Η Βρετανία ηγέτιδα του Club των δυσαρεστημένων

Η Ιταλία είναι η ισχυρότερη χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου και κανονικά έπρεπε να είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στην δημιουργία μετώπου των χωρών του Νότου για μια συλλογική διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Οι κυβερνήσεις δεν το έκαναν αλλά υπάρχουν σημαντικές πολιτικές δυνάμεις όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων που βλέπουν με καλό μάτι τη δημιουργία τέτοιου μετώπου.
Το κενό της Ιταλίας μπορεί να το καλύψει η Βρετανία. Δεν είναι χώρα του Νότου αλλά ανήκει στο Club των δυσαρεστημένων χωρών. Είναι πιο ισχυρή οικονομική δύναμη από την Ιταλία και η δεύτερη στην ΕΕ μετά την Γερμανία. Μπορεί να αναδειχθεί στο αντίπαλο δέος της Γερμανίας που θα ενώσει όλες τις δυσαρεστημένες χώρες της ΕΕ και όχι μόνο αυτές του Νότου. Το μέτωπο αυτό θα μπορούσε να διαπραγματευτεί και να πετύχει σημαντικές αλλαγές μέσα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που δεν το καταφέρει, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ΕΕ-2 όπως θα έπρεπε να είναι και όχι όπως είναι.

Πιστεύω ότι είναι πολύ εύκολο για τους Βρετανούς να πάρουν με το μέρος τους τις δυσαρεστημένες χώρες της ΕΕ, δίνοντας τους ένα καλύτερο deal και έτσι να δημιουργήσουν μια Νέα Ένωση με διαφορετική δομή. Επίσης είναι βέβαιο ότι από τις 50τόσες χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, θα καταφέρουν αρκετές να συμμετέχουν στην Ένωση. Δεν χρειάζεται να είναι Ένωση Κοινοπολιτείας η ΕΕ-2, μπορεί να είναι και τα δύο μαζί. Δεν υπάρχει κάποιος συμπαντικός νόμος που να το απαγορεύει.
Έτσι μπορούν να δημιουργήσουν μια δική τους Ένωση πολύ πιο ισχυρή από την γερμανική ΕΕ. Σε αυτή τη περίπτωση λίγο θα τους ενδιαφέρει το status που θα έχουν με την ΕΕ που θα είναι μικρότερη από τη σημερινή. Εξάλλου θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν πολύ καλύτερα με την ΕΕ εκπροσωπώντας την Νέα Ένωση (μαζί με τα άλλα μέλη) και όχι μόνο τη Βρετανία.
Αυτό όσον αφορά τη Βρετανία. Όσον αφορά την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου, παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία με το Brexit. Η Βρετανία θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια νέα σχέση με την ΕΕ. Η Ελλάδα και οι χώρες του Νότου χρειάζονται επίσης μια νέα σχέση με την ΕΕ. Η υπάρχουσα κατάσταση είναι καταστροφική για τις χώρες του Νότου και όσοι λένε το αντίθετο είναι απλά βρωμεροί ψεύτες και προπαγανδιστές.
Η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ αποτελεσματική εάν δημιουργηθεί κοινό μέτωπο μεταξύ της Βρετανίας και των δυσαρεστημένων χωρών. Μπορεί να ζητάνε διαφορετικά πράγματα αλλά αυτό που έχουν κοινό είναι το ότι ζητάνε μια νέα σχέση. Η απειλή δημιουργίας μιας ΕΕ-2 είναι ένα πολύ γερό διαπραγματευτικό χαρτί. Σε περίπτωση που δεν φέρει αποτελέσματα, το διαπραγματευτικό όπλο μπορεί να γίνει πραγματικότητα δηλαδή να δημιουργηθεί η ΕΕ-2.

Ν. Σ.