Οπαδοί της ΝΔ παλαιότερα...


Στο παρελθόν υπήρχαν διάφορες κοινωνικές ομάδες που υποστήριζαν ΝΔ. Εννοώ ότι ένα πλειοψηφικό ποσοστό, (όχι όλοι) της κάθε ομάδας ψήφιζε ΝΔ. Τις ομάδες μπορούμε να τις διαχωρίσουμε με βάση το επάγγελμα, την ηλικία, τη γεωγραφική τοποθεσία, το εισόδημα, κλπ.
Μια επαγγελματική τάξη που παραδοσιακά υποστήριζε ΝΔ ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Απόδειξη ότι στου Παπάγου που μένουν πολλοί (ανώτεροι και μεσαίοι) στρατιωτικοί  τα ποσοστά της ΝΔ ήταν πολύ ψηλά. Στη τάξη των επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων  τα πράγματα δε ήταν καθαρά. Στις εταιρείες που δεν είχαν εξάρτηση από το Δημόσιο η πλειοψηφία των επιχειρηματιών και στελεχών υποστήριζε ΝΔ. Στις εξαρτώμενες από το Δημόσιο εταιρείες υποστήριζαν ΠΑΣΟΚ. Επίσης η ΝΔ είχε μεγαλύτερη υποστήριξη στην επαρχία και στις μεγαλύτερες ηλικίες γιατί οι άνθρωποι είναι πιο συντηρητικοί.
Οι πλούσιοι είναι μια κατηγορία που υποστήριζε ΝΔ. Αυτό φαίνεται από το ότι στις πολύ ακριβές περιοχές παίρνει ποσοστά άνω του 50%.  Παράδειγμα τέτοιων περιοχών στην Αθήνα είναι το Ψυχικό, η Φιλοθέη και η Εκάλη.  Η επιλογή αυτής της ομάδας είναι ορθολογική και σωστή γιατί πραγματικά η ΝΔ εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους. Υπάρχουν αρκετοί πλούσιοι στο ΠΑΣΟΚ. Αυτοί είναι κρατικοδίαιτοι που φτιάχτηκαν με το ΠΑΣΟΚ. Σα τάξη συνολικά οι πλούσιοι υποστηρίζουν ΝΔ.
Η τάξη των πλουσίων της ΝΔ είναι 5% με 10% το πολύ, μικρό ποσοστό σχετικά με το 40-45% που έφτανε. Το υπόλοιπο 30-40% τα έπαιρνε από τη λαϊκή δεξιά και τη μεσαία τάξη. Στη πραγματικότητα δεν υποστήριζε τα οικονομικά τους συμφέροντα αλλά τους δελέαζε με διάφορα κόλπα. Η λαϊκή δεξιά είναι άνθρωποι πατριώτες και θρησκόληπτοι κάτω του μέσου οικοινομικού επιπέδου. Σε αυτούς η ΝΔ πούλαγε Θρησκεία και Πατριωτισμό και τους έπειθε να ψηφίσουν ενάντια στα οικονομικά τους συμφέροντα.
Εκμεταλλεύονταν την ελπίδα η τη ψυχανωμαλία των μεσαίων για να υφαρπάξει τις ψήφους τους. Αρκετοί μεσαίοι ελπίζουν και προσπαθούν να γίνουν πλούσιοι. Έτσι πιστεύοντας ότι θα γίνει σύντομα, υποστήριζαν το κόμμα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της τάξης που μελλοντικά θα ανήκουν. Μια άλλη μερίδα μεσαίας τάξης είναι βλαμμένοι κομπλεξικοί και νομίζουν ότι όταν ψηφίζουν ΝΔ ανήκουν στη τάξη των  πλουσίων. Έτσι όπως νομίζουν ότι γίνονται πλούσιοι όταν αγοράζουν ακριβό αυτοκίνητο η ακριβό κινητό. Ίδια ψυχανωμαλία ! Πλούσιος η είσαι η δεν είσαι. Δεν σε κάνει ούτε η ψήφος στη ΝΔ, ούτε το ακριβό κινητό.
Ο κόσμος ήταν και είναι χαζός με ψυχολογικά προβλήματα. Για αυτό και καταντήσαμε έτσι. Δεν ξέρουν τι ψηφίζουν, γιατί ψηφίζουν, ποια συμφέροντα υποστηρίζει το κόμμα που ψηφίζουν. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει από την άλλη όψη με διάφορους πλούσιους δήθεν αριστερούς. Και αυτοί μπερδεμένοι είναι.

Κ.Θ.

Άνεργος