Επικοινωνιακός πόλεμος

Παίρνω αφορμή από τη πρόταση του συναγωνιστή σε προηγούμενο άρθρο, για επικοινωνιακή καμπάνια με την ονομασία «φωτιά και τσεκούρι». Αυτό το σύνθημα - επιχείρημα είναι μόνο ένα από τα πολλά που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Η τελική αναμέτρηση με το καθεστώς θα δοθεί σε όλα τα επίπεδα. Ένα σημαντικό κομμάτι είναι το επικοινωνιακό. Το καθεστώς θα προσπαθήσει να κερδίσει την υποστήριξη μέρους του λαού με σαθρή η ψεύτικη επιχειρηματολογία. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αληθινά επιχειρήματα γιατί δεν έχει. Τα επιχειρήματα τους θα ανατραπούν πολύ εύκολα. Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι για να τα καταργήσουμε και να αποδείξουμε την αναξιοπιστία τους.

Οι αντικαθεστωτικοί έχουν μεγάλη γκάμα αληθινών επιχειρημάτων. Με τόσες πολλές εναλλακτικές αληθινών επιχειρημάτων, θα είναι λάθος να χρησιμοποιηθούν ψεύτικα η σαθρά επιχειρήματα που θα γυρίσουν μπούμερανγκ ως ένδειξη αναξιοπιστίας.
Πριν την ύστατη μάχη πρέπει να έχει γίνει σωστή ενημέρωση του κόσμου. Όσοι λιγότεροι υποστηρικτές μείνουν στο καθεστώς, τόσο πιο εύκολα και με λιγότερες θυσίες θα ανατραπεί το καθεστώς . Η καθεστωτικοί έχουν με το μέρος τους σχεδόν όλα τα μεγάλα ΜΜΕ. Στους αντικαθεστωτικούς δεν μένουν πάρα μόνο λίγα μικρά ΜΜΕ και το Ίντερνετ που θα είναι βασικό όπλο. Πέρα από αυτά υπάρχουν οι γνωστοί παλιοί τρόποι: φυλλάδια, πόρτα πόρτα, word of mouth (από τον ένα στον άλλο) κλπ.
Οι αναλύσεις είναι καλές για αυτούς που τις ζητούν. Ο απλός πολίτης δεν χρειάζεται πολλές αναλύσεις. Θέλει μερικά καλά επιχειρήματα, καθένα μια- δυο φράσεις που να  μείνουν. Οι επεξηγήσεις των επιχειρημάτων πρέπει να είναι απλές και κατανοητές. Παρακάτω παραθέτω μερικά πιθανά επιχειρήματα ενάντια στο καθεστώς:

  • Μαζί μας η με τους κλέφτες; Όποιος υποθάλπτει τους κλέφτες είναι συνεργός τους.
  • Πληρώνουμε αυτά που κλέβανε σαράντα χρόνια.  
  • Μας κλέβουνε σαράντα χρόνια. Μόνο έτσι θα πάρουμε τα κλεμμένα πίσω.
  • Το χρέος είναι τα κλεμμένα. Το πρόβλημα του χρέους θα λυθεί εάν πάρουμε πίσω τα κλεμμένα.
  • Καταστρέψανε και χρεοκοπήσανε τη χώρα. Πόση άλλη καταστροφή θα τους αφήσουμε να κάνουν;
  • Ο δρόμος αυτός δεν βγάζει πουθενά. Η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της. Πρέπει να πάρουμε ένα άλλο δρόμο.
  • Έχουν κάνει τεράστιες περιουσίες από τα δικά μας λεφτά και εμείς υποφέρουμε.
  • Απέτυχαν παταγωδώς από κάθε άποψη. Οι αποτυχημένοι πάντα φεύγουν και αναλαμβάνουν άλλοι.
  • Δεν έχουμε δημοκρατία αλλά δημοκρατικοφανή δικτατορία. Τη δικτατορία πρέπει να την ανατρέψουμε.
             Έδωσα απλά μερικά παραδείγματα, μπορούν να βρεθούν και άλλα καλύτερα. Τα επιχειρήματα πρέπει να επαναλαμβάνονται συνέχεια γιατί μόνο έτσι μένουν στους απλούς πολίτες. Εκτός από την επανάληψη υπάρχουν και πολλές άλλες τεχνικές.   

Δημήτρης