Ποιοι στήριξαν ποιον;

Τα πράγματα φαίνεται ότι εξελίχθηκαν όπως τα είχαμε προβλέψει στην αρχή της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας. Η Καραμανλική παράδοση είναι φιλογαλλική. Ο Μεϊμαράκης πρέπει να στηρίχτηκε από τη Γαλλία. Ίσως όμως αυτή η στήριξη να ήταν η πιο χαλαρή από όλες. Ενδεχομένως να μη τη ζήτησε ο Μεϊμαράκης και να έγινε με πρωτοβουλία της Γαλλίας. Μπορεί και να μην υπήρξε καμία στήριξη.

Ο Μητσοτάκης στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία και σε μικρότερο στις ΗΠΑ. Στο δεύτερο γύρο ήταν η κοινή επιλογή Γερμανίας και ΗΠΑ. Η στήριξη από τη Γερμανία ήρθε από δύο πλευρές. Η σημαντικότερη ήταν από το σύστημα Σημίτη. Ο Σημίτης δεν μπορεί να βγάλει αρχηγό στο κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ αλλά βγάζει αρχηγό στη ΝΔ. Δείχνει και τη κατάντια της ΝΔ που ο Σημίτης τους επιβάλλει τον αρχηγό. Ο Σημίτης δεν στήριξε μόνο τον Μητσοτάκη μέσω Γερμανίας αλλά κυρίως μέσω εγχώριων οικονομικών παραγόντων και μιντιαρχών.
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει σπουδάσει και εργαστεί στις ΗΠΑ, επομένως έχει φιλικές σχέσεις με τη χώρα. Βέβαια και ο Καραμανλής πέρασε για λίγο από τις ΗΠΑ αλλά μάλλον δεν έχει τόσο καλές σχέσεις. Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει αναπτύξει σχέσεις με την ομογένεια των ΗΠΑ, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και την οικογένεια Bush.
Η Ντόρα τελείωσε τη Γερμανική και σπούδασε στη Γερμανία. Ήταν συμμαθήτρια του Χριστοφοράκου. Επομένως τις καλύτερες σχέσεις τις έχει με τη Γερμανία. Η Ντόρα φανερά στήριξε Μεϊμαράκη αλλά στα κρυφά ίσως στήριζε και τον αδελφό της. Πέρα από όλα τα άλλα σίγουρα του παραχώρησε τις διασυνδέσεις της με τη Γερμανία. Ίσως να τις χρησιμοποίησε περισσότερο για τον αδελφό της παρά για τον Μεϊμαράκη που υποτίθεται ότι θα την έκανε αντιπρόεδρο.
Η Ντόρα το έπαιξε σε διπλό ταμπλό. Γενικά η οικογένεια Μητσοτάκη είναι μαίτρ του είδους, όχι μόνο διπλό αλλά και πολλαπλό ταμπλό σε όλα τα ζητήματα. Σε θέματα εξωτερικά το παίζει σε διπλό ταμπλό, ΗΠΑ και Γερμανία. Στα εσωκομματικά πάλι σε διπλό ταμπλό το έπαιξε.
Ο Τζιτζικώστας στηρίχτηκε μάλλον από τις ΗΠΑ. Στο δεύτερο γύρο συμμάχησε με τον Μητσοτάκη. Ο Άδωνις πρέπει να είχε αναπτύξει σχέσεις με την Βρετανία όταν ήταν στο ΛΑΟΣ. Το ΛΑΟΣ ήταν καθαρά φιλοαγγλικό κόμμα που είχε διασυνδέσεις με τον τέως βασιλιά. Όταν έγινε ο πιο Μνημονιακός άνθρωπος στη Ελλάδα, πρέπει να δημιούργησε καλές σχέσεις και με τη Γερμανία.
Ο ρόλος της Ρωσίας είναι ένα ερωτηματικό. Σίγουρα δεν ήταν καθοριστικός. Ο Καραμανλής που στήριξε τον Μεϊμαράκη είχε καλούτσικες σχέσεις με τη Ρωσία. Ο Ιβάν Σαββίδης που είναι θείος του Παπαμιμίκου και στήριξε Τζιτζικώστα είναι ομογενής από την Ρωσία. Βέβαια οι απόψεις διίστανται για το πόσο καλές σχέσεις έχει με τον Πούτιν.
Θα ήθελα να δώσω και μια απάντηση σε προηγούμενο άρθρο που αναφέρεται στις επιλογές στήριξης από τις ξένες χώρες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ξένες χώρες μπορεί να είχαν κάποια ανάμειξη στα εσωκομματικά της ΝΔ αλλά δεν εμπλέκονται σε βάθος. Το ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα οικογενειοκρατίας, ευνοιοκρατίας και αναξιοκρατίας δεν είναι ευθύνη των ξένων χωρών.
Στη ΝΔ δεν μπορεί να αναδειχθεί ένας άνθρωπος άξιος και με προσόντα. Δεν ευθύνονται οι ξένοι αλλά οι μηχανισμοί που επικρατούν στο κόμμα. Πιθανώς οι ξένες δυνάμεις να προτιμούσαν να στηρίξουν έναν άξιο άνθρωπο που δεν είναι από πολιτικό τζάκι και πλούσια οικογένεια. Αφού δεν υπάρχει όμως, αναγκάζονται να περιοριστούν στις επιλογές που έχουν. Διαλέγουν από αυτούς που υπάρχουν.Όταν μιλάμε για σχέσεις μπορεί να έχουν οποιαδήποτε μορφή και διαβάθμιση. Εξηγείται πολύ καλά στο άρθρο Γκρίζες ζώνες.
Περίπου κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Βέβαια δεν είμαστε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η πραγματικότητα μπορεί να είναι λίγο διαφορετική. Ακόμη και στην ΕΥΠ δεν έχουν την πλήρη εικόνα. Εμείς απλά έχουμε διασυνδέσεις με πολλούς ανθρώπους, συλλέγουμε πληροφορίες, τις επεξεργαζόμαστε και καταλήγουμε σε κάποια συμπεράσματα. 

Θόδωρος