένωση με διαφορετικούς βαθμούς ισχύος σύνδεσης. Συμφέρει την Ελλάδα και όλες τις χώρες του Νότου να συμμετέχουν σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Μάλιστα η Ελλάδα θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες  καθώς θα ωφεληθεί ιδιαίτερα από μια τέτοια ρύθμιση.
Η απειλή δημιουργίας μιας δεύτερης ΕΕ-2 είναι ένα πολύ γερό διαπραγματευτικό χαρτί. Αυτό που θα πουν δηλαδή είναι ...η το κάνετε ...η άντε γειά! Ακόμη και εάν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο (δεύτερη ΕΕ-2) δεν θα είναι τελείως OUT εάν οι δύο Eνώσεις έχουν σύνδεση, κάτι που είναι και το πιθανότερο. Η δημιουργία ΕΕ-2 είναι ουσιαστικά μια τμηματοποίηση της ΕΕ σε δύο υπο-Ενώσεις με διαφορετική δομή, συνδεδεμένες μεταξύ τους.  

Θ. Α.