Το μπάχαλο της κεντροαριστεράς

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το παλιό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου της δεκαετίας του ’80. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ μοιάζει με αυτό της εποχής Σημίτη. Το Ποτάμι είναι το νέο ΠΑΣΟΚ, η εξέλιξη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστά 30% ενώ το ΠΑΣΟΚ 5%. Σημαίνει ότι είναι προτιμότερη η πολιτική του παλιού ΠΑΣΟΚ;  Όχι βέβαια ! Απλώς ο κόσμος της κεντροαριστεράς αντιδρά έτσι: α) στην μνημονιακή πολιτική του Γ. Παπανδρεου που εφαρμόζει η σημερινή συγκυβέρνηση και β) στο κόμμα και στα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ που είναι συνυπεύθυνα με τη ΝΔ για τη κατάντια της χώρας.
            Ο Α. Παπανδρέου έκανε πολλές παροχές και διόγκωσε το κράτος, όλα με δανεικά. Είχε περιθώρια να το κάνει γιατί παρέλαβε χαμηλό δημόσιο χρέος και το εκτόξευσε. Ο Τσίπρας πως θα κάνει τα ίδια πράγματα με το χρέος 170% του ΑΕΠ; Εάν έρθει στην εξουσία, η κατάσταση θα είναι για γέλια και για κλάματα.
            Ο ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογικά κινείται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Παραδοσιακά και θεσμικά βρίσκεται στο χώρο της αριστεράς. Μη ξεχνάμε ότι ο Τσίπρας ήταν προτεινόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής αριστεράς. Είναι μια πολιτική ανωμαλία, απόρροια της γενικότερης ανώμαλης κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα.
            Κατά τη γνώμη μου  το σκηνικό αυτό της κεντροαριστεράς  μακροχρόνια δεν θα μπορέσει να σταθεί. Ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ με Λαφαζάνη και λοιπούς θα ξαναγίνει ο παραδοσιακός ΣΥΡΙΖΑ της αριστεράς με τα γνωστά ποσοστά 3%-5%.  Το μεγαλύτερο μέρος του θα ενωθεί με άλλα τμήματα και πρόσωπα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και θα δημιουργήσει ένα αμιγώς σοσιαλδημοκρατικό σχήμα.  Πιθανώς ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος να είναι χωρισμένος στα δύο δηλαδή να υπάρχει και άλλο ισχυρό σχήμα.



Β.Κ.
Άνεργος