Ελληνική στρατηγική για ευρώ και ΕΕ

 Προτείνω ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα :
 1) Συμμαχία με τις χώρες του Νότου και άσκηση πολιτικής πίεσης για αλλαγή των πολιτικών της ΕΕ. Η δημιουργία μπλόκ του Νότου έπρεπε να έχει γίνει από καιρό. Η Γερμανία έχει δημιουργήσει το δικό της μπλόκ με χώρες όπως η Φιλανδία και η Ολλανδία. 
2) Σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας δημιουργία ευρώ του Νότου.
3) Σε περίπτωση αποτυχίας και αυτής της προσπάθειας δημιουργία κοινού νομίσματος με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης Μια πρόταση μας είναι η δημιουργία ΑνατολικοΕυρωπαϊκής  Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης Ορθόδοξων χωρών με επίσημες γλώσσες τα ελληνικά, τα ρώσικα και τα αγγλικά. Πολιτισμικά, γεωγραφικά και οικονομικά πλέον είμαστε πιο κοντά με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. 
4) Μια άλλη πρόταση μας που είναι ουσιαστικά συνδυασμός των άλλων δύο είναι να χωριστεί η ΕΕ σε δύο group τη βορειοδυτική ένωση με έδρα τις Βρυξέλλες και τη νοτιοανατολική με έδρα την Αθήνα.  Στη νοτιοανατολική πιθανώς να συμμετάσχει και η Ρωσία.
5) Σε περίπτωση αποτυχίας και αυτής της προσπάθειας επιστροφή στη δραχμή.
                 
Οι παραπάνω προτάσεις, εκτός της τελευταίας, δεν εξαρτώνται βέβαια μόνο από την Ελλάδα γιατί θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι άλλες χώρες. Η Ελλάδα όμως θα έπρεπε να έχει ήδη διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τίς προσπάθειες, καθώς είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση προς αυτή τη κατεύθυνση;  Οι παραλείψεις της τωρινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων στο ζήτημα της κρίσης γενικότερα είναι πολύ σημαντικές που τις χαρακτηρίζουν η εξαιρετικά ανεπαρκείς η «βαλτές».  
           
Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Είναι απαραίτητες πολύ γρήγορες ενέργειες για τη δημιουργία συμμαχίας η νομίσματος του Νότου. Σε περίπτωση αποτυχίας και αυτής της προσπάθειας δεν μένει άλλος δρόμος απο την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολος δρόμος αλλά καλύτερος απο το καταστροφή που έρχεται σιγά σιγά με τις υπάρχουσες συνθήκες.

K.B.
Άνεργος