Τι φοβάμαι περισσότερο με το ΣΥΡΙΖΑ


Εάν κατορθώσει να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία υπάρχει ενδεχόμενο ενός Grexit. Το Grexit παρουσιάζεται ως καταστροφή. Δεν με φοβίζει καθόλου εμένα αυτή η περίπτωση Αντίθετα τη θεωρώ λύτρωση. Την άποψη αυτή την έχουν και πολλοί διαπρεπείς οικονομολόγοι ανάμεσα τους και Νομπελίστες. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ανοιχτά ότι είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ μπορεί και να τον ψήφιζα παρόλο που έχω μεγάλες ιδεολογικές διαφορές.
Μια άλλη περίπτωση είναι το χάος. Ούτε αυτό με φοβίζει. Το χάος είναι προτιμότερο από μια τάξη που μας εξοντώνει. Τα χάος είναι η απαραίτητη ενδιάμεση προσωρινή φάση ανάμεσα στη σημερινή καταστροφική τάξη και μια καινούργια καλύτερη τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιδιώξει το χάος εάν είναι κυβέρνηση. Μόνο την αντιπολίτευση την συμφέρει το χάος. Κάθε κυβέρνηση την συμφέρει η τάξη. Εάν όμως άθελα της η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιφέρει το χάος τότε μπορεί κατά λάθος να κάνει καλό στη χώρα.
Αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι και αυτό που θεωρώ πιο πιθανό. Νομίζω ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση θα είναι «μια από τα ίδια» αλλά πολύ χειρότερα. Το μόνο που ενδεχομένως θα μπορούσε να κάνει καλύτερα μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους. Το πιο πιθανό είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι εάν δεν επιχειρήσει μια έξοδο από το ευρώ η κατάσταση απλώς θα είναι πολύ χειρότερη από τώρα από όλες τις απόψεις. Οι εκλογικές αναμετρήσεις και η πολιτική αβεβαιότητα θα έχουν επιφέρει πλήγμα στην Ελληνική οικονομία. Εκτός αυτού μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλλει και όλες τις αλλόκοτες απόψεις που έχει σε διάφορα θέματα. Η λίστα είναι μεγάλη: κρατισμός, υψηλή φορολόγηση, οικοφασισμός, εχθρική στάση στην επιχειρηματικότητα κλπ. 

Α.Σ.
Νεόφτωχος φιλελεύθερος