Τέσσερα ερωτήματα

Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών δημιουργούνται τέσσερα ερωτήματα:
  • Πόσο θα μείνουν;
  • Ποιό θα είναι το επόμενο σχήμα;
  • Πως θα γίνει η αλλαγή;
  • Τι θα μεσολαβήσει;
Εάν τηρήσουν τις υποσχέσεις και κάνουν σωστά πράγματα μπορεί να μείνουν για πολλά-πολλά χρόνια. Το βλέπω όμως αρκετά δύσκολο. Μάλλον αυτή η κυβέρνηση έχει το πολύ ένα χρόνο ζωή.


To πιθανότερο επόμενο σχήμα είναι μια ευρεία συγκυβέρνηση με η χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν μεσολαβήσουν εκλογές αναγκαστικά θα συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αλλαγή μπορεί να γίνει με νέες εκλογές μέσα στο 2015 η με συνεννόηση χωρίς εκλογές.
Όλα είναι πιθανά για το τι θα μεσολαβήσει, από τα πιο ήπια έως τα πιο ακραία. Το ήπιο σενάριο είναι η νέα κυβέρνηση να μην καταφέρει σπουδαία πράγματα στη διαπραγμάτευση και η αγανάκτηση του κόσμου να την αναγκάσει σε συγκυβέρνηση. Ακραία σενάρια είναι χάος, πόλεμος, πραξικόπημα κλπ.
Το καλύτερο σενάριο είναι να επιτευχθούν αρκετά στη διαπραγμάτευση και μετά να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Το χειρότερο σενάριο είναι μετά από μια πολύ επίπονη περίοδο που θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα να μην επιτευχθεί τίποτα το ιδιαίτερο και στη συνέχεια να έρθει η ίδια ΝΔ, με τα ίδια πρόσωπα, να συνεχίσει να κάνει τα ίδια πράγματα.

Μ.Κ.
Νεόφτωχος επιχειρηματίας