Διασυνδέσεις και συσχετισμοί

Οι πιο απονήρευτοι πολίτες νομίζουν ότι οι διαφορές είναι μόνο ανάμεσα στα κόμματα. Λίγο να ενημερώνεται κανείς για το πολιτικά, ξέρει ότι μεγάλες κόντρες  υπάρχουν και μέσα στα κόμματα. Στη ΝΔ τα δύο μεγάλα στρατόπεδα ήταν οι Καραμανλικοί και οι Μητσοτακικοί. Με την αρχηγία Σαμαρά δημιουργήθηκε και το Σαμαρικό στρατόπεδο. Ουσιαστικά κάθε αρχηγός κάνει τη δική του φατρία. Μέρος της φατρίας Σαμαρά είναι όσοι παλιοί Αβερωφικοί είχαν απομείνει. Και οι Εβερτικοί έχουν τη δική τους φράξια που είναι όμως μοιρασμένοι στα άλλα στρατόπεδα.

Στο ΠΑΣΟΚ, μετά το Παπανδρέου ανέλαβε ο Σημίτης. Έτσι τα δύο μεγάλα στρατόπεδα είναι οι Παπανδρεϊκοί και οι Σημιτικοί, λεγόμενοι και εκσυγχρονιστές. Τους εκσυγχρονιστές τους κληρονόμησε ο Βενιζέλος. Ο Βενιζέλος αυτο-υιοθετήθηκε από την οικογένεια Βενιζέλου. Το πραγματικό του όνομα είναι διαφορετικό, ίσως Τούρκογλου. Οι Βενιζέλοι είναι συγγενείς με τους Μητσοτάκηδες. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει παντρευτεί τη κόρη του Μπακατσέλου που είναι «αδελφός» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Δεν είναι αδελφός εξ αίματος αλλά έχει πολύ στενή σχέση.

Μια μεγάλη διαχρονική υπόγεια κόντρα είναι μεταξύ των Αγγλοσαξώνων και των Γαλλογερμανών. Είναι κατά κάποιο τρόπο όπως η κόντρα ανάμεσα σε διαφορετικές φατρίες μέσα στο ίδιο κόμμα. Μέσα στην ΕΕ κάνει κουμάντο ο γαλλογερμανικός άξονας. Ο αγγλοσαξωνικός η αγγλοαμερικανικός άξονας δεν έχει άμεση επιρροή. Οι ΗΠΑ είναι εκτός ΕΕ και η Αγγλία εκτός Ευρωζώνης. Οι ΗΠΑ ως υπερδύναμη έχουν έμμεση επιρροή. Στον άξονα προστίθεται και η Ιρλανδία που έχει πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και σχέσεις αγάπης – μίσους με την Αγγλία, κάτι όπως Μητσοτακικοί και Καραμανλικοί. 

Ο Σημίτης είναι Γερμανός και ο Βενιζέλος είναι Γάλλος. Εννοώ ότι πρόσκεινται φιλικά σε αυτές τις χώρες. Το πόσο φιλικά δεν τον ξέρω. Είναι και οι δύο του γαλλογερμανικού άξονα. Το παπανδρεϊκό στρατόπεδο το κληρονόμησε ο ΓΑΠ που είναι Αμερικάνος. Και ο πατέρας του Αμερικάνος ήταν παρόλο που τους είχε και λίγο στη κόντρα. Δυστυχώς για τον ΓΑΠ, μεγάλο τμήμα του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στο ΣΥΡΙΖΑ. Στη παλιά Ένωση Κέντρου το '60, οι Ανδρεϊκοί (προσκείμενοι στον Ανδρέα) είχαν πολύ κακές σχέσεις με το Μητσοτάκη. 

Οι Καραμανλικοί είναι Γάλλοι αλλά όχι πολύ φανατικοί. Η καραμανλική παράδοση είναι φιλογαλλική. Ο Σαμαράς και ο Τζιτζικώστας πρέπει να είναι Αμερικάνοι. Οι Μητσοτάκηδες είναι αμφί δηλαδή και με τη Γερμανία αλλά και με τις ΗΠΑ. Η Ντόρα είναι περισσότερο Γερμανίδα αλλά κληρονόμησε τις καλές σχέσεις του πατέρα της με την οικογένεια Μπους. Οι Μπους είναι στο Ρεπουμπλικάνικο κόμμα, ότι οι Καραμανλήδες στη ΝΔ.

Ο Σαμαράς συμμάχησε με το Βενιζέλο. Με τη συμμαχία αυτή στηρίχτηκε από το πανίσχυρο σύστημα Σημίτη που κληρονόμησε ο Βενιζέλος. Το σύστημα Σημίτη δεν είναι μόνο μέσα στο ΠΑΣΟΚ αλλά περιλαμβάνει μιντιάρχες, επιχειρηματίες κλπ. Για αυτό ο Καραμανλής τον είχε ονομάσει «αρχιερέα της διαπλοκής». Η πολύ στενή σχέση του Βενιζέλου με το Μητσοτάκη εξηγήθηκε παραπάνω. Με την εκλογή Μητσοτάκη, διατηρήθηκε περίπου το ίδιο σκηνικό όπως και με τον Σαμαρά. Τα πρόσωπα που επέλεξε ο Μητσοτάκης είναι περίπου τα ίδια με του Σαμαρά. Η συμμαχία με το γαλλογερμανικό σύστημα Σημίτη – Βενιζέλου παραμένει. Η διαφορά είναι ότι το σύστημα ενεπλάκη και στις εσωκομματικές εκλογές. Ο Μητσοτάκης τοποθέτησε Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ το Γιάννη Οικονόμου, συνεργάτη του Πανταγιά στην εταιρεία πολιτικών συμβούλων Polity. Αρχικά για τη θέση προοριζόταν ο ίδιος ο Πανταγιάς αλλά ακυρώθηκε λόγω αντιδράσεων.

Η Φώφη είναι κόρη του Γιώργου Γεννηματά, μιας σημαντικής πολιτικής μορφής του ΠΑΣΟΚ. Ο Γεννηματάς ήταν Παπανδρεϊκός και μέλος της τρόικας του ΠΑΣΟΚ που μαζί με το Λαλιώτη και το Τσοχατζόπουλο εκπροσωπούσε τον Ανδρέα. Ο Λαλιώτης είναι Γάλλος και ο Τσοχατζόπουλος Γερμανός. Ο παππούς της Φώφης είχε πολύ καλές σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα και ο αδελφός του ήταν αρχηγός ΓΕΣ επί Γεωργίου Παπανδρέου. Έτσι τη Φώφη κλίνει κάπως προς το Παπανδρεϊκό στρατόπεδο. Έχω την εντύπωση όμως ότι είναι περισσότερο εκπρόσωπος παρά αρχηγός. Κουμάντο κάνουν άλλοι από πίσω.

Ο Θεοδωράκης είναι μάλλον και με τους Σημιτικούς και με τους Παπανδρεϊκούς. Φημολογείται ότι είναι ανιψιός της Δάφνης Σημίτη, κάτι που ο ίδιος το αρνείται. Έχει καλές σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου και το Γιώργο Πανταγιά, έμπιστο συνεργάτη του Σημίτη. Σημαντικές θέσεις στο Ποτάμι έχουν δύο πρόσωπα, ο Γιάννης Παπανικολάου και ο Στέλιος Ράμφος. Ο Παπανικολάου ήταν έμπιστος άνθρωπος του Ανδρέα. Σήμερα είναι συνεργάτης του Μελισσανίδη που μάλλον είναι του αμερικανικού παράγοντα. Ο Μελισσανίδης «κάνει παιχνίδι» και με τη ΝΔ. Παλαιότερα στήριζε Σαμαρά, μετά Τζιτζικώστα και ύστερα Μητσοτάκη.

Ο Στέλιος Ράμφος θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Είναι ο «θεωρητικός» του Ποταμιού. Προωθήθηκε σε πολιτικούς, επιχειρηματικούς και κοσμικούς κύκλους από τον Σημίτη, μέσω Πανταγιά. Έδινε φιλοσοφικές διαλέξεις στις κυρίες της καλής κοινωνίας  και ήταν δάσκαλος φιλοσοφίας του Γιώργου Παπανδρέου. Το 1990,  παράλληλα με τη προσπάθεια του Μητσοτάκη για εθνική συνεννόηση μέσω της οικουμενικής κυβέρνησης, αναπτυσσόταν κάτι αντίστοιχο στους κύκλους των διανοούμενων. Πρωταγωνιστούσαν νεο-ορθόδοξοι της αριστεράς. Η πατρότητα της ιδέας αποδίδεται στο Στέλιο Ράμφο και μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Χρήστος Γιανναράς και ο Κώστας Ζουράρις. Με επίκεντρο το Άγιο Όρος διερευνούσαν τη σύγκλιση αριστεράς και δεξιάς.

Το Ποτάμι έχει συμπράξει με την Δράση. Το κόμμα το ίδρυσε ο Μάνος, φιλοαμερικάνος. Του το πήραν οι Μητσοτάκηδες. Πρόεδρος της Δράσης είναι ο Σκυλακάκης, ο πιο μητσοτακικός άνθρωπος στην Ελλάδα. Βρισκόταν πάντα δίπλα στους Μητσοτάκηδες, από το 1990 έως σήμερα. Πολύ σημαντική θέση έχει επίσης στη Δράση η ξαδέλφη των Μητσοτάκηδων Αντιγόνη Λυμπεράκη.   

Παναγιώτης