The enemy within

The enemies within
Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί με αυτό το τίτλο. Το πρώτο ήταν του Robert Kennendy το 1960. Επίσης ταινίες, τραγούδια και επεισόδια σειρών είχαν αυτόν το τίτλο. Υπάρχει και ένα παλιό αφρικανικό ρητό που λέει «when there is no enemy within, the enemies outside cannot hurt you» και μεταφράζεται « όταν δεν υπάρχει εσωτερικός εχθρός, οι εξωτερικοί εχθροί δεν μπορούν να σου κάνουν κακό».  Ο όρος «enemy within» σημαίνει εσωτερικός εχθρός. Από φιλοσοφικής άποψης χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους φόβους του ανθρώπου.

Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άνοιξε τις πόρτες της ΝΔ στο Κώστα Μητσοτάκη δεν φανταζόταν ότι έβαζε τον εχθρό μέσα στα τείχη. Από τότε ο εχθρός παραμένει εντός των τειχών. Δεν εννοώ εχθρούς τους κεντρώους γιατί δεν είναι. Η οικογένεια Μητσοτάκη αυτοαποκαλείται κεντρώα. Αυτό είναι λανθασμένο. Η ιδεολογία των Μητσοτάκηδων είναι αντίστοιχη με του Μάνου και Ανδριανόπουλου. Είναι πολιτικά φιλελεύθερη και οικονομικά νεοφιλελεύθερη.
Όταν ο Αντώνης Σαμαράς άνοιξε τις πόρτες της ΝΔ στον Άδωνι Γεωργιάδη δεν φαντάστηκε ότι βάζει τον εχθρό μέσα στα τείχη. Να κάνω μια μικρή παρένθεση και να προσπαθήσω να εξηγήσω τις ενέργειες Σαμαρά. Ο Σαμαράς όπως έχει πει και ο ίδιος καθόταν για πολλά χρόνια και κοίταζε το ταβάνι του σπιτιού του. Ήταν ξεχασμένος από τον Θεό και τους ανθρώπους. Ξαφνικά γίνεται πρωθυπουργός της χώρας στη μεγαλύτερη κρίση και ενώ η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ο άνθρωπος τα έχασε. Ακόμη θεωρώ ότι δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί. Όλες τις ενέργειες του κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να τις εξηγούμε. Τόσο το γεγονός ότι δέχτηκε στο κόμμα Βορίδη και Γεωργιάδη όσο και η πρόσφατη στήριξη του Μητσοτάκη ήταν απλά ενέργειες ενός ανθρώπου που τα έχει χαμένα.
Οι εχθροί δεν είναι πλέον απλώς εντός των τειχών αλλά κατέλαβαν και το βασίλειο.  Οι εχθροί είναι οι νεοφιλελεύθεροι και οι σκληροί μνημονιακοί. Το ότι οι εχθροί διοικούν τη ΝΔ δεν είναι πρόβλημα. Είναι μεγάλο πρόβλημα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ΝΔ εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη δύναμη της κεντροδεξιάς και κόμμα εξουσίας. Εάν οι εχθροί καταλάβουν και την εξουσία της χώρας θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Στη κεντροδεξιά πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τους εσωτερικούς εχθρούς. Μετά όπως λέει και το αφρικανικό ρητό, οι εξωτερικοί εχθροί δεν θα μπορούν να μας κάνουν κακό. 

Ηλίας