Παρωδία καραμανλισμού 1

Γίνεται λόγος σε πρόσφατα άρθρα σας περί καραμανλισμού, παλαιοκαραμανλισμού και νεοκαραμανλισμού. Κατά την άποψη μου, η σημερινή ΝΔ πρεσβεύει τα αντίθετα από τον Καραμανλισμό. Ουσιαστικά είναι η επιτομή του αντικαραμανλισμού. Κατ’ αρχάς δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό γιατί είναι ένα κόμμα του συντηρητικού φιλελευθερισμού. Το κυριότερο είναι ότι δεν έχει και καμία σχέση με τις αξίες και τους συμβολισμούς του καραμανλισμού.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν γιος πρωθυπουργού. Μεγάλωσε σε αριστοκρατικές περιοχές της Αθήνας. Ο πατέρας του Καραμανλή ήταν δάσκαλος, αγρότης και καπνέμπορος που πολέμησε στο Μακεδονικό Αγώνα. Η γενέτειρα του Πρώτη, είναι χωριό (ούτε καν κωμόπολη) του ακριτικού νομού Σερρών. Κατά την γέννηση του Καραμανλή ήταν τουρκοκρατούμενη.

Δεν ξέρω εκείνα τα χρόνια πια ήταν η οικονομική θέση των δασκάλων. Ένας δάσκαλος, σίγουρα δεν ήταν πλούσιος αλλά ίσως όχι και φτωχός. Πιθανολογώ ότι ήταν μικρομεσαίος η μεσαίος εκείνης της εποχής. Ο καραμανλισμός συμβολίζει τη δυνατότητα ενός ανθρώπου να ξεκινήσει από χαμηλά και να φτάσει πολύ ψηλά. Αυτή πρέπει να είναι βασική αξία της κεντροδεξιάς.
Στη σημερινή ΝΔ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Βασιλεύουν τα τζάκια και η οικογενειοκρατία. Δεν έχω αντίρρηση κάποιοι γόνοι πολιτικών να γίνονται πολιτικοί. Μέσα στη ΝΔ είναι ΟΛΟΙ γόνοι πολιτικών. Όλοι είναι από τζάκια. Εάν δεν είσαι από τζάκι δεν έχεις καμία πιθανότητα να φτάσεις ψηλά. Ο Καραμανλής είχε την ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός επειδή δεν υπήρχε τόση έντονη οικογενειοκρατία στα κόμματα που πολιτεύτηκε. Εάν σήμερα, ένας αντίστοιχος Καραμανλής ήθελε να πολιτευτεί στη ΝΔ δεν θα είχε ελπίδες όχι να γίνει πρωθυπουργός αλλά ούτε και βουλευτής. 

Μπορεί κάποιοι να διαφωνούσαν μαζί του ιδεολογικά, να μην τον συμπαθούσαν, να τον θεωρούσαν παλιάνθρωπο. Ελάχιστοι όμως τον χαρακτηρίζουν ανάξιο και αυτοί κάνουν μεγάλο λάθος. Η αναξιοκρατία είναι ευρύτερη έννοια της οικογενειοκρατίας. Η οικογενειοκρατία δημιουργεί αναξιοκρατία αλλά η αναξιοκρατία μπορεί να δημιουργείται και από άλλες αιτίες . Ο ανάξιος μπορεί να αναδειχθεί λόγω οικογενειακής καταγωγής αλλά και με άλλους τρόπους. Ο Καραμανλής αναδείχθηκε επειδή το άξιζε και συμβολίζει την αξιοκρατία. 

συνέχεια στο επόμενο...