Ιδεολογική περιπλάνηση ΝΔ 3

...συνέχεια από το προηγούμενο

Η ιδιότυπη πολιτική άποψη εκφράστηκε από το κόμμα της ΝΔ επί της προεδρίας του Μητσοτάκη. Να κάνω μια παρένθεση και να εξηγήσω ότι το Μητσοτακικό δόγμα δεν είναι τόσο καθαρό όσο του Μάνου, του Ανδριανόπουλου, της Δράσης, της Δημιουργίας Ξανά. Ο λόγος είναι ότι στη ΝΔ υπάρχουν και άλλες τάσεις και πρέπει να συγκεραστούν. Σε κάθε περίπτωση ο ευρωπαϊκός φιλελευθερισμός είναι το βασικό πολιτικό δόγμα των Μητσοτακικών. Πολιτικά τέκνα του Μητσοτάκη είναι τα βιολογικά του παιδιά, η Ντόρα και ο Κυριάκος.
Η προεδρία Μητσοτάκη διαρκεί 9 χρόνια και λήγει τον Οκτώβριο του 1993 οπότε και αναλαμβάνει ο Μιτλιάδης Έβερτ. Η ηγεσία του μάλλον από δεξιά στροφή μπορεί να χαρακτηριστεί. Μετά από 3,5 χρόνια, τον Μάρτιο του 1997 αναλαμβάνει ο Κώστας Καραμανλής.
Θεωρείται πολιτικό τέκνο του θείου του και συνεχιστής της Καραμανλικής πολιτικής παράδοσης. Επιχείρησε μια επιστροφή στη πολιτική τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του 1979. Κατά την άποψη μου δεν έφτασε ούτε μέχρι τη μέση. Ο Καραμανλής έμεινε 12,5 χρόνια στο τιμόνι της ΝΔ. Τον Νοέμβριο του 2009 αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς. Είναι πολιτικό τέκνο του Ευάγγελου Αβέρωφ και έκανε στροφή προς τα δεξιά όπως αναμενόταν. Υπήρχαν βέβαια περιορισμοί λόγω Μνημονίων και συγκυβέρνησης.
Στις 20 Ιανουαρίου, εάν βγει ο Μεϊμαράκης θα έχουμε στροφή προς το κέντρο ενώ εάν βγει ο Μητσοτάκης προς τον ευρωπαϊκό φιλελευθερισμό που ως χαρακτηριστικό έχει τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό. Η αέναη περιπλάνηση θα συνεχιστεί όσο συνυπάρχουν στο κόμμα ετερόκλητες πολιτικές ιδεολογίες. Η αριστερά έχει σπάσει σε πολλά κομμάτια. Παρ' όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ βασίλευε για 20 χρόνια και σήμερα κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το να προσπαθείς να συμπιέσεις όλους σε ένα κόμμα δεν είναι πάντοτε η καλύτερη πολιτική. Κανείς δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος. Από εδώ και πέρα θα έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας. Είναι καλύτερα η ΝΔ να χωριστεί σε δύο η περισσότερα τμήματα ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν πιο καθαρό πολιτικό στίγμα και να ικανοποιήσουν καλύτερα τους ψηφοφόρους. Θα σταματήσει και το ατέλειωτο πήγαινε – έλα.

Σημείωση: Στη Νέα Αρχή έχουμε ανθρώπους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ΝΔ  κατά τη διεύρυνση και τα επόμενα 10-20 χρόνια δηλαδή τις δεκαετίες '80 και '90. Λόγω ηλικίας, η συμμετοχή τους είναι αποκλειστικά σε συμβουλευτικό επίπεδο. Υπήρξε για αυτούς μια εποχή που ήταν ακμαίοι, πολιτικά δραστήριοι και πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής. Με ευχαρίστηση την αναπολούν και είναι από τα αγαπημένα τους θέματα συζήτησης. Γνωρίζουν πολύ καλά από μέσα όσα διαδραματίστηκαν και  έχουν πληροφόρηση περισσότερη και καλύτερη από αυτή που δόθηκε μέσω των ΜΜΕ.  Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την περίοδο εκείνη, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. 

Αχιλλέας