Μία από τα ίδια 1

ΝΔ - βάλτος
Διαβάζω ότι ετοιμάζεστε να ακολουθήσετε τη κίνηση Καραμανλικών. Λυπάμαι που θα σας στενοχωρήσω αλλά μην κάνετε πολλές ετοιμασίες. Ειλικρινά εύχομαι να γίνει κάτι τέτοιο αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα γίνει. Κίνηση Καραμανλικών χωρίς τη καθοδήγηση του Καραμανλή την αποκλείω. Σίγουρα είναι ένα σενάριο που ο Καραμανλής το εξετάζει από καιρό. Πιστεύω όμως ότι τελικά δεν θα το τολμήσει.
Είναι ο χαρακτήρας του και η νοοτροπία του. Δεν είναι ριζοσπαστικός και ανατρεπτικός. Δεν δημιουργεί τις εξελίξεις, απλά αντιδρά στις εξελίξεις και συνήθως αργά. Καθόταν και περίμενε να ωριμάσει το φρούτο και να πέσει, να σιχαθεί δηλαδή ο κόσμος το ΠΑΣΟΚ για να έρθει η σειρά του. Θυμάμαι σαν να ήταν χτες, κάτι που μου είχε πει πριν σχεδόν 20 χρόνια ένας άνθρωπος που ήξερε τη ΝΔ «σαν το σπίτι του». Σημειωτέον ότι ήταν Καραμανλικός (του Κωνσταντίνου). Ήταν Μάρτιος του 1997 και μόλις είχε αναλάβει ο Καραμανλής αρχηγός της ΝΔ. Μου είχε πει λοιπόν άκρως εμπιστευτικά : « είναι καλός άνθρωπος και καλός πολιτικός αλλά δεν κάνει για αρχηγός, δεν τραβάει».
Γράφετε για διάφορες κινήσεις, διασπάσεις, αλλαγές, ανανεώσεις στη ΝΔ. Δεν αμφιβάλλω ότι όλα αυτά πραγματικά συζητούνται. Και στα δικά μου αυτιά έχουν φτάσει διάφορα σενάρια. Τη ΝΔ τη ξέρω πολύ καλά και ξέρω ακριβώς τι θα γίνει. Τίποτα απολύτως! Η ΝΔ είναι σαν ένας βάλτος. Τίποτα δεν κινείται.
Στο Μητσοτάκη την έχουν όλοι «στημένη» και τον περιμένουν στη γωνία. Το ίδιο έκανε και αυτός στους άλλους. Θα τον υπονομεύουν και θα περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία να τον «βγάλουν από τη μέση». Όμως δεν πρόκειται να διασπάσει κανείς τη ΝΔ από μέσα. Τη διάσπαση τη συζητάνε κατ’ ιδίαν. Περισσότερο τη χρησιμοποιούν σα διαπραγματευτικό χαρτί. Εάν δεν μου δώσεις αυτό σηκώνομαι και φεύγω και παίρνω μαζί μου και άλλους!
Πιστεύω όμως ότι στο τέλος κανένας τους δεν θα τολμήσει τίποτα. Είναι όλοι τους πολύ άτολμοι και βολεμένοι για να επιχειρήσουν το οτιδήποτε. Διάσπαση μόνο από έξω μπορεί να γίνει. Εάν δημιουργηθεί ένα σχήμα με προοπτική, ενδέχεται κάποιοι πολιτικοί της ΝΔ να ακολουθήσουν. Εάν ο τέως βασιλιάς κάνει κόμμα μπορεί να πάρει μαζί του μερικούς δεξιούς βουλευτές. Όμως δεν θα το κάνουν από μόνοι τους.
Τώρα όσον αφορά την ανανέωση και την αλλαγή, αυτά είναι αστεία πράγματα. Η ΝΔ είναι σαν το Δημόσιο. Ανανέωση γίνεται μόνο δια της συνταξιοδότησης. Κάποια στιγμή, αυτοί που είναι άνω των 60 θα αποσυρθούν από την ενεργή πολιτική. Τότε θα γίνει ανανέωση. Ο Μητσοτάκης θα βάλει κάποιους δικούς του σε διάφορες θέσεις και θα προσπαθήσει να το παρουσιάσει σαν ανανέωση. Και ο Σαμαράς είχε βάλει δικούς του. Επειδή ο Μητσοτάκης είναι νεώτερος του Σαμαρά, οι άνθρωποι του Μητσοτάκη θα είναι νεώτεροι των ανθρώπων του Σαμαρά.  Αυτό δεν λέγεται ανανέωση. 

συνέχεια στο επόμενο...