Συνομιλητές του Τζήμερου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Δεν πήρατε επίσημα θέση στο δημοψήφισμα αλλά δηλώσατε ότι οι περισσότεροι ενεργοποιηθήκατε υπέρ του ΟΧΙ. Κατηγορείτε τους διοργανωτές του «Παραιτηθείτε» ως προδότες. Ταυτόχρονα δηλώνετε συνομιλητές του Τζήμερου. Ο Τζήμερος είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των Μνημονίων από τους βασικούς διοργανωτές του «Παραιτηθείτε» . Πως αυτά τα αντιφατικά συμβιβάζονται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν είμαστε απλά ανοιχτοί αλλά επιδιώκουμε επικοινωνία με όλους, από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά. Υποστηρίζουμε αυτό που αποδίδεται στον Βολταίρο: «Διαφωνώ μαζί σου αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες». Το ότι συνομιλούμε με κάποιους δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε η ότι συνεργαζόμαστε. Το κόμμα του Τζήμερου, η Δημιουργία Ξανά, είναι όπως και εμείς οργάνωση πολιτών και όχι πολιτικών. Ανήκει στο κέντρο + δεξιό χώρο όπως και εμείς.

Το Σεπτέμβριο του 2013, αναλάβαμε μια πρωτοβουλία για διάλογο με σκοπό τη συμμαχία μικρών κομμάτων. Στείλαμε ηλεκτρονική επιστολή σε όσα μικρά κόμματα και κινήσεις μπορέσαμε να βρούμε. Η ανταπόκριση δεν υπήρξε ιδιαίτερα θερμή και έτσι δεν συνεχίσαμε. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και δύο ακριβώς χρόνια μετά το πρώτο μας εγχείρημα, ξεκινήσαμε πάλι μια προσπάθεια για συνεργασία μικρών εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, κινήσεων και οργανώσεων του κέντρο+δεξιού χώρου. Αυτή τη φορά η ανταπόκριση υπήρξε πιο θερμή αλλά δεν κατάληξε κάπου. Εμείς θέλαμε να στηριχτεί τη συνεργασία στην προγραμματική σύγκλιση.
Το καλοκαίρι του 2014, μετά τις ευρωεκλογές, το κόμμα των Πειρατών ανέπτυξε μια ανάλογη αλλά λίγο διαφορετική προσπάθεια στην οποία μας προσκάλεσαν. Η ιδέα των Πειρατών ήταν η άθροιση ψήφων ώστε να επιτευχθεί η είσοδος στη Βουλή. Παρόλο που το είδαμε πολύ θετικά δεν πήραμε μέρος επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο σημαντικών εσωτερικών μεταβολών. Το εγχείρημα ονομάστηκε Δούρειος Ίππος και κατέληξε σε ένα πολύ σοβαρό διάλογο μεταξύ μικρών κομμάτων και κινήσεων. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων: Ένωση Κεντρώων, Χατζημαρκάκης, Κοινωνία Αξιών, Δημοκρατικοί, Δημιουργία Ξανά, κλπ.
Έχουμε κάνει συζητήσεις (αρχικές η προχωρημένες) με μικρά κόμματα: Τελεία, Δημιουργία Ξανά, Κοινωνία Αξιών, Νέα Πορεία-Νέα Ελλάδα, Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση – ΕΛΛΑΔΑ. Επίσης έχουμε κάνει επαφές με πολλά άλλα μικρά κόμματα. Ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά αναφέρουμε: Δημοκρατικοί, Κόμμα Πειρατών, Ελεύθεροι Έλληνες, Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (ΕΔΕΜ), Κοινωνία, Ενιαίο Παλλαϊκό μέτωπο – ΕΠΑΜ, Δραχμή Πέντε Αστέρων, Έλληνες Φορολογούμενοι, Πατριωτική Ένωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση «ΕΛΑΣ» κλπ.
Να σημειώσουμε ότι οι Πειρατές συνομιλούσαν για μεγαλύτερο διάστημα με το Τζήμερο και τελικά μάλλον θα συνεργαστούν; με την ΛΑΕ πού είναι το κατ’ εξοχήν κόμμα του Grexit.  Εμείς αντίθετα, έχουμε δηλώσει ότι Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα έλυνε κάποια οικονομικά προβλήματα και από οικονομικής άποψης θα ήταν καλύτερα από τη σημερινή κατάσταση. Για να πάρουμε θέση στο θέμα της ΕΕ πρέπει να ξέρουμε για τι Ευρώπη μιλάμε. Το εξηγούμε στο Δίλημμα του Φυλακισμένου. Στη σημερινή κατάσταση λέμε ΟΧΙ. Για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, εάν τεθεί, πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Θα υποστηρίξουμε την οποιοδήποτε απόφαση του ελληνικού λαού, είτε είναι Grexit, είτε συμμετοχή στις ΗΠΕ (Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης).
Η περίπτωση του Τζήμερου και της Δημιουργίας Ξανά όπως και του Μάνου είναι ξεκάθαρη και ειλικρινής. Είναι η γνωστή ιδεολογία το ALDE: παγκοσμιοποίηση, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, νεοφιλελευθερισμός. Δεν έχω μελετήσει λεπτομερώς τις θέσεις της Δημιουργίας Ξανά αλλά ξέρω τι πρεσβεύει αυτός ο χώρος του ALDE Group. Εμείς στη Νέα Αρχή έχουμε κοινά αλλά και σημαντικές διαφορές με αυτό το χώρο. Υπάρχουν πολλοί αντίστοιχης ιδεολογίας μέσα στη ΝΔ όπως ο πρόεδρος Μητσοτάκης, ο Βαρβιτσιώτης κλπ και γενικά όλος ο κύκλος γύρω από τους Μητσοτάκηδες. Αυτοί κρύβουν την πραγματική ιδεολογική τους ταυτότητα.
Άλλοι κάνουν τους πατριώτες και από πίσω ενδεχομένως να κρύβονται ξένες μυστικές υπηρεσίες. Η άποψη που εκφράστηκε στο άρθρο «Κυρ Πάκη δώσε χάρη στη Παπαγγελή» και σε προηγούμενα είναι προσωπικές απόψεις των φίλων της κίνησης και όχι επίσημη θέση της κίνησης. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και στις διαφορετικές απόψεις αλλά δεν τηρούμε την ίδια στάση στη προδοσία. Προς το παρόν δεν έχουμε ενημέρωση ότι πίσω από το Τζήμερο κρύβονται ξένες δυνάμεις.
          Η ιδεολογία του Τζήμερου, του Μάνου, του Ανδριανόπουλου δεν μπορεί να είναι η κυρίαρχη ιδεολογία της κέντρο + δεξιάς. Δεν μπορεί η ΝΔ υπό τον Μητσοτάκη να είναι η κυρίαρχη δύναμη του κέντρο + δεξιού χώρου. Δεν μπορεί να είναι η κυρίαρχη τάση στο νέο κέντρο+δεξιό σχήμα που προσπαθούμε να φτιάξουμε. Θα μπορούσε κάτω από προϋποθέσεις να αποτελέσει μια μικρή τάση. Είναι όμως προτιμότερο Τζήμερος, Μάνος, Μητσοτάκηδες, Βαρβιτσιώτης, Λυμπεράκη, Σκυλακάκης κλπ να φτιάξουν το δικό τους ALDE Ελλάδας. Παίρνουν ως προίκα το brand name Νέα Δημοκρατία και 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους. 

Νέα Αρχή