Ναι μεν αλλά...

Ο Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε ευθέως τον Καραμανλή ότι χρεοκόπησε τη χώρα. Ίσως έχει δίκιο από την άποψη ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είχε πολλά περιθώρια αποφυγής της χρεοκοπίας. Είχε όμως δυνατότητες καλύτερης διαχείρισης της χρεοκοπίας. Χθές ήταν στο Κόντρα ο Μίχαλος και ο Στυλιανίδης. Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι είπαν σωστά πράγματα. Ο Στυλιανίδης επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι δημόσιες δαπάνες εκτοξεύτηκαν επι Καραμανλή λόγω διορισμών και προμηθειών της κυβέρνησης Σημίτη.

Εάν ισχύουν οι ισχυρισμοί του Στυλιανίδη και γενικότερα των καραμανλικών, τότε βασικοί υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Σημίτης. Ο Παπανδρέου εκτόξευσε το δημόσιο χρέος και ο Σημίτης κληροδότησε στη κυβέρνηση Καραμανλή προσλήψεις και πληρωμές προμηθειών που εκτόξευσαν τα δημόσια έξοδα. Ο Παπανδρέου είναι στον άλλο κόσμο. Ο Σημίτης έπρεπε να είναι στη φυλακή και όχι να τοποθετεί στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας τον εκλεκτό του Κυριάκο Μητσοτάκη. Πάντως ακόμη και έτσι να είναι, η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είναι τελείως αθώα. Έπρεπε να διαβλέψει ότι η ολοκλήρωση των ενεργειών του Σημίτη θα προκαλούσε χρεοκοπία και να χειριστεί το θέμα ανάλογα. Θα μπορούσε κάλλιστα να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό και να θέσει το θέμα υπόψη του.
Το 1997, ο Κώστας Καραμανλής υποσχέθηκε στους συνέδρους ψηφοφόρους «να απαλλάξει την παράταξη από τις κακοδαιμονίες, τη μιζέρια, τους φατριασμούς, την εσωστρέφεια, τις βεντέτες και τους προσωπικούς ανταγωνισμούς που την τυράννησαν επί πολλά χρόνια». Δεν νομίζω ότι κατάφερε τίποτα από όλα αυτά. Πολλά υποσχέθηκε και λίγα έκανε. Υποσχέθηκε να διελευκάνει την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, να πολεμήσει τη διαπλοκή και διάφορα άλλα που τελικά δεν έκανε.
Στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, το 1997, επικράτησαν στο δεύτερο γύρο ο Καραμανλής και ο Σουφλιάς. Ο Σουφλιάς είχε το παρατσούκλι «κουφός» λόγω ενός προβλήματος ακοής. Ο Καραμανλής αποδείχθηκε «μουγγός». Ο μουγγός κέρδισε τον κουφό. Ο Στυλιανίδης είναι άνθρωπος του Καραμανλή. Κατά καιρούς μιλάνε διάφοροι άνθρωποι του Καραμανλή για λογαριασμό του. Γιατί δεν μιλάει ο ίδιος; Μήπως απαξιεί; Θεωρώ ότι είναι υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις καθώς είχε συμμετοχή στην Μεγάλη Εθνική Καταστροφή. Όλοι όμως προσπαθούν να τα κουκουλώσουν γιατί όλοι έχουν μέρος της ευθύνης.
Ο Μίχαλος δήλωσε αντιμνημονιακός. Δεν τον είχα ξανακούσει να το δηλώνει ξεκάθαρα αλλά σίγουρα ήταν εξ’ αρχής πολύ επικριτικός στη πολιτική που ακολουθήθηκε. Επίσης είχε πολλές συγκρούσεις με τον Αλογοσκούφη όταν ήταν Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών. Είχε εναντιωθεί στον Χατζηδάκη ως προς το θέμα της ακρίβειας, το 2009.
Οι Καραμανλικοί είχαν κρατήσει σκεπτικιστική στάση απέναντι στα Μνημόνια και είχαν αντιδράσει σε εσωκομματικό επίπεδο. Πάντοτε όμως τα ψήφιζαν. Ο Στυλιανίδης διαφοροποιήθηκε προσεκτικά από τη γραμμή Μητσοτάκη σε κάποια θέματα. Υπάρχουν δημοσιεύματα ότι ο Μεϊμαράκης έχει κάπως ανεξαρτητοποιηθεί ως προς τη στάση του. Όμως παραμένουν στη Νέα Δημοκρατία όπως και ο ίδιος ο Καραμανλής.
Στη Νέα Δημοκρατία έχουν την νοοτροπία της απόλυτης υποταγής στον εκάστοτε αρχηγό. Εάν ο αρχηγός πάει να πέσει από τον γκρεμό, τον ακολουθούν.  Εάν ο αρχηγός καταστρέψει τη χώρα από λανθασμένη εκτίμηση η εσκεμμένα, τον ακολουθούν. Τι απέγινε η συνείδηση του ανθρώπου; Δεν είναι πάνω από τη βούληση του όποιου αρχηγού; Ο Στυλιανίδης επανέλαβε κατά κάποιο τρόπο αυτή την αρχή μόνο που αντί για αρχηγός χρησιμοποίησε τη λέξη πλειοψηφία που είναι πιο κομψή.  
Δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς σκέφτονται και σχεδιάζουν ο Μίχαλος, ο Στυλιανίδης η ο Μεϊμαράκης. Πάντως εάν τελικά δημιουργηθεί το νέο κέντρο + δεξιό σχήμα που θα αντικαταστήσει τη Νέα Δημοκρατία, θα χρειαστεί η συνδρομή έμπειρων ανθρώπων με επιτυχημένη πορεία που δεν έχουν υποπέσει σε αμαρτίες. 

Μ. Δ.