Άχρηστοι Ευρωκράτες


Δεν μας έφταναν όλοι οι άχρηστοι εγχώριοι πολιτικοί και γραφειοκράτες που μας έχουν κατσικωθεί και έφτασαν τη χώρα σε αυτά τα χάλια. Τώρα έχουμε και τους άχρηστους των Βρυξελλών. Αχρηστοκρατία στο τετράγωνο.
Το θέμα της Ευρωπαϊκής ιδέας σηκώνει αρκετή συζήτηση. Άς υποθέσουμε λοιπόν ότι η ένωση των Ευρωπαϊκών λαών ήταν μια καλή ιδέα. Οι άχρηστοι πολιτικοί και γραφειοκράτες τα έχουν κάνει τελείως θάλασσα και την Ευρωπαϊκη ιδέα την έχουν καταντήσει Ευρωπαϊκό Ναυάγιο. Μπορώ να γράψω βιβλία με τα λάθη τους. Ίσως και να το κάνω. Εδώ μπορώ να δώσω μόνο δύο παραδείγματα.
Υποτίθεται ότι από τις βασικές αρχές της ΕΕ είναι η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών για εργασία. Είμαι μακροχρόνια άνεργος και θέλω να βρώ δουλειά στην Ευρώπη. Γνωρίζω καλά μόνο Αγγλικά άρα μπορώ να πάω μόνο στην Αγγλία. Αυτό σημαίνει ελεύθερη διακίνηση εργασίας; Να μπορώ να πάω μόνο σε μια χώρα; Είναι τόσο άχρηστοι που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν ότι για να υπάρχει πραγματικά ελεύθερη διακίνηση εργασίας χρειάζεται μια κοινή γλώσσα. Δηλαδή σε κάθε χώρα να είναι δύο επίσημες γλώσσες. Μια η Ευρωπαϊκή και η άλλη η γλώσσα της κάθε χώρας.
Πάμε παρακάτω. Και ο χειρότερος πρωτοετής φοιτητής οικονομικών καταλαβαίνει ότι το κοινό νόμισμα επιφέρει μείωση της ανταγωνιστικότητας των αδύναμων χωρών.  Οι άχρηστοι των Βρυξελλών όχι μόνο δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν αντισταθμιστικά μέτρα αλλά ακόμη και τώρα αδυνατούν να κάνουν το οτιδήποτε.
Αυτό πληρώνουμε. Εμείς πεθαίνουμε και τρώμε από τα συσσίτια και αυτοί απολαμβάνουν μια ζωή μέσα στη χλιδή σαν ανταμοιβή των τραγικών λαθών τους. Αυτό είναι δικαιοσύνη και αξιοκρατία; Όσοι κάνουν λάθη ανταμοίβονται και την πληρώνουν άλλοι! Ο σκοπός της πολιτικής υποτίθεται ότι είναι η ευημερία των πολιτών. Έτσι μας λένε. Σκοπός της πολιτικής είναι η ευημερία των πολιτικών και των γραφειοκρατών αυλικών τους. 

Φ.Λ.

Υποαπασχολούμενος