Βατοπέδι

Σύντομα θα αναρτηθεί βίντεο


  Θέση μας  
Επί της αρχής θεωρούμε άδικη, αντισυνταγματική, καταπιεστική, εκμεταλλευτική και απατεωνίστικη τη τακτική το ελληνικού κράτους να «βαφτίζει» με παρανοϊκούς νόμους δημόσιες τις ιδιωτικές εκτάσεις με τίτλους ιδιοκτησίας. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες, πολλοί από αυτούς μεσαίου και χαμηλού οικονομικού επιπέδου. Αγωνιζόμαστε για συνολική λύση του προβλήματος και είμαστε αντίθετοι στις κατά περίπτωση ύποπτες διευθετήσεις.



  Γενικά  
Στη περίπτωση του Βατοπεδίου δεν θα ασχοληθούμε με τη νομική διάσταση αλλά με τις παρασκηνιακές διεργασίες και τα πρόσωπα που εμπλέκονται. Ο Πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, Γιάννης Μουρμούρας, δήλωσε στην Επιτροπή της Βουλής πως οι Εκτιμητές έκαναν σωστή εκτίμηση πριν τα συμβόλαια αλλά μετά τα συμβόλαια άλλαζε η χρήση γης. Εκτιμούσαν χορτολιβαδική μη οικοδομήσιμη γη και στα συμβόλαια εμφανιζόταν άρτια και οικοδομήσιμη. Έτσι το Βατοπέδι πήρε προνομιακές εκτάσεις, μαζί και το Ολυμπιακό Ακίνητο.
Τελικοί αποδέκτες ή διαχειριστές των ακινήτων ήταν μια σειρά από υπεράκτιες (offshore) εταιρίες. Η Rassadel και η Madeus με έδρα τη Κύπρο ελέγχονται από τον εκπρόσωπο της Μονής στην Κύπρο Άθω Κοιρανίδη. Στη Rassadel κατατέθηκαν €41 εκατομμύρια και "δωρεά" €9 εκατομμυρίων για την αγορά του Ολυμπιακού Ακινήτου από τη Noliden. Η Ανθεμιάς Κατασκευαστική Α.Ε. είναι ιδιοκτησία κατά 70% Αθανάσιου Πάπιστα και 30% Rassadel. Μέλη στο ΔΣ της "Ανθεμιάς" είναι ο Άθως Κοϊρανίδης και ο Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου, δικηγόρος της Μονής Βατοπεδίου. Η Noliden Ltd με έδρα τη Κύπρο είναι ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Σπύρου Πολέμη. Σε αυτή κατέληξαν τα ακίνητα του Ολυμπιακού Χωριού. Ο Κοϊρανίδης δήλωσε ότι η Μονή αγόρασε τις off shore Rassadel και Madeus από το δικηγορικό γραφείο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.


  Οικογένεια Πελέκη  
Τα συμβόλαια έκανε η Κατερίνα Πελέκη, γέννημα-θρέμμα της Ν.Δ. και κουμπάρα του Θ. Ρουσόπουλου. Είναι κόρη του μεγαλοδικηγόρου Διονύση Πελέκη, στελέχους της ΝΔ και υποψήφιου βουλευτού στην Αιτολωακαρνανία. Υποψήφιος ήταν και ένας αδελφός της, ο Δημήτρης.  
Προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, οργανωμένη στη ΔΑΠ από το πρώτο έτος στη Νομική Σχολή Αθηνών. Το 1984, γνώρισε τον Γ. Βουλγαράκη φοιτητή Βιομηχανικής Πειραιά και πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ. Παντρεύτηκαν το 1989, στη Μητρόπολη Αθηνών, με πέντε χιλιάδες καλεσμένους. Εκείνη τη χρονιά εξελέγη πρώτη φορά ο Βουλγαράκης βουλευτής Α' Αθήνας. Τα πρώτα χρόνια ήταν υπεύθυνη στο πολιτικό του γραφείο και στη πρώτη γραμμή των προεκλογικών μαχών.
Ήταν πρόσωπο εμπιστοσύνης των επιτελών του Μαξίμου, οι οποίοι ήθελαν εχεμύθεια. Το ζεύγος Βουλγαράκη έκανε στενή παρέα με το ζεύγος Καραμανλή με κοινές εμφανίσεις στο Ηρώδειο, εκδρομές στην Αράχοβα και δείπνα στη Ραφήνα. Η στενή φιλική σχέση των δύο οικογενειών μετατράπηκε σε σχέση οργής, όταν ο Καραμανλής απέπεμψε τον υπουργό του.  
Ο πατέρας της ήταν νομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου για πολλά χρόνια. Ο Διονύσης και ο Δημήτρης Πελέκης είχαν κληθεί από τη Δικαιοσύνη, γιατί είχαν παραστεί ως δικηγόροι στη σύνταξη των συμβολαίων. Στη κατάθεσή της απέδωσε όλη την ευθύνη για το σκάνδαλο σε Καραμανλή, Ρουσόπουλο και Αγγέλου.  
Μάλιστα είχε δηλώσει:  «Δεν μπορεί για μια απόφαση η οποία ελήφθη από τον Πρωθυπουργό και το πρωθυπουργικό γραφείο και υλοποιήθηκε από τους υπουργούς του, να μην αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη και να φταίνε τρίτοι» είπε και πρόσθεσε: «Εγώ ξέρω ότι όσοι φοράνε παντελόνια αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και βγαίνουν και λένε ότι “εγώ έδωσα την εντολή, επειδή ήθελα να γίνει αυτό”. Εγώ που δεν φοράω παντελόνια, αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί». 
Ο πατέρας της είχε δηλώσει: «Έρχονται και με παρακαλούν να βρούμε συμβολαιογράφο. Λέω στην κόρη μου “σε παρακαλώ, Κατερινάκι μου, μπορείς να τα φτιάξεις αυτά τα συμβόλαια;”. “Μα, μπαμπά”,μου απαντά, “ είναι βάρος”. Εν πάση περιπτώσει, εγώ λέω ότι εμείς θέλουμε να έχουμε την ευλογία του μοναστηριού. Θα τα φτιάξουμε. Και μπαίνει στην περιπέτεια η κόρη μου, η οποία δεν το ήθελε, γιατί και κανείς άλλος συμβολαιογράφος δεν τα ήθελε αυτά». 
Σε μια  τηλεοπτική συνέντευξη στον Αntenna (ο πατέρας) είπε: «Θα έχει να κάνει μαζί μου όποιος κάνει κακό στον γαμπρό μου. Έχω πολλά στοιχεία για το Βατοπέδι». 


  Mayo και Σπύρος Πολέμης  

Σύμφωνα με έγγραφο και δημοσίευμα, την περίοδο 90-94 διοχετεύθηκαν 6 εμβάσματα 10 εκατ. € από τη Siemens μέσω Mayo προς τη ΝΔ σε στελέχη της, για συμβάσεις στον ΟΤΕ και αλλού. Σύμφωνα με παραστατικά στοιχεία της Royal Bank of Scotland και της Εθνικής Τράπεζας, μέσα σε λίγους μήνες το 1989 είχαν σταλεί 2,5 εκατομμύρια δολάρια, από τη Mayo στη ΝΔ και είχαν εγγραφεί στα βιβλία. Ο Λαλιώτης είπε ότι ο εισαγγελέας Παπαγγελόπουλος στο πόρισμά του δικαιώνει τις καταγγελίες του. Διαχειριστής της Mayo ήταν ο εφοπλιστής Σπύρος Πολέμης του Μιχαήλ.
Ο Σπύρος Πολέμης είναι πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Το Lloyd΄s τον είχε συμπεριλάβει μεταξύ των 100 ισχυρότερων της διεθνούς ναυτιλίας. Στο Μάυφαιρ, τη πιο ακριβή και αριστοκρατική συνοικία του κεντρικού Λονδίνου, βρίσκονται τα γραφεία της  εταιρείας «Πολεμπρός», την συντομία δύο λέξεων που στα αγγλικά σημαίνουν Αδελφοί  Πολέμη. Ο Σπύρος και ο Αδαμάντιος Πολέμης κατάγονται από την Άνδρο. Στη δεκαετία του '20 ο παππούς τους Σπυρίδων Πολέμης, αγόρασε το πρώτο του καράβι που ήταν η αρχή της δημιουργίας του ναυτιλιακού κολοσσού.


  Αθανάσιος Πάπιστας  
Ο Αθανάσιος Πάπιστας είναι κουμπάρος του ηγούμενου Εφραίμ. Ξεκίνησε από υπάλληλος της ΔΕΗ και βρέθηκε με μεγάλη περιουσία. Το 1994 είχε ένα κατάστημα πώλησης τηλεπικοινωνιακών ειδών 20 τ.μ και 14 χρόνια μετά εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο όμιλο που περιελάμβανε τις εταιρείες (με το αντίστοιχο έτος ίδρυσης).
ΠΑΠΙΣΤΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (2002)
PAPISTAS TRADING EUROPE LTD (2004)
ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε. (2006)
CAPITAL HOLDING REAL ESTATE LTD (2007)
ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε. (2007)
Ελέγχεται από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Φέρεται να πραγματοποίησε με τη μέθοδο των εικονικών συναλλαγών που είχε με διάφορες εταιρείες εμπορίας ειδών κινητής τηλεφωνίας. Το 2012, επί υπουργείας Παπακωνσταντίνου, έρευνα του ΣΔΟΕ διακόπηκε με περίεργες μεθοδεύσεις. Ο Κοζανίτης Πάπιστας λέγεται να έχει στενές προσωπικές σχέσεις με τον πρώην υπουργό. 
Ο Πάπιστας φέρεται να αγόραζε ακίνητα από ιδιώτες σε τιμές πέντε και έξι φορές πιο πάνω από την τιμή που κατέβαλλαν οι τελευταίοι για την απόκτησή τους. Οι αγοραπωλησίες αυτές έγιναν την περίοδο 2006-2007. Η «Ανθεμιάς»,  αγόρασε τα 64 από τα 74 οικόπεδα από τη μονή Βατοπαιδίου έναντι 16,1 εκατ. ευρώ με συμβόλαιο της Πελέκη στις 18 Φεβρουαρίου 2007. Κάποια από τα οικόπεδα εμφανίστηκαν ότι αγοράστηκαν σε πολύ μεγαλύτερη τιμή από αυτή που τα είχε αποκτήσει η μονή Βατοπεδίου η οι κάτοικοι Καρδίας, Πανοράματος, Ραιδεστού, Θέρμης και Ωραιόκαστρου. Οι κάτοικοι της Νέας Ραιδεστού είχαν απειλήσει με αγωγές για την ακύρωση της πώλησης.
Τον Ιανουάριο του 2009 μια από τις εταιρείες του ομίλου αγόρασε στη Κάλυμνο 5.600 στρέμματα βοσκοτόπων σε εξευτελιστικές τιμές. Ο Πάπιστας επισκέφθηκε τη Κάλυμνο και δήλωσε ότι ο όμιλος προγραμματίζει να κτίσει πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες. Λέγεται ότι η αγορά έγινε για να «καλύψει» τις αγορές οικοπέδων στη Θεσσαλονίκη σε πολύ ψηλότερες τιμές από αυτές που είχαν αγοραστεί από τους ιδιώτες.
Φέρεται ότι εξέδιδε εικονικά παραστατικά με καταθέσεις σε ανύπαρκτους λογαριασμούς. Διακινούνταν μεγάλα ποσά μεταξύ διαφόρων εταιρειών με επιταγές που είχαν αρχικό εκδότη και τελικό αποδέκτη το ίδιο νομικό πρόσωπο. Με όχημα μια μικρή εταιρεία της Λίμνης Ευβοίας, την «Αργυρώ Φουντούλη και Σια ΟΕ»  διακινούνταν πολλά εκατομμύρια μεταξύ διάφορων λογαριασμών.  
Κάτι ανάλογο γινόταν και με τις εταιρείες «Κινητομανία ΕΠΕ», «Πανυτσίδου Χ. και ΣΙΑ ΟΕ», «Μακεδονικές Τηλεπικοινωνίες Μονοπρόσωπη ΕΠΕ»  και στην ατομική επιχείρηση της Χρυσούλας Καραγεωργίου. Προκύπτει δυσεξήγητη εισροή και εκροή χρημάτων από και προς τους λογαριασμούς των εταιρειών του Ομίλου Πάπιστα προς τρίτα πρόσωπα και εταιρείες. Υπάλληλοι του ομίλου εισέπρατταν ή εξέδιδαν επιταγές και λογαριασμοί μικρών εταιρειών πιστώθηκαν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε λίγους μήνες.


  Μάρκος Καραμπέρης  
Την εποχή 2006 – 2008 είχε έρθει στη δημοσιότητα βίντεο με το δικηγόρο Μιχάλη Κουκοβίνο και τον ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων Μάρκο Καραμπέρη, φίλο του Πάπιστα. Ο Καραμπέρης βάφτισε το πέμπτο παιδί του Πάπιστα με το όνομα Εφραίμ. Ο Καραμπέρης διαπραγματευόταν ανταλλάγματα για να αποτρέψει τους κατοίκους της Νέας Ραιδεστού να προχωρήσουν δικαστικά στην ακύρωση των παραχωρήσεων των οικοπέδων – «φιλέτων» στη μονή Βατοπεδίου και σαν συνέπεια της πώλησης τους στην εταιρεία το Πάπιστα.
Η Κωνσταντίνα Κάνου ή Αζέλ, χορεύτρια οριεντάλ στα νυχτερινά κέντρα του Καραμπέρη, μαζί με τη δικηγόρο Τάνια Σωτηροπούλου, σύντροφο του Κουκοβίνου, συναντήθηκαν με τον τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης Ψωμιάδη. Υποστήριξαν ότι ο Ψωμιάδης είπε πως δέχτηκε εντολές άνωθεν για να υπογράψει την παραχώρηση οικοπέδων - φιλέτων στη Μονή Βατοπεδίου. Ψωμιάδης και Καραμπέρης είχαν φιλικές σχέσεις και επαφές, σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για το κύκλωμα τοκογλυφίας του Καραμπέρη.
Ο Ευριπίδης Φιλιππίδης, πρώην σύζυγος της νυν συζύγου του Ψωμιάδη Τζούλιας Χαλβατζή και πατέρας του πρώτου παιδιού της, απαγχονίστηκε το 2009. Ήταν η τρίτη απόπειρα αυτοκτονίας, αυτή τη φορά επιτυχημένη. Είχε μπει εγγυητής σε δάνειο 300,000€ που είχε πάρει ο Σαξώνης από τον Καραμπέρη και δεν τα επέστρεφε.
Ο Παναγιώτης Σαξώνης είναι ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων και πρώην υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στην υπεξαίρεση-μαμούθ στον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εμπλέκεται και ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος που είναι φίλος και κουμπάρος του Μάρκου Καραμπέρη. 
Ο αυτόχειρας Αντώνης Αυγερινός ήταν επίσης κουμπάρος του Καραμπέρη. Ο Γεράσιμος Ρέκλος, από τους κύριους μάρτυρες κατηγορίας δήλωσε ότι έπαιρνε ψυχοφάρμακα από τις πιέσεις του Καραμπέρη και είχε φτάσει στο σημείο της αυτοκτονίας. Είχε δεχτεί επίθεση με περίστροφο στο Κορδελιό και ένας μπράβος του Καραμπέρη θα τον εκτελούσε έξω από το Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Άλλο θύμα βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο και αναγκάστηκε να αναιρέσει την αίτηση ανακοπής για να μην του πάρουν το σπίτι, όταν ο Καραμπέρης τον κάλεσε στο γραφείο του για να βρουν λύση. Ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μαριόλης, ιδιοκτήτης του γνωστού εστιατορίου Επτά Θάλασσες, άφησε ιδιόχειρο σημείωμα πριν την αυτοκτονία του που διαβάστηκε στη δίκη. Μάρτυρας της υπόθεσης δήλωσε ότι τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία είναι σταγόνα στον ωκεανό. Πολλές αυτοκτονίες στη Θεσσαλονίκη οφείλονται στη πίεση από το κύκλωμα των τοκογλύφων. Το επιτόκιο ήταν 5-10% μηνιαία.
Στο γυάλινο πύργο του στα Σφαγεία υπήρχαν παντού κάμερες και δεκάδες μπράβοι. Πάνω στο γραφείο του πάντα ένα πιστόλι και δύο κινητά. Ο πατέρας του του  άφησε κληρονομιά, το 1991, τρία νυχτερινά μαγαζιά: τη Νεράιδα, το Αλέξανδρος Παλλάς και τη Θεσσαλονικιά.  Το 2003 ίδρυσε την εταιρία Καραμπέρης Ακίνητα. Το 2007 πούλησε το Αλέξανδρος Παλλάς για 3.500.000 € και αργότερα πούλησε και τα δύο άλλα κέντρα του. 
Ο Καραμπέρης φέρεται ως αρχηγός της μεγαλύτερης εκ των τεσσάρων οργανώσεων τοκογλυφίας, Είχε κατέβει σε αυτοδιοικητικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του Κυριάκου Βελόπουλου ως Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του ΛΑΟΣ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πριν χρόνια σε ένα καβγά με σύντροφο του είχε πετάξει το σκυλάκι της από τον 7ο όροφο. Ήταν θρήσκος και είχε στο χέρι του πάντα ένα κομποσκίνι.


  Ο Σάχης της Κατερίνης  
Ο Γιώργος Σαχπατζίδης είναι ο επιχειρηματίας, εκδότης, αντιπρόσωπος οπλικών συστημάτων και ποδοσφαιρικός παράγοντας που εμπλέκεται ταυτόχρονα στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου και Βατοπεδίου. Είναι αυτός που χειριζόταν τις offshore εταιρίες του Τσοχατζόπουλου. Η offshore TORCASO πούλαγε κτίρια στο Βατοπέδι για να νομιμοποιήσει το μαύρο χρήμα από τις μίζες. Το 2007 ίδρυσε τη «GDS - Αξιοποίηση ακινήτων» που έκανε προσφορά για να αγοράσει το ολυμπιακό ακίνητο από το Βατοπέδι. Η προσφορά ήταν εικονική για να να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός, και να γίνει απευθείας πώληση στην NOLIDEN.
Ο Σάχης της Κατερίνης η Σαχπαρέας όπως αποκαλούνταν ο Γιώργος Σαχπατζίδης, σπούδασε γεωπόνος στην Ιταλία. Όταν επέστρεψε ξεκίνησε μια εταιρεία γεωργικών μηχανημάτων που τελικά πτώχευσε. Έπαιρνε μεγάλα επιχειρηματικά ρίσκα που τελικά δεν του έβγαιναν. Έτσι έμενε για αρκετά χρόνια μαζί με τα πεθερικά του. Επειδή ήταν ανιψιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ακριτίδη, κατάφερε να κάνει καλές γνωριμίες με επιχειρηματίες και πολιτικούς.  Το 2000 αγόρασε το ιστορικό συγκρότημα της «Μακεδονίας» από τον ιδιοκτήτη της «Express Service» Γιάννη Ραυτόπουλο, ως εκπρόσωπος της πολυεθνικής εταιρείας επενδύσεων Ζίλκα. 

Στην εταιρεία συμμετείχε ο Ελληνοαμερικανός Τζον Ρήγας. Λίγο πριν αγοράσει τη «Μακεδονία» ήταν αντιπρόσωπος ισραηλινής εταιρείας που εμπορευόταν τα περίστροφα της αμερικανικής «Colt». Επι υπουργείας Τσοχατζόπουλου στο  Εθνικής Άμυνας, γιγαντώνεται η δραστηριότητα του Σαχπατζίδη. Αγοράζει προβληματικές επιχειρήσεις σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα, τις εξυγιαίνει και τις πουλάει με τεράστια κέρδη.
Το διάστημα 2000-2003 θεωρείται η χρυσή περίοδος για τον Σαχπατζίδη. Έχει επαφές με Ακη Τσοχατζόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Θοδωρή Ρουσόπουλο, Κώστα και Νατάσα Καραμανλή και πολλoύς άλλους  Προσθέτει στο συγκρότημα του τον «Ελληνικό Βορρά» και τα «Σπορ του Βορρά» και ιδρύει ραδιοφωνικό σταθμό. 

Υποστηρίζει την ομάδα του ΠΑΟΚ όπου θα δώσει σημαντικά ποσά για μεταγραφές, επί Θοδωρή Ζαγοράκη. Έκανε πολυτελή ζωή με μόνιμη σουίτα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».  Το σπίτι του στη Κατερίνη είναι ένα υπερπολυτελές ανάκτορο.  Κατά εποχές είχε προβλήματα με ακάλυπτες επιταγές και ανεξόφλητα χρέη και είχε εμφανιστεί ως εκπρόσωπος ρωσικών κεφαλαίων και μικροτραπεζίτης.
Το 1998  βρίσκεται στο ΔΣ της τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης με πρόεδρο τον Μιχάλη Σάλλα. Η Μακεδονίας-Θράκης θα γίνει τράπεζα Πειραιώς και ο Σαχπατζίδης εμφανίζεται σε θυγατρικές της εταιρίας πάντα μαζί με τον Ντόναλντ Ζήλκα και το Γιάννη Ρήγα. Συμμετέχουν από κοινού σε ΔΣ θυγατρικών εταιριών της Πειραιώς. Βρισκόντουσαν παντού στη τράπεζα Πειραιώς: Equities Holdings, Πειραιώς Συμβουλευτική Επενδύσεων, Πειραιώς Venture Capital κλπ. Ενίοτε η τριανδρία συμπληρώνεται και από τον Νίκο Ρεμαντά. Ο Γιώργος Σαχπατζίδης ενημέρωνε για τις σχέσεις του με τους τρεις τον Άκη Τσοχατζόπουλο ενυπόγραφα, σαν να είναι ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος αφανής εταίρος.
Την ίδια περίοδο με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, η GDS του Σαχπατζίδη καταθέτει στην τράπεζα Πειραιώς επιταγές 3.350.000 ευρώ της ιταλικής BINERBANCA. Από τον Νοέμβριο του 2007 έως τον Απρίλιο του 2008 ο Σαχπατζίδης κατέθεσε πολλές φορές, πάντα λίγο πριν κλείσει η τράπεζα, το  ποσό των 500.000 ευρώ. Η τράπεζα δεχόταν τις επιταγές και δεν ενημέρωνε την Αρχή για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος παρόλο που οι ιταλικές αρχές ερευνούσαν τη διακίνηση αυτών των ποσών.
Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία Sciens με αντικείμενο δραστηριότητας όλων των ειδών τις επενδύσεις, είναι ένα πολύπλοκο εταιρικό σχήμα, που μοιάζει με λαβύρινθο. Βασικοί μέτοχοι είναι ο Γιάννης Ρήγας με συμμετοχή 30,46%  η Τράπεζα Πειραιώς με 29,8% και το επενδυτικό fund Plainfield Special Situations Master Fund με 26,68%. Το fund συνδέεται με διάφορες δραστηριότητες του Ρήγα. Η Sciens δημιουργήθηκε με εταιρικούς μετασχηματισμούς εταιρειών  που συνδέονταν ή ανήκαν στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς ( Ηλέκτρα, Πειραιώς Real Estate,  Solvency). Ο σημερινός οικονομικός διευθυντής της Sciens, Τσάμης, ήταν στέλεχος του ομίλου Πειραιώς.
Ο Ρήγας γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στο εξωτερικό λόγων νομικών προβλημάτων του πατέρα του. Είναι στενός συνεργάτης του Ντόναλτ Ζίλκα και έχουν έδρα τη Νέα Υόρκη. Ο Ντόναλντ Ζίλκα είναι Αμερικανός επενδυτής που κρατάει από οικογένεια Ιρακοεβραίων τραπεζιτών. Ανάμεσα στις δραστηριότητες τους συμπεριλαμβάνονται η βιομηχανία όπλων Colt, το Καζίνο Λουτρακίου, τα Ηλιόσφαιρα Α.Ε. εταιρείες ακινήτων κλπ. Στο Λονδίνο εξαγόρασαν τον οίκο μόδας και αρωμάτων Asprey. Ο Ρήγας, μαζί  Ντόναλντ Ζίλκα, την οικογένεια Αλαφούζου και τον εκδότη Φελέκη συμμετείχαν στην εφημερίδα ο «Κόσμος του Επενδυτή». 

Δημήτρης Σ.