Απελευθέρωση των δυνάμεων του Σκότους

Ερώτηση
Η ελευθερία δεν είναι ιδανικό και αξία; Γιατί τότε κατηγορείτε τον Μητσοτάκη και τον Βαρβιτσιώτη που είναι ακραία φιλελεύθεροι.

Απάντηση 
Αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση! Μπαίνουμε όμως σε κάπως σε δύσκολα φιλοσοφικά θέματα που είναι δυσνόητα για πολλούς αναγνώστες. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο πιο απλά και διεξοδικά. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε! Όποιος δεν κατάλαβε και θέλει να καταλάβει, ας ασχοληθεί με την φιλοσοφία η τη θρησκεία.

Η ελευθερία πράγματι είναι από τις σημαντικότερες αξίες. Πρέπει όμως να συνδυάζεται με άλλες ανθρωπιστικές αξίες. Στο Μητσοτάκη και το Βαρβιτσιώτη βάζουν τη ταμπέλα από επάνω «Ελευθερία - Δικαιοσύνη - Ισότης - Αδελφότης». Μπορεί να μην εξηγούν και να αφήνουν τον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματα του αλλά η ταμπέλα είναι από επάνω. Για το Μητσοτάκη και το Βαρβιτσιώτη η Δικαιοσύνη, η Ισότης και η Αδελφότης πάνε περίπατο και κρατάνε μόνο την Ελευθερία. Άλλες ανθρωπιστικές αξίες είναι αλληλεγγύη, βοήθεια στου αδύναμους κλπ
Σε πολλά φιλοσοφικά συστήματα, στόχος είναι η απελευθέρωση του ανθρώπου. Κάθε άνθρωπος έχει μέσα του τις δυνάμεις του Καλού και τις δυνάμεις του Κακού που βρίσκονται σε μια διαρκή πάλη. Η απελευθέρωση του ανθρώπου μπορεί να απελευθερώσει τις δυνάμεις του Καλού η τις δυνάμεις το Κακού. Παίζει ρόλο η προδιάθεση και οικοδόμηση ηθικής υπόστασης που έχει επιτευχθεί πριν την απελευθέρωση.
Εάν ο άνθρωπος έχει οικοδομήσει ένα σύστημα ηθικών αξιών όπως δικαιοσύνη, ισότης, αδελφότης, αλληλεγγύη κλπ, τότε η απελευθέρωση του θα απελευθερώσει τις δυνάμεις το Καλού. Στη αντίθετη περίπτωση θα απελευθερώσει τις δυνάμεις του Κακού.
Υπάρχει η άποψη ότι απελευθέρωση πρέπει να γίνει είτε προκαλέσει την επικράτηση των δυνάμεων του Φωτός η των δυνάμεων του Σκότους. Σύμφωνα με αυτή την άποψη αυτή είναι η φυσική ροή του σύμπαντος που θα οδηγήσει στην μάθηση από την εμπειρία της ζωής.
Κατά μία άλλη παρεμφερή άποψη, άλλες ψυχές είναι παλιές στο σύμπαν και άλλες ψυχές είναι νέες. Οι ψυχές περνάνε από πολλούς κύκλους ενσαρκώσεων από τη μία και άυλων καταστάσεων από την άλλη όπου η ψυχή περιμένει την επόμενη ενσάρκωση. Οι παλιές ψυχές έχουν περάσει από πολλούς κύκλους, έχουν ωριμάσει και βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση. Οι νέες ψυχές είναι ανώριμες και χρειάζονται πολλούς κύκλους ακόμη για να ωριμάσουν και να ολοκληρωθούν.
Η ωριμότητα της ψυχής δεν έχει να κάνει με την ηλικία σε αυτή τη ζωή. Ένα παιδί μπορεί να έχει παλιά ψυχή ενώ ένας ηλικιωμένος να έχει νέα ψυχή. Οι άνθρωποι με παλιές ψυχές έχουν συνήθως κάποια χαρακτηριστικά όπως γαλήνη και αποστασιοποίηση από τα εγκόσμια. Επίσης μια ψυχή μπορεί να ωριμάσει και να πλησιάσει την ολοκλήρωση μέσα σε λίγους κύκλους ενώ για άλλες να χρειαστούν πολλοί κύκλοι. 
Δεν συμμερίζομαι ούτε απορρίπτω τις προσεγγίσεις αλλά απλά τις καταθέτω. Ίσως να είναι σωστές ίσως να είναι και λάθος. Πέρα από αυτές υπάρχουν και πολλές άλλες που δεν μπορούν ούτε καν περιληπτικά να συμπεριληφθούν σε ένα σύντομο άρθρο. Σύμφωνα με τη πρώτη άποψη στη περίπτωση του Μητσοτάκη, του Βαρβιτσιώτη και άλλων παρόμοιας φιλοσοφικής αντίληψης, έχουμε απελευθέρωση με επικράτηση των Δυνάμεων του Σκότους. Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη είναι νέες και ανώριμες ψυχές που χρειάζονται πολλούς κύκλους ακόμη για να πλησιάσουν την ολοκλήρωση τους. 

Ανδρέας