Παραπλανητικά ερωτήματα, διλήμματα και συμπεράσματα

Πολιτικοί, δημοσκόποι και δημοσιογράφοι εσκεμμένα χρησιμοποιούν παραπλανητικά ερωτήματα, διλήμματα και συμπεράσματα. Αναφέρω ενδεικτικά κάποια παραδείγματα.
Συχνά στις εταιρείες δημοσκοπήσεων παραγγέλνονται και τα αποτελέσματα. Έτσι οι δημοσκόποι σχεδιάζουν με τέτοιο τρόπο τις ερωτήσεις ούτως ώστε να βγαίνουν τα ζητούμενα αποτελέσματα. Τίθεται συχνά η παραπλανητική ερώτηση «ευρώ η δραχμή;». Το ερώτημα είναι ελλιπές διότι δεν περιγράφει τις θυσίες που πρέπει να γίνουν για τη παραμονή στο ευρώ. Οι περισσότεροι Έλληνες και εγώ ο ίδιος προτιμούμε να είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας κάτω από καλές συνθήκες. Η σωστή ερώτηση είναι:

Τι είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ:

1)      Το σπίτι σας
2)     Τη δουλειά σας
3)     Την επιχείρηση σας
4)     Το μισθό σας η σύνταξη σας
5)     Το μέλλον του παιδιού σας
6)     Την ελευθερία σας
7)     Τη ζωή σας

Εμείς κάναμε ad hoc δημοσκόπηση και όπως ήταν αναμενόμενο η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τίποτα για τη παραμονή στο ευρώ. Διάφοροι λαοπλάνοι στηρίζονται σε αποτελέσματα παραπλανητικών δημοσκοπήσεων για να στηρίξουν τη σαθρή επιχειρηματολογία τους.
Ενα παραπλανητικό ερώτημα είναι «μνημόνιο η χάος;». Η μόνη εναλλακτική στο μνημόνιο είναι το χάος; Δεν νομίζω. Από την άλλη το μνημόνιο έχει αποδειχθεί καταστροφικό και επομένως το σωστό ερώτημα θα ήταν «καταστροφή η χάος;». Προτιμότερο είναι το χάος από την καταστροφή διότι το χάος διαρκεί λίγο ενώ η καταστροφή πολύ. Ένα παραπλανητικό συμπέρασμα είναι «το μνημόνιο είναι απαραίτητο για την παραμονή στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση». Υπάρχει πραγματικά κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στα τρία όμως δεν είναι απόλυτος. Μπορεί να υπάρξει ευρώ χωρίς μνημόνιο και Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ευρώ. Χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία είναι εντός ΕΕ και εκτός ευρωζώνης. Οι πολίτες θα πρέπει να εξετάζουν πολύ προσεκτικά και με κριτική σκέψη ότι προσπαθούν διάφοροι επιτήδειοι να τους σερβίρουν.

Λάμπρος
άνεργος