Κεντροδεξιό πολιτικό κενό

Στο κεντροαριστερό χώρο οι αντιμνημονιακοί πολίτες που είναι η πλειοψηφία εκφράζονται μέσα από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ κλπ. Στο κεντροδεξιό χώρο υπάρχει πολιτικό κενό και αναντιστοιχία ανάμεσα στην εκλογική προτίμηση και τις απόψεις των ψηφοφόρων.  Ενώ η πλειοψηφία είναι πλέον αντιμνημονιακή, υπερισχύει η ΝΔ ένα μνημονιακό κόμμα.
Σύμφωνα με δικές μας ad hoc δημοσκοπήσεις ένα ποσοστό άνω του 75% (3 στους 4) των κεντροδεξιών ψηφοφόρων είναι αντίθετοι στην ασκούμενη πολιτική και εξαιρετικά σκεπτικό απέναντι στα μνημόνια. Επειδή το κεντροδεξιό τμήμα το εκλογικού σώματος είναι περίπου 45-50% συνεπάγεται ένα κεντροδεξιό αντιμνημονιακό ποσοστό περίπου 35%.
Ένα ποσοστό περίπου 15% εκφράζεται από ΑΝΕΛ, ΧΑ και άλλα μικρά κόμματα. Έτσι υπάρχει ένα ποσοστό 20% που  στηρίζει, όπως φαίνεται απο τις δημοσκοπήσεις, τη ΝΔ αλλά είναι  αντίθετο στην ασκούμενη πολιτική. Η ΝΔ συγκεντρώνει  ένα ποσοστό 25-30%. Από αυτό το μνημονιακό τμήμα είναι 5-10%.
Το αντιμνημονιακό τμήμα είχε αρχίσει να στρέφεται σταδιακά προς τη ΧΑ αλλά η τάση ανακόπηκε μετά τις συλλήψεις. Θα στρεφόταν σε κάποια άλλη εναλλακτική εάν υπήρχε. Η εναλλακτική αυτή είναι ένα κόμμα ιδεολογικά παραπλήσιο προς τη ΝΔ αλλά αντιμνημονιακό και με διαφορετική στρατηγική εξόδου από τη κρίση. Εάν δημιουργηθεί κάποιο τέτοιο κόμμα, εκτός απο τους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ, θα προσελκύσει και ψηφοφόρους απο ΑΝΕΛ, ΧΑ και άλλα μικρά κόμματα και θα συγκεντρώσει ένα ποσοστό περίπου 25-30%.

Ιάσων
υπερχεωμένος