Τα φαινόμενα απατούν

          Τον Ιούνιο του 2012 έγινε Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Αντώνης Σαμαράς και τον περασμένο Ιανουάριο ο Αλέξης Τσίπρας. Έτσι τουλάχιστον φαίνεται. Τα φαινόμενα όμως απατούν! Στην πραγματικότητα το 2012 ανέλαβε την εξουσία ο Κώστας Σημίτης και πρόσφατα πάλι ο Γιώργος Παπανδρέου. Ίσως όχι τα ίδια τα πρόσωπα αλλά κύκλοι που τους στήριζαν. Ενδέχεται οι ίδιοι να είναι αφανείς παρασκηνιακοί Πρωθυπουργοί (ακραίο αλλά όχι απίθανο)!
      Στη σημερινή εποχή, το σημαντικότερο υπουργείο  είναι των Οικονομικών. Το δεύτερο σημαντικότερο είναι το Εξωτερικών. Επί Σαμαρά, στο Οικονομικών βρίσκονταν οι Σημιτικοί Στουρνάρας και Χαρδούβελης ενώ στο Εξωτερικών ο Βενιζέλος. Επί Τσίπρα, στα δύο σημαντικότερα υπουργεία βρίσκονται δύο Παπανδρεϊκοί, ο Βαρουφάκης και ο Κοτζιάς. 
          Το 2012, το Σύστημα ΠΑΣΟΚ κατάλαβε ότι σαν κόμμα το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι πλέον στην εξουσία. Έτσι χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα:
  • A) Γερμανο-γαλλόφιλοι, εκσυγχρονιστές, κεντρώοι, μεγάλα ΜΜΕ (Μπόμπολας), αρκετοί μεγαλοεπιχειρηματίες κλπ
  • Β) Αμερικανόφιλοι, Παπανδρεϊκοί, αριστερή πτέρυγα, μικρότερα ΜΜΕ (Κουρής), λιγότεροι μεγαλοεπιχειρηματίες, συνδικαλιστές κλπ
          Το Α’ Σύστημα ΠΑΣΟΚ συμμάχησε με τον Σαμαρά (όχι τη ΝΔ) ενώ το Β’ Σύστημα ΠΑΣΟΚ πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι και με ΣΥΡΙΖΑ και με ΝΔ στη κυβέρνηση, πάντα το Σύστημα ΠΑΣΟΚ θα είναι την εξουσία. Αιώνια Πασοκάρα! Ο Σαμαράς και ο Τσίπρας ελέγχονται από (όχι απόλυτα) και προστατεύουν το Σύστημα ΠΑΣΟΚ.
          Στο κέντρο της συμμαχίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το Α’ Σύστημα ΠΑΣΟΚ και στο κέντρο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το Β’ σύστημα ΠΑΣΟΚ. Γύρω από αυτά έχουν συστρατευτεί και άλλα συστήματα εξουσίας. Τώρα τι ρόλο παίζει ο Καμένος σε όλα αυτά; Υπάρχουν δύο εξηγήσεις:
  • Α είναι άσχετος, εκτός πραγματικότητας και τσόντα
  • Β είναι μέσα στο κόλπο και η κόντρα με τους Παπανδρέου παραμύθι
         
Το Σύστημα ΠΑΣΟΚ αποτελεί μεγάλο τμήμα της μειοψηφίας που εκμεταλλεύται την πλειοψηφία. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι θα χτυπήσει την ολιγαρχία εννοεί το Α’ Σύστημα ΠΑΣΟΚ. Το «δικό του» Β’ Σύστημα όχι μόνο δεν θα το χτυπήσει αλλά θα το ευνοήσει.
          Η κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά εσωτερική κόντρα του Συστήματος ΠΑΣΟΚ. Τώρα, υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Στη πρώτη, η εσωτερική διαμάχη είναι πραγματική. Και όταν βρισκόντουσαν στο ίδιο κόμμα, είχαν τις διαφορές τους. Ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση στο τέλος θα τα βρούν μεταξύ τους. Στη δεύτερη και πιο πιθανή, η κόντρα είναι περισσότερο επικοινωνιακή. Στη πραγματικότητα το Σύστημα ΠΑΣΟΚ είναι ΕΝΑ. Απλά δεν λέγεται πλέον ΠΑΣΟΚ αλλά

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΝΟΥΔΟΥΠΑΣΟΚ 

Μ.Γ.